Connect with us

Integracije

PISONERO: Zapošljavanje u javnoj upravi mora biti po mjeri struke

Published

on

Depolitizovane i stručne javne institucije od najveće važnosti: Pisonero - Foto: Evropska unija

Portparolka Evropske komisije (EK) Ana Pisonero pozvala je vlast u Crnoj Gori da sva imenovanja u državnoj upravi sprovede kroz postupak zapošljavanja koji je u skladu sa crnogorskim Zakonom o državnim službenicima i namještenicima.

“Evropska komisija je spremna da obezbijedi dalje smjernice za poboljšanje trenutnog Nacrta izmjena i dopuna zakona”, kazala je Pisonero za Pobjedu.

Komentarišući predložene Izmjene i dopune Zakona o državnim službenicima i namještenicima, kojima je, između ostalog, predviđeno da i lice protiv kojeg je pokrenut krivični postupak po službenoj dužnosti može zasnovati radni odnos, kao i da na rukovodećoj funkciji može biti imenovano lice bez radnog iskustva na najvišim funkcijama, Pisonero je kazala da su ,,depolitizovane i stručne javne institucije od najveće važnosti za efikasnu, nezavisnu, transparentnu i uslužno orijentisanu javnu upravu, koja uživa povjerenje javnosti”.

“Evropska komisija smatra da reforma javne uprave, kao jedan od temelja samog procesa proširenja, ostaje prioritet, nadovezujući se na dosadašnji postojan rad i dostignuća u ovoj oblasti, uključujući snažnu finansijsku podršku EU. U tom smislu, sva imenovanja moraju proći kroz postupak zapošljavanja koji se primjenjuje na državne službenike i zasnivati se na kriterijumima stručnosti i nepristrasnosti i kriterijumima zasnovanim na zaslugama, u skladu sa crnogorskim Zakonom o državnim službenicima i namještenicima, koji je razvijen uz blisko učešće Evropske komisije i utemeljen na evropskim principima javne uprave”, poručila je Pisonero.

Istim izmjenama Zakona o državnim službenicima i namještenicima se značajno smanjuje kriiterijum neophodnog prethodnog iskustva na rukovodećim funkcijama.

Ovo je jedan od razloga zbog kojih je Socijaldemokratska partija tražila razgovor sa Delegacijom Evropske unije u Crnoj Gori, dok su i druge opozicione partije navele da nova vlast antievropskim zakonima udaljava Crnu Goru od EU.

Pisonero, sa druge strane, tvrdi da je Evropska komisija spremna da obezbijedi dalje smjernice za poboljšanje trenutnog nacrta izmjena i dopuna.Najavljene izmjene Zakona o državnim službenicima u dijelu nove vladajuće koalicije objašnjavaju činjenicom da je Demokratska partija socijalista 30 godina bila na vlasti i da opozicioni kadar u tom periodu nije imao priliku da radi u javnoj administraciji i stiče neophodno radno iskustvo, kao preduslov za zapošljavanje.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije