Connect with us

Politika

PICULA: Nadam se da će Crna Gora uspjeti da nadvlada interne probleme

Published

on

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula kazao je da je vjeruje da će Crna Gora ući u Evropsku uniju i da će, paralelno uz proces proširenja, uspjeti da nadvlada interne probleme, koji se u politčkom diskursu ovih dana prelamaju preko leđa nekih od nedovoljno zaštićenih društvenih grupa.

On je, na konferenciji Centra za građansko obrazovanje CGO posvećenoj pregovorima sa Evropskom unijom koji su otpočeli prije devet godina, istakao da će Crna Gora pregovore o članstvu u EU završiti do kraja mandata ove komisije, te da bi oni trebalo da označe kraj demokratske tranzicije CG.

Prema njegovim riječima, uprkos što je sama EU teško pogađena pandemijom, na mnogim nivoima nije uskratila resurse u pružanju pomoći zemljama Zapadnog Balkana.

– Obzirom na evropsku perspektivu Zapadnog Balkana, Unija će nastaviti da tretira ove zemlje kao partnere, povezujući ih svojim instrumentima i mehanizmima. Crna Gora je u mnogo čemu postigla uspjeh i ispunila sve preduslove za otvaranje svih 33 poglavlja, ali je potrebno podsticati aktivno i konstruktivno sudjelovanje svih uključenih kako bi se povećala parlamentarna odgovornost, nadzor izvšne vlasti i demokratski nadzor cijelog društva. Tako bi se omogućio bolji kvalitet zakonodavstva, što je ključni zahtjev za punopravno priključenje Uniji – naglasio je Picula.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije