Connect with us

Politika

Politička omča na vratu srpskog autokrate sve se jače steže

Published

on

Srpski autokrata Aleksandar Vučić sve više liči na humanoidnu ruinu potpuno obuzetu osjećajem konstantnog straha, u svakodnevnom iščekivanju da se njegova trula koruptivna vladajuća konstrukcija sazidana na lažima, prevari i manipulacijama, konačno sruši.

Nakon terorističke akcije na sjeveru Kosova koja je, kako je svima odavno jasno, orkestrirana od strane Beograda i po svemu sudeći pogurana od strane ruskog obavještajnog podzemlja, potpuno je ogoljena kriminogeno-teroristička pozadina režima predvođena psihotičnim autokratom Vučićem.

Do zuba naoružana paravojna formacija u obračunu u mjestu Banjska samo je objelodanila ono o čemu vodeći svjetski politički krugovi odavno pričaju – da je trenutni režim u Beogradu, zasnovan na velikosrpskoj, hegemonističkoj matrici – provodnik putinističkog malignog djelovanja i konstantna prijetnja za mir u Regionu.

Prava je misterija kako autokrata Vučićevog kalibra i njegov kriminogeni režim već godinama politikom laži i obmana prema zapadu, ali i Moskvi, uspijevaju da se nekako održe.

Sve manje prostora za manevrisanje

Međutim, kako smo već više puta pisali, Vučićev prostor za manevrisanje se sve više sužava, a to mu je direktno stavljeno do znanja prošlog mjeseca kada je “velika petorka” posjetila Beograd.

Da li se Vučićevo manipulisanje zapadom bliži kraju?

Tada je specijalni izaslanik Evropske unije Miroslav Lajčak poručio da za Srbiju i Kosovo “nema evropske budućnosti ako ne bude normalizacije njihovih odnosa i implementacije sporazuma”. Pored Lajčaka, sastanku sa Vučićem prisustvovali su izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, kao i savjetnici lidera Francuske, Njemačke i Italije.

Vučić se sada našao u veoma nezavidnoj situaciji, a kako smo odavno najavljivali, polako se približava momenat kada više neće imati prostora za manipulacije i manevrisanje preko laži i prevara.

Zapad je preko ”petorke” jasno poručio da imaju jedan jasan zahtjev – Beograd mora da prizna Kosovo de fakto, a sa druge strane Kosovo mora da prizna zajednicu srpskih Opština.

”Ali ako Vučić makar de fakto prizna Kosovo, a to ne mora da uradi de jure stavljanjem potpisa na francusko-njemački sporazum, on gubi izbore 17. decembra. Prvi put manje-više se ujedinila opozicija i realno je da makar može da pobijedi u Beogradu, zato Vučić pribjegava očajničkim potezima kao što su politička reanimacija odavno zaboravljenog Tomislava Nikolića, pa zatim iz naftalina vadi Vojislava Šeselja. Sve su to potezi očajnika”, rekli su naši dobro upućeni diplomatski izvori.

Gest ”dobre volje”

Jasno je da se Vučić našao u očajnoj situaciji i da bi po svaku cijenu sačuvao vlast, primoran je da pravi ustupke.

Aleksandar Vulin i Sergej Lavrov: Vučić žrtvovao ruskog piona da bi kupio vrijeme kod zapada

”Napravio je gest ‘dobre volje’ i sklonio Aleksandra Vulina sa čela BIA-e, odnosno natjerao ga je podnese ostavku. Amerikanci su odavno tražili ostavku Vulina koji je otvoreno pokazao da je ruski čovjek, pa je i očekivano što su Rusi htjeli da ga zadrže po svaku cijenu. Ali sad, kad je Vučić sklonio Vulina, razbjesnio je dodatno Moskvu”, navode naši izvori.

Iako je uklanjanjem Vulina dodatno zakomplikovao situaciju, naši izvori ističu da je Vučić, makar u svojoj glavi, iskonstruisao izlaznu strategiju.

Vučić računa da će time što je smijenio Vulina, čovjeka koje je sve podakte slao prvo u Moskvu, pa tek onda u Beograd, dobiti povlastice od zapada koji će da popusti pritisak.

”On ima u planu da nakon izbora 17. decembra odugovlači sa formiranjem vlade sve do maja, slično kao što je nakon izvora 2022. godine, sedam mjeseci mrcvario sa formiranjem izvršne vlasti. Cilj srpskog autokrate je da do maja sljedeće godine prolongira formiranje Vlade, i da mu to bude izgovor zašto ne može da se prihvati sporazum za Kosovo. U maju kreće izborna kampanja za Evropski parlament, a odmah poslije evropskih izbora, kreće završnica kampanje za izbore u SAD koji su zakazani za početak novembra iduće godine. Vučić je siguran da će ako se vlada ne formira do tada, EU i SAD popustiti pritisak i da će i dalje moći da nastavi licemjernu politiku trulih kompromisa i cinculiranja između istoka i zapada”, rekli su naši izvori.

Vučić uskoro na crnoj listi zapada?

Pročitan od zapada

Međutim, kako navode naši izvori, malo je vjerovatno da srpskom autokrati ponovo prođe ovakva manipulativna predstava koju je do sad mnogo puta izvodio.

”Jasno je da je zapad pročitao Vučićev plan i rekao mu da do februara mora da isporuči Kosovo. Ako to ne uradi, biće svrstan u satelite Rusije uz sve posljedice koje slijede –ukidanje pomoći na koje se Srbija i te kako oslanja, proširivanje crnih lista i što je veoma izgledno – sankcije”, rekli su naši izvori.

Da je Vučić sada u otvorenom konfliktu sa zapadom i da se to više ne može sakriti, govori i to što je srpski autokrata prošle sedmice javno odbacio stav ambasadora Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Prištini Džefrija Hovenijera da formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu treba da bude u skladu sa Ustavom Kosova.

Vučić je u komentaru na izjavu Hovenijera, počeo da se sprda citirajući staru poslovicu “Što je babi milo, to joj se i snilo”.

”Zapad pritiska Vučića da de fakto prihvati Zajednicu srpskih opština (ZSO), ali on to neće da uradi. Jer po planu koji je iznio Hovenijer, ZSO neće imati izvršnu vlast kao Republika Srpska, već će biti obična autonomija pod upravom države Kosovo. Vučiću se to ne sviđa jer na taj način neće moći stalno da diže tenzije i podgrijava sukobe”, rekli su naši izvori.

Ovoga puta neće pomoći ni Kristofer Hil

Crna Gora će moći da odahne?

Sve su prilike da je Vučić došao do kraja svog puta manipulacija i da se politička omča oko njegovog vrata sve jače steže. U situaciji u kojoj se nalazi između zapadnog čekića i ruskog nakovanja, mala je vjerovatnoća da će i američka diplomatija, predvođena njegovim intimusom Kristoferom Hilom biti u mogućnsoti da mu pomogne. Jer čak ni Hil nije spreman da ode toliko dalako i bude odgovoran za ponavljanje scenarija iz 90-ih u Regionu, što je jedina opcija koja je ostala očajnom srpskom autokrati čiji se kriminalno-teroristički režim polako raspada pod teretom kontradikcija i laži.

Situacija u kojoj se nalazi srpski autokrata pozitivno će djelovati na prilike u Crnoj Gori. Okupiran svojom mukom, Vučić će pitanje Crne Gore ostaviti domaćim poslušnicima koji izvršavaju njegove naloge.

A kako se završavaju ”akcije” koje Vučić prepusti svojim ljudima najbolje smo vidjeli u Banjskoj 24. septembra. Nakon brljotine srpskih terorista Vučić i njegov režim su potpuno ofirani kao faktor destabilizacije Regiona, a Srbija je izgubila i ono malo kontrole koje je imala na sjeveru Kosova.

U.P.A.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije