Connect with us

Politika

OPOZICIJA: Uloga TS-a obesmišljena, sve zavisi od političke volje 41 poslanika

Published

on

Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu počeo je juče maratonsko konsultativno saslušanje 15 kandidata za četiri člana Tužilačkog savjeta iz reda uglednih pravnika intervjuisanjem advokata Marice Babović, Danijele Bulatović, Nikole Bulatovića, Nevenke Božović-Jovović i Miloša Vuksanovića, dok je, kako je saopštio predsjednik Odbora Momo Koprivica, Balša Dragović povukao svoju kandidaturu.

Na javni poziv raspisan 21. juna prijavilo se 16 kandidata i, prema Odboru za politički sistem, pravosuđe i upravu, svi su formalno-pravno ispunili uslove konkursa. Na javni poziv javilo se 15 advokata, a osim juče saslušanih na jedno od četiri mjesta u TS-u, nišane i advokati Siniša Gazivoda, Elvis Duraković, Borivoje Đukanović, Maja Zeković, Filip Jovović, Dalibor Kavarić, Nikola Medojević, Jovan Poleksić i Savo Šofranac, te i bivša zamjenica zaštitnika ljudskih prava i sloboda Zdenka Perović, koja je konkurisala i za jedno od dva upražnjena mjesta za sudiju Ustavnog suda.

Kandidatkinja Marica Babović u svom predstavljanju kazala je da je Pravni fakultet i magistraturu završila u Podgorici, a da je do marta 2017. kada je napustila Socijalističku narodnu partiju, provela devet godina u Skupštini kao stručni konsultant u poslaničkom klubu te partije.

Danijela Bulatović je Pravni fakultet završila u Podgorici, a volontirala je u Osnovnom sudu u glavnom gradu dvije godine, nakon čega se bavi advokaturom.

Advokat Nikola Bulatović kazao je da je bio sudija Osnovnog i Višeg suda u Podgorici gdje je radio do kraja 2000. godine kada je izabran za državnog pravobranioca SRJ. Od 2003. radi kao advokat, predsjednik je Nezavisnog udruženja pravnika, a posebno je istakao da je branio brojne političke ličnosti – Momira Bulatovića, Vesnu Perović, Slavka Perovića, Slavena Radunovića i Andriju Mandića, te da je zastupao i SNP i Liberalni savez Crne Gore do njegovog zamrzavanja.

Nevenka Božović-Jovović, advokatica iz Budve, rekla je da je u Sudu za prekršaje odradila pripravnički staž pod mentorstvom sutkinje Spomenke Đukanović što ju je, kako je kazala, uvjerilo „da nijesu svi Đukanovići isti“.

Advokat Miloš Vuksanović kao sudisjki pripravnik radio je u Višem sudu u Podgorici, imao je, kako je kazao, kratak angažman u Sekretarijatu sudskog savjeta na poziciji savjetnika, nakon čega se opet zapošljava u Višem sudu. Od 2013. godine se bavi advokaturom.

Poslanik Demokratske partije socijalista Dragutin Papović kazao je da je u toku procedura prema odredbama izmijenjenog Zakona o Državnom tužilaštvu koji je antiustavan i antievropski, o čemu se, kako je rekao, izjasnila i Venecijanska komisija.

– Vidimo i poslije uvodnih izlaganja kandidata da se TS pretvara u puko političko oruđe ove antidržavne vlasti. Sve što smo čuli od kandidata je dokazivanje parlamentarnoj većini i vlasti da su se negdje ranije u životu borili protiv DPS-a. Na političkim tezama koje ste saopštili, trebali biste da dobijete „prolaz“ za članstvo u TS-u. Na najbolji način ste pokazali stručnoj i laičkoj javnosti da smo bili u pravu da će promjene Zakona o Državnom tužilaštvu dovesti do ovakve situacije. Ako čujemo u uvodnim izlaganjima „da svi Đukanovići nijesu isti“, da ste prije 20 godina branili opozicione prvake, to treba da bude glavni kriterijum da postanete dio TS-a. Ni riječi o tome kako vidite nezavisno tužilaštvo, na koji način bi se pozabavili tom problematikom. Za neke od vas je to razumljivo, jer ste previše mladi da bi i dobili status uglednog pravnika, za što je potrebno makar dvije decenije radnog iskustva. Zar ste spremni zarad napredovanja u karijeri da budete puki izvršioci ove antidržavne vlasti – pitao je Papović.

Kandidatkinja Babović je ocijenila Papovićeve tvrdnje tendencioznim i uvredljivim, a za specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića kazala je da bi trebao zbog svog rada sam da se povuče sa te funkcije.

Danijela Bulatović kazala je u odgovoru Papoviću da se prepoznala u kvalifikaciji da je mladi pravnik, s obzirom na činjenicu da ima 34 godine, ali je istakla da se nikada nije bavila politikom i rekla da želi da vjeruje da nema mjesta sumnjama da bi beskompromisno primjenjivala zakon i Ustav.

Nikola Bulatović je odgovorio Papoviću da se nikada nije borio ni protiv koga, pa ni protiv DPS-a, a u vezi sa tvrdnjom da su izmjene Zakona o Državnom tužilaštvu antiustavne iznio je stav da je to „prazna priča sve dok to ne ustanovi Ustavni sud“.

Božović-Jovović je kazala da ju je Papović pogrešno razumio u vezi sa njenom izjavom da „svi Đukanovići nijesu isti“, te da je željela da kaže da ona „samo razdvaja dobre od loših ljudi“. Kasnije tokom sjednice Odbora, eksplicitno je rekla da je mislila na predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića u negativnom kontekstu.

Advokat Miloš Vuksanović rekao je da je Papović pokušao da ih uvede na politički teren i ocijenio da su mu zasmetale njegove opaske.

Poslanik Demokratske narodne partije Predrag Bulatović je ponovio ranije saopšten stav da za njega mišljenje Venecijanske komisije ne znači apsolutno ništa i istakao da su tvrdnje o politizaciji TS-a besmislice.

– Mi smo promijenili Zakon o Državnom tužilaštvu da bismo izbjegli politizaciju – kazao je Bulatović.

SD-ov Boris Mugoša rekao je da je licemjerno kad o depolitizaciji pričaju neki u trenutku kada vidimo što se dešava u Crnoj Gori ovih dana i dodao, obraćajući se kandidatima, da je njihova uloga obesmišljena antisistemskim odredbama zakona prema kojima mandat postojećem sastavu TS-a, njihovim izborom, prestaje bez ikakvog razloga.

– To može da se desi i vama za nekoliko mjeseci. Uloga vam je na određeni način obesmišljena jer ništa ne zavisi od vašeg rada, već od političke volje 41 poslanika u crnogorskom parlamentu – kazao je Mugoša.

Prema odredbama izmijenjenog Zakona o Državnom tužilaštvu, izborom novih članova TS-a iz reda uglednih pravnika, aktuelnim članovima prestaje mandat prije vremena, što je rješenje koje je kritikovala Venecijanska komisija kao i rješenje da se za vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca može izabrati ličnost koja nije član tužilačke organizacije.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije