Connect with us

Politika

PADA LI VLADA?: Poslanici danas o povjerenju izvršnoj vlasti

Published

on

Poslanici Skupštine trebalo bi danas da raspravljaju o inicijativi opozicije za izglasavanje nepovjeranja Vladi.

Inicijativu je potpisalo svih 40 poslanika opozicije.

Crna Gora je, kako se navodi u Predlogu opozicije, pod rukovodstvom aktuelne Vlade dovedena u najveću političku i institucionalnu krizu od uvođenja višepartijskog sistema.

“Obim i karakteristike krize upućuju na činjenicu da se radi o stanju političkog i institucionalnog sistema gotovo bez presedana u savremenim reprezentativnim demokratijama”, kaže se u obrazloženju.

Navodi se da su premijer i Vlada odavno izgubili legitimitet u parlamentu, budući da Vlada nema većinsku podršku, što je u javnosti više puta saopštio veći broj poslanika parlamentarne većine.

U Predlogu da se glasa o nepovjerenju Vladi navodi se da se u institucijama odigrava bezakonje i progon neistomišljenika dominantno na partijskoj i etničkoj osnovi.

“Vlada je dovela državu u stanje potpune političke i institucionalne paralize, zbog čega nije u stanju da odgovori na realne potrebe građana, zahtjeve za reformama i očekivanja međunarodnih partnera. Zbog toga država trpi i ogromnu reputacionu štetu i na međunarodnom planu”, kaže se u Predlogu opozicije.

Ocjenjuje se da je Vlada ključni krivac što je Crna Gora, u najvažnijoj oblasti vladavine prava, ostvarila nazadovanje zbog čega je suštinski došlo do suspenzije pregovaračkog procesa.

Vlada je, kako se navodi, neodgovornim, antidemokratskim i antiustavnim ponašanjem zaustavila, odnosno blokirala evropske integracije države.

“Klerikalizacija javne scene i reanimacija nacionalističke, antigrađanske i antisekularne paradigme je proces koji sve više uzima maha i direktno je protenciran od Vlade, posebno od njenog premijera”, kaže se u opozicionom predlogu.

Ocjenjuje se da najsnažniji pečat rušenju građanskog koncepta države i potiranju crnogorskog identiteta, u okviru Vlade daje resor obrazovanja, nauke, kulture, sporta.

“Više su nego zabrinjavajući ekonomski pokazatelji kao i drastićan pad životnog standarda za vrijeme dosadašnjeg mandata Vlade”, kaže se u Predlogu za izglasavanje nepovjerenja Vladi.

Navodi se da epidemiološka kriza COVID-19 svrstava Crnu Goru u red država koje su na globalnim nivou najviše pogođene, po broju zaraženih i preminulih.

“Frapantni su ti podaci, a od toga je sigurno jedino frapantnija neodgovornost i odsustvo bilo kakve smislene reakcije nadležnih organa i zdravstvenih vlasti”, navodi opozicija.

Predlog da se glasa o nepovjerenju Vladi potpisali su poslanici Socijaldemokratske partije, Demokratske partije socijalista, Liberalne partije, Socijaldemokrata, Bošnjačke stranke i Albanske liste.

Poslanici crnogorskog parlamenta, na sjednici koja počinje sjutra, poslije ove teme treba da odrade još 64 tačaka dnevnog reda.

Raspravljaće se o zakonima koje su predložili Vlada i poslanici.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije