Connect with us

Politika

PLATFORMA DF-A: Ponuda koja nagovještava zaokret državnog kursa

Published

on

Direktorica CEDEM-a Milena Bešić u platformi DF za rješavanje krize nalazi kontradiktornosti koje su teško prihvatljive za GP URA i Demokrate

”Posljednja ponuda” za rješavanje političke krize, koju je u ponedjeljak koalicionim partnerima poslao Demokratski front, nagovještava zaokret u spoljnoj politici i kao takva teško da bi mogla biti prihvatljiva za GP URA i Demokrate. Ona takođe nagovještava kršenje Ustava zbog predlaganja mandatara iako su izbori davno okončani.

To je stav direktorice CEDEM-a Milene Bešić, koji je iznijela za Vijesti komentarišući sadržaj platforme objavljene prije dva dana.

Bešić
Bešićfoto: CEDEM

Pozivajući se na volju birača na parlamentarnim izborima, gdje je savez čiji su oni bili dio dobio najveću podršku za promjenu vlasti, DF je partnerima većine ponudio kompromis. Oni su spremni, kako su naveli, da premijersko mjesto ustupe koalicijama Crno na bijelo i Mir je naša nacija ako ponude “pogodnu ličnost”. “Nova vlada treba da u značajnoj mjeri odražava izbornu volju građana, kako po strukturi, tako i po njenim programskim prioritetima. Nova vlada će poštovati prethodno postignute dogovore, što podrazumijeva moratorijum na ideološke i programske razlike”, navedeno je, između ostalog, u ponudi DF-a.

Upitana da li je na ovoj osnovi mogući izlaz iz pat pozicije i da li bi potpisivanje novog koalicionog sporazuma značilo i promjenu kursa državne politike, Bešić je kazala:

”Prije svega, ovakva ponuda nije u skladu sa Ustavom Crne Gore jer je predlaganje mandatara moguće isključivo u roku od 30 dana od dana konstituisanja Skupštine. Ona je sama po sebi kontradiktorna, jer iako se pozivaju na moratorijum na ideološke i programske razlike, iz DF-a istovremeno predlažu da nova Vlada treba u značajnoj mjeri da odražava izbornu volju građana, kako po strukturi tako i po programskim prioritetima. Imajući u vidu da je jedan od programskih prioriteta DF-a, odnosno koaliacije ZBCG bio da “izvršna vlast u Crnoj Gori mora da sprovede kompletan zaokret u spoljnoj politici i to odmah, bez odlaganja i bez traženja izgovora”, postavlja se pitanje na koji način ova ponuda može biti prihvatljiva za GP URA i Demokrate.

Direktorica CEDEM-a dodaje da je “ovo samo jedna u nizu ponuda koja je predložena od strane DF-a, a koja za krajnji cilj nema rješavanje političke krize već opravdavanje svog djelovanja i postupaka pred svojim biračkim tijelom a prije izvjesnih vanrednih izbora”.

Na pitanje šta znači odlaganje odluke Demokrata do stava DF-a i GP URA, Bešić je odgovorila da to nije iznenađenje i ne predstavlja diskontinuitet u odnosu na dosadašnja djelovanja ove partije kada je u pitanju rješavanje političke i institucionalne krize.

”Politika balansa koju Demokrate vode od početka svog osnivanja ogleda se i u ovoj odluci neizjašnjavanja dok se ne uvidi da li bi ovakva ponuda bila prihvatljiva za GP URA, a veoma svjesni činjenice da je ovakva ponuda u suprotnosti sa njihovim principima i ideologijom. Ujedno, izostanak jasnog stava po ovom pitanju predstavlja izbjegavanje i prebacivanje odgovornosti na GP URA čime se i breme političke krize neopravdano stavlja na njihov teret”, rekla je sagovornica.

Demokrate su juče ponovile da prvo treba da se dogovore Front i URA. Poslanik Demokrata Danilo Šaranović je na konferenciji za novinare ponovio da je neophodno da “dio političke većine koji je odustao od rekonstrukcije Vlade ili su bili protiv”, nađu zajednički imenitelj, usaglase platformu, o kojoj će se Demokrate izjasniti.

Istakao je da platforma mora sadržati ključnu stvar – da naredni izbori mogu biti tek 2024.

Iz GP URA nijesu komentarisali ponudu DF-a, navodeći da je potrebno da održe konsultacije. Slično su odgovorili i iz Civisa, koji je sa GP URA u koaliciji Crno na bijelo.

Iz Demosa su juče poručili da podržavaju politički dogovor za izlazak iz krize, a čiji je sastavni dio imenovanje premijera i sastav vlade. Navode da sadašnje, kako kažu, lebdeće stanje treba prizemiti ozbiljnim dogovorom parlamentarne većine i nacionalnih manjina, da sastavni dio toga treba da bude i imenovanje premijera. Ako ovo nekome nije prihvatljvio, objašnajavju, treba da to saopšti.

Demos saopštava i da groteskno zvuči obećanje, kako kažu, da će opozicija predvođena korupcionaškim DPS reformisati i dekriminalizovati društvo.

Iz Radničke partije juče su saopštili da podržavaju platformu DF-a i smatraju neophodnim formiranje nove Vlade, koja će kroz predan rad, osluškujući potrebe građana ići naprijed, putem evropskih integracija.

Za GP URA jednako pogubna podrška DPS-a i DF-a, realni vanredni izbori

Bešić smatra da je opcija da GP URA pregovora oko manjinske vlade bila realna još od završetka izbora u avgustu 2020. godine.

“Međutim, iako svjesni izazova ulaska u koaliciju sa DF-om, opcija ekspertske vlade im se činila poželjnijim rješenjem, koje se pokazalo neefikasnim posebno sa stanovišta relacije Vlada – parlament. Opstanak Vlade u društveno-političkoj nestabilnosti u kojoj se Crna Gora nalazi nikako ne znači da Vlada funkcioniše, kako smatra njen potpredsjednik, već naprotiv. Ukoliko parlament ne usvaja preko 60 pravnih akata koje je Vlada uputila, onda Vlada samo opstaje, a ne funkcioniše.

Svakako, za GP URA jednako je pogubno davanje saglasnosti na ponudu DF-a ili ulaženje u pregovore oko manjinske Vlade koja bi imala podršku DPS-a. Imajući sve ovo u vidu jedina opcija za rješavanje političke krize su vanredni izbori”, rekla je Bešić.

Krivokapić: Želim sreću bilo kome ko naslijedi ovu Vladu

Predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić kazao je juče u Briselu da pozdravlja svaku odluku gdje 41 poslanik iskaže jasan stav prema bilo kom opredjeljenju. “Želim sreću bilo kome ko naslijedi ovu Vladu, smijeni je ili ako krenemo u nove izbore”, rekao je Krivokapić na konferenciji za novinare sa generalnim sekretarem NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Stoltenberg je kazao da nije na njemu da komentariše unutrašnja pitanja u Crnoj Gori, odnosno konkretno platformu koju je ponudio DF. “Mogu reći da sam uvjeren da će Crna Gora ostati posvećena članica NATO”, rekao je.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije