Connect with us

Politika

PLANOVI SRPSKOG AUTOKRATE SE RUŠE: Spajić odoljeva pritiscima, Vučić će sabotirati formiranje Vlade, želi nove izbore i haos

Published

on

Psihotični velikosrpski autokrata Aleksandar Vučić pokazao je prethodnih dana da je opsjednut Crnom Gorom, ali njegovi planovi da susjednu državu integriše u granice velikodržavnog projekta ”srpski svet” preko 44. vlade, polako ali sigurno kreću se ka sigurnoj propasti.

Izvjesno je da Vučićevi igrači iz pokojnog Demokratskog fronta, koji sada nastupaju pod ironičnim imenom Za budućnost Crne Gore (ZBCG) neće ući u Spajićevu vladu, a jutrošnji izlivi antagonizma na relaciji Pokreta Evropa sad i ZBCG su samo to potvrdili.

Pokret Evropa sad (PES) reagovao je na izjavu jednog od lidera ZBCG  Slavena Radunovića za prosrpski tabloid Vijesti, ističući da su toj koaliciji ”ponudili tri ministarstva, potpredsjednika Vlade i Skupštine, 40 odsto dubine, ali da im je bilo malo”. Nakon toga iz ZBCG optužili su Spajića da je sa njima vodio lažne pregovore, i pozvali su predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića, za koga znaju da je blizak zvaničnom Beogradu i autokrati Vučiću, da se oglasi povodom, kako su kazali, ”vraćanja DPS-a na vlast”.

Spajić povukao crtu

Panika Vučića i njegovih ispostava

Ovakva reakcija Vučićeve koalicije je očekivana, s obzirom da se srpski autokrata nalazi u naizgled bezizlaznom položaju opterećen žestokim prtiscima sa Zapada, od kojih ga teško više može zaštititi i njegov intimus, ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil.

Kolika je panika u redovima Vučićevske velikosrpske političke struje u Crnoj Gori, ali i u njihovoj centrali u Beogradu, najbolje govori jučerašnja objava jedne od propagandnih ispostava Bezbjednosno informativne agencije (BIA), kodnog imena ”Borba” pod naslovom – ”Padaju maske: Antena M i portal Aktuelno otvoreno stali uz Milojka Spajića! Likuju zbog izostavljanja Srba iz Vlade! Nove brutalne uvrede na račun učesnika litija SPC!”.

U ovom bijednom propagandnom uratku, Vučićevi najamnici izražavaju strah i razočarenje svog šefa, zbog propasti koncepta stvaranja još jedne velikosrpske vlade u Crnoj Gori, usput prizmeno klevećući našu medijsku kuću za mržnju prema Srbima i ”antisrpske stavove”. O tim podmetanjima bavićemo se naknadno u posebnom tekstu gdje ćemo dokazati da je naša medijska kuća najveći prijatelj Srbije i srpskog naroda, kako u Crnoj Gori tako i u Srbiji, jer težimo njihovoj emancipaciji i oslobađanju okova ruralnog, diktatorskog klerofašizma koji trenutno reprezentuje psihotični Vučić.

Prizemna propaganda Vučićevih najamnika i službenika BIA-e

Veliki pritisak Beograda i SD kao opcija, predlog za Bečića u poneđeljak

Kada su u pitanju sami pregovori, prema saznanjim Portala Aktuelno, Spajić se ponio odlučno i nije htio da ide mimo svojih principa. Osim onoga što su objavili u današnjem saopštenju, o ponudi koaliciji ZBCG, postoje i zakulisni momenti koji su otkrili dobro upućeni izvori Portala Aktuelno. Naši izvori ističu da je Spajić odlučan da raskrsti sa miješanjm proruskih i velikosrpskih političkih subjekata u vitalne državne sisteme.

”Zašto ZBCG neće ući u novu Vladu – zato što im je Spajić rekao da ne mogu imati mjesto predsjednika Skupštine zbog Savjeta za nacionalnu bezbjednost i tajnih podataka koji stižu u Savjet iz NATO-a, takođe ne mogu imati ministarstvo saobraćaja zbog sankcija, ne mogu imati ministarstvo energetike zbog Gasproma. Mogli su imati samo ono što je danas saopšteno – dva potpredsjednička mjesta u Skupštini i Vladi, tri ministarstva i 40 odsto mjesta po dubini i mjesta pojedinih ambasadora. Takođe je u opticaju bila opcija da se napravi rekonstrukcija Vlade kada bi eventualno dobili još neko ministarstvo. Iz ZBCG su to odbili”, rekli su naši izvori.

Kako saznajemo, nakon što je postalo gotovo sigurno da ZBCG neće ući u Vladu, krenuli su veliki pritisci iz Beograda.

”Sinoć je po nalogu Vučića vršen neviđen pritisak na dva poslanika koji su na listi PES kao i druge partije da ne podrže vladu ako u njoj nema i ZBCG. Pritisak se vrši i na SNP”, rekli su naši izvori.

Predsjednik SNP-a Vladimir Joković sinoć izjavio da na tu partiju ne može niko da utiče i da će ući u Vladu ako oni budu zadovoljni dogovorom sa Spajićem. S obzirom da je to potvrdio i aktuelni ministar i visoki funkcioner SNP-a Vasilije Lalošević, teško da će pritisci dati rezultat.

Socijaldemokrate imaju priliku da daju važan doprinos stabilnosti buduće Vlade

Kako se spekuliše, u igri je i opcija da Socijaldemokrate, koji su na posljednjim izborima bili u koaliciji sa DPS-om, sa svoja tri mandata podrže Spajića.

”Postoji realna mogućnost da SD odigra pametno i da eventualno proevropsku vladu podrže manjinski sa svoja tri mandata, i to dubinski naplate”, rekli su naši izvori ističući da bi do ponedjeljka trebalo da Spajić preda minimum 41 potpis poslanika Skupštini za predlog da lider Demokrata Aleksa Bečić bude predsjednik parlamenta.

Vučić ide na sve ili ništa, želi rušenje dogovora o Vladi

Kada su po srijedi megalomanski zahtjevi koalicije ZBCG, jasno je da im je srpski autokrata ispostavio listu visokih funkcija i pozicija po dubini koje bi trebalo da zatraže.

”Čak i ovo što im je ponuđeno je previše, ali je Spajić morao to da uradi jer je pod velikim pritiskom od strane Vučićevog intimusa Kristofera Hill-a, koji ga pritiska preko izaslanika za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara. Hill naravno nije smio da odstupa radikalno od politike SAD i istakao je da ZBCG ne može na mjesta koja su povezana sa delikatnim resorima kao što su bezbjednosni sektor i spoljna politika. Ali je spreman da im da kulturu i prosvjetu jer ga ne zanima crnogorski identitet i borba protiv velikosrpske asimilacije”, rekli su naši dobro upućeni izvori.

Kristofer Hil i Aleksandar Vučić: Propali diplomata i rashodovani autokrata pribjegavaju očajničkim potezima

Kako ističu, Vučiću je to malo i hoće sve ili ništa!

”Vučić želi Crnu Goru u granicama ‘srspkog sveta’, želi da njegovi ljudi kontrolišu sve i da se otvori put za reviltalizaciju propalog velikodržavnog projekta Otvoreni Balkan. Beograd će pritiskati do zadnjeg momenta da ZBCG uđe u vladu, ali kako je to sve manje izvjesno, Vučić sada hoće da se ne formira vlada, da na vlasti ostavi svog potrčka Dritana Abazovića, raspiše nove izbore i uvede Crnu Goru u destabilizaciju i skrene pažnju sa svoje katastrofalne pozicije i neizdržaivog stanja u Srbiji”, rekli su naši izvori.

Ukoliko plan Beograda oko crnogorske vlade propadne, Vučić će to iskoristiti da se bolje pozicionira i ne udovolji zahtjevima koje su mu sa zapada, odnono iz SAD ispostavili, o čemu smo već pisali.

Pred Spajićem čista računica

Sa druge strane, Spajić kao ekonomski obrazovana osoba mora da shvati da je politika koju zastupa Beograd i srpski autokrata Vučić na putu sigurne propasti i da će uskoro doživjeti potpuni krah.

”Spajić je svjestan da je Rusija izgubila rat i tek će da plati cijenu tragične politike Vladimira Putina. Cijenu će platiti i njegovi saradnici, prije svega Aleksandar Vučić i njegov režim koji je označen kao glavno uporište ruske destabilizacije u Regionu”, rekli su naši izvori.

Ako Spajić želi da jednog dana bude kredibilan političar, sa prolazom na Zapadu, mora da bude svjestan ovih okolnosti.

Da bi se takav plan ostvario morao bi biti prije svega tehnokrata na čelu crnogorske Vlade i političar evropske provinijencije, koji raditi za dobrobit svoje države, a ne po nalogu Beograda, korumpiranih i kompromitovanih zapadnih diplomata i koji neće biti u službi autokratskog proruskog režima.

U.P.A.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije