Connect with us

Politika

PORFIRIJE: Temeljni ugovor CG-SPC postao politička tema, neki kontakti iz Vlade nas uvjerili da nema problema

Published

on

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije Perić kazao je da tema Temeljnog ugovora sa Vladom Crne Gore postala političko pitanje i iako su postigli konsenzus i dogovorili se oko toga kako taj ugovor treba da izgleda, on i dalje ostaje povod za političke i politikantske spekulacije.

“Nijesam pratio mnogo šta se dešava, ali vidim da ta tema jeste aktuelna i da poneki od političara iznose svoje stavove. Nekako imam sigurnost, i ne samo nadu, nego prosto čvrsto uvjerenje da tu zapravo u praksi neće biti nekih novih problema jer mi, što se tiče samog ugovora, više nemamo šta da kažemo i mi smo potpuno spremni da taj ugovor, onako kako Sinod ocijeni i procijeni i odluči, bude potpisan”, naveo je za Radio “Beograd 2”.

Kazao je da su od strane Vlade Crne Gore imali “neke kontakte” i imaju takođe uvjeravanje da tu ne postoje problemi”.

“Sad ja sam ne znam kakve su bile procedure kada su u pitanju drugi ugovori, ali čini mi se, koliko sam upoznat, da nikada nijedan ugovor nije išao na skupštinsku raspravu, niti je zapravo bio tema javnih rasprava. Ja lično nemam nikakav problem, ako je to princip i ako tako treba da bude – neka bude, ali ako nije princip i ako nije pravilo ne vidim zašto bismo onda samo Ugovor između Srpske pravoslavne crkve i bilo koje države problematizovali do mjere da on treba da bude tema posebnih rasprava jer su to stvari jednostavne – ugovor reguliše, dakle, odnos države i crkve i crkve i države, stavlja se samo jedan zakonski okvir”.

Na konstataciju novinara da svi očekuju da saznaju ko će biti novi mitropolit crnogorsko – primorski, on je kazao da ne može reći šta će biti zato što još uvijek ne zna.

“Naravno, dnevni red Sabora formira Sinod, ali on može i u toku Sabora da se proširi. To su svakako teme kojima ćemo se baviti, ali Crkva ima svoj ritam i svoj hod. Šta će biti odluke i rješenja – to naravno ne znam, jer Sabor je organizam i tijelo koje saborno odlučuje, ne postoji niko ko ima prednost u odnosu na bilo koga, pa ni sam patrijarh, u smislu da je on taj koji može bilo šta da nameće”.

Perić je takođe je dodao je potpuno siguran da će Sabor voditi računa o svim aspektima svake teme i o nekim aspektima koji izmiču oku javnosti.

“Na kraju će biti najbolja moguća rješenja, to tako uvijek bude, u datom trenutku se čini – pa šta sad ovo, otkud ovo, ali u protoku vremena se pokaže da je i te kako imalo smisla ono što je donijeto kao rješenje”.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije