Connect with us

Politika

PKS: Samo nesrećan političar kao Vučić može svojatati Vojislavljeviće kao srpsku dinastiju

Published

on

Svojatati Vojislavljeviće kao srpsku dinastiju može samo nesrećan političar kakav je Aleksandar Vučić, saopštili su iz Patriotsko komitskog saveza (PKS).

Vučić je sinoć na otvaranju spomenika Stefanu Nemanji izjavio da je župan prije nego što je postao “Simeon, morao prvo da bude Nemanja“ i rekao da su Srbi do “Nemanje bili pleme“, a od njega državotvorni narod.

“Da je Srbiji podario samo Svetog Savu mnogo bi joj podario, da joj je samo podario Stefana Prvovjenčanog, mnogo bi joj podario, a podario nam je obojicu i Srbiju suverenu i jaku. Imali su Srbi Vojislavljeviće i svetog kralja Jovana Vladimira”, kazao je Vučić i tim činom prisvojio dio crnogorske istorije.

PKS je javno pozvao srpskog predsjednika da prestane da, kako su istakli, obmanjuje puk svojim konstrukcijama i izmišljotinama na račun crnogorske istorije i da u svojoj državi Srbiji pronađe koji datum, a ima ih, koji bi vezao za populistički doživljaj vlastite važnosti i svoje posrnule vlasti.

“Posrnule, jer je gradi na mitovima i lažima. Pa tako i na otvaranju spomenika Stefanu Nemanji u Beogradu. Svojatati Vojislavljeviće kao srpsku dinastiju može samo nesrećan političar, kakav je odavno Aleksandar Vučić”, ističe PKS.

Navode da su Vojislavljevići prva crnogorska dinastija, koja je vladala Dukljanskim kraljevstvom od 10.do 12 vijeka.

“Prvi dukljanski kralj je bio Mihailo Vojislavljević, sin Vojislava, po kojem je dinastija dobila ime, a kojem se, januara 1078. godine, papa Grgur VII obraća pismom kao kralju Slovena. Kraljevi naše stare kraljevine su zatim bili Bodin, Mihailo II, Dobroslav, Vladimir, Đorđe, Grubeša, Gradihna i na kraju knez Radoslav Vojislavljević”, ističe PKS.

Onda su naglasili da Jovan Vladimir nije bio srpski sveti kralj.

“Nije Vučiću, ‘ni do Bog’, bio srpski ‘sveti kralj Jovan Vladimir’, kako bezobrazno prisvajate svetog Vladimira Dukljanskog, vjerovatnog strica kneza Vojislava, osnivača dinastije. Sveti Vladimir je prvi dukljanski svetitelj, čovjek za koga je vizantijski istoričar Skilica zapisao da je bio ‘pravičan i miroljubiv i pun vrlina’, a čiji se kult, osim Duklje, poštovao i u Dalmaciji, Albaniji, Makedoniji i Bugarskoj”, navodi PKS.

Da bi suzbili taj kult i pokušali raširiti svoj, pojašnjavaju u PKS,  Nemanjići su, po osvajanju Duklje, a nakon rušenja svih gradskih jezgara, osim Kotora, “ustupili” mošti svetog Vladimira Albancima, koji ga 1215. godine prenose u Elbasan.

“Albanski feudalac Karlo Topija, podiže 1381. godine crkvu u Elbasanu, a svetog Vladimira Dukljanskog od tada nazivaju Sv.Jovan Vladimir, po Jovanu Krstitelju, jer su oba ubijena usekovanjem glave”, saopšteno je iz PKS.

SPC je, ističu, prisvojila ime crnogorskog svetitelja, kao Jovan Vladimir.

“Jer su im vjernici i svještenstvo CPC, bukvalno za nekoliko dana, ‘ugrabili’ i kanonizovali Vladimira Dukljanskog, kao jednog od svetitelja Crnogorske pravoslavne crkve. Đe mu je i mjesto! U procesu posrbljavanja Crnogoraca, Vučiću, otimate sve, ali sve vam džabe; možete vi svoje istomišljenike ubjeđivati u svakakve laži koje provlačite u političke svrhe; san o ‘srpskoj Sparti’ i ‘srpskom svetu’ vam je ponovo pao u vodu. Jer istina i pravda uvijek pobjeđuju, tako i istina o Crnoj Gori, državi crnogorskog naroda, istorije i kulture”, poručuje PKS.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije