Connect with us

Politika

POBJEDA: DF-u devet resora, Demokratama pet, Uri četiri, dok su svi ministri osim Spajića i Milatovića „na ledu“

Published

on

Ideja DF-a i Demokrata jeste da se podijeli resor Vesne Bratić na četiri ministarstva – kulture, nauke, sporta i prosvjete, resor Ratka Mitrovića na – saobraćaj, turizam te planiranje prostora i građevinarstvo, kao i Ministarstvo finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića na dva resora – finansija te rada i socijalnog staranja, čime bi se značajno umanjila moć mladog japija u Vladi

Usaglašeni prijedlog Demokrata i Demokratskog fronta koji predviđa rekonstrukciju Vlade po modelu da, umjesto 12, ima 18 ministarstava, uz tri potpredsjednička mjesta, po kojem bi svaki imao svoj resor je napravljen po uzoru na prijedlog Zdravka Krivokapića koji je 27. oktobra prošle godine proslijedio svim partijama, saznaje Pobjeda.

PONUDA PRIJE APOSTOLA

Izvor Pobjede iz vrha parlamentarne većine tvrdi da su upravo na tom prijedlogu Krivokapića, koji je upućen samo par dana prije njegovog zaokreta ka tzv. apostolsko-ekspertskoj Vladi, bazirali svoj prijedlog uključujući i broj ministarstava kao i potencijalnu raspodjelu.

Po tom prijedlogu, koji je Pobjeda objavila 28. oktobra prošle godine, Krivokapić je strankama parlamentarne većine ponudio Vladu sa 18 resora i tri potpredsjednička mjesta.

Koaliciji ,,Za budućnost Crne Gore“, čiju okosnicu čini DF, ponudio je devet resora i jedno potpredsjedničko mjesto koje se veže uz jedan resor.

To su Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo za planiranje prostora i građevinarstvo, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo prosvjete, Ministarstvo saobraćaja, Ministarstvo nauke, Ministarstvo sporta, Ministarstvo ekonomije i Ministarstvo javne uprave.

Koaliciji ,,Crno na bijelo“ je tada bilo ponuđeno potpredsjedničko mjesto u Vladi Crne Gore, i to za koordinaciju službi bezbjednosti, kao i resori odbrane, poljoprivrede i ruralnog razvoja te kulture i informisanja.

Po tadašnjem prijedlogu Krivokapića, koaliciji ,,Mir je naša nacija“ bi pripalo Ministarstvo pravde, Ministarstvo turizma, Ministarstvo rada i socijalnog staranja, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i Ministarstvo vanjskih poslova, kao i mjesto potpredsjednika Vlade.

DIJELJENJE RESORA

Ideja DF-a i Demokrata jeste da se podijeli resor Vesne Bratić na četiri ministarstva – kulture, nauke, sporta i prosvjete, resor Ratka Mitrovića na – saobraćaj, turizam i planiranje prostora i građevinarstvo, kao i Ministarstvo finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića na dva resora – finansija i rada i socijalnog staranja, čime bi se značajno umanjila moć u Vladi mladog japija.

Nezvanična saznanja Pobjede govore da bi svi ministri u Vladi Zdravka Krivokapića, ukoliko DF i Demokrate dobiju podršku 41 poslanika, bili „na ledu“ izuzev ministara finansija i socijalnog stranja Spajića i ministra ekonomskog razvoja Jakova Milatovića iako bi se njihova ministarstva vjerovatno nešto drukčije zvala.

Međutim, poslanička matematika je i dalje na strani Krivokapića i Ure, koji je već kazao da je spreman da razmotri taj prijedlog – ako dobije podršku 41 poslanika, što znači da je protiv tog prijedloga. DF i Demokrate za sada računaju sigurno na glasove 36 poslanika, dok je Marko Milačić, prema tvrdnjama izvora, blizak ideji da podrži rekonstrukciju.

Dva najjača konstituenta parlamentarne većine –Demokratski front i Demokrate – predložili su u srijedu veče, na iznenađenje javnosti imajući u vidu politički rat u Budvi, temeljnu rekonstrukciju Vlade.

Taj prijedlog je, kako je juče zvanično potvrđeno od strane GP Ure i DF-a, urađen bez znanja premijera Krivokapića i potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića i rezultat je kompromisa po kojem su Demokrate pristale na detaljnu rekonstrukciju Vlade, a DF da Krivokapić ostane na čelu Vlade u kojoj bi dominantni bili kadrovi stranaka parlamentarne većine. Teško je očekivati da bi Krivokapić mogao da pristane na takav scenario i dozvoli ulazak lidera DF-a na potpredsjednička mjesta.

– Kroz neke generalne obrise, sa tim pregovorima su bili upoznati ljudi iz premijerovog okruženja, ali ne i sam predsjednik Vlade. Mislim da je Abazović u medijima prvi put vidio dogovor DF-a i Demokrata – rekao je izvor Pobjede.

Priznanje da je propao koncept ekspertske Vlade

Prijedlog DF-a i Demokrata suštinski znači da su dva najjača konstituenta vlasti priznala da je koncept ekspertske Vlade bio eksperiment koji je propao i da je takav kabinet imao veoma loše rezultate.

To se posebno odnosi na Demokrate Alekse Bečića, koji su do prije nekoliko dana snažno podržavali Vladu Zdravka Krivokapića. Ipak, preokret se desio u noći između 4. i 5. septembra kada su Demokrate zaprijetile Krivokapiću da, ukoliko ne obezbijedi uslove za ustoličenje mitropolita Crkve Srbije Joanikija Mićovića, smijeni čelnike bezbjednosnog sektora.

– Nakon što je Abazović ultimativno stopirao smjene čelnika bezbjednosnog sektora, uslijedile su intenzivne konsultacije Milana Kneževića sa čelnicima Demokrata, što je uslovilo postizanje dogovora – rekao je izvor Pobjede.

Zajedničko saopštenje Demokrata i DF-a i dogovor te dvije političke grupacije, koji znači potpuno rušenje koncepta ekspertske Vlade, uslijedio je nakon što je DF na sastanku sa Krivokapićem odbio njegovu verziju sporazuma u kojoj se traži podrška za sporazum od 9. septembra na osnovu kojeg je i izglasana takozvana ekspertsko-apostolska Vlada.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije