Connect with us

Politika

POSLJEDNJI MANEVAR OČAJNOG AUTOKRATE: Da li će Vučiću proći još jedna predstava za Zapad?

Published

on

Političko-diplomatski obruč koji Zapad steže oko Aleksandra Vučića postaje sve jači i čini se da se ovoga puta srpski autokrata nalazi u bezizlaznoj situaciji.

Živo blato sopstvenog političkog kalkulisanja i megalomanske potrebe da prevarama i demagogijom balansira između istoka i zapada, konačno su došli na naplatu i Vučić će po svemu sudeći, ovoga puta morati da potpiše francusko-njemački plan za Kosovo, čime bi faktički priznao nezavisnost ove države.

Zapad je ovoga puta više nego jasan – ukoliko ne potpiše sporazum o stabilizaciji odnosa sa Kosovom koji su mu naložili, Srbiju čekaju sankcije, a Vučića sudbina Slobodana Miloševića.

Međutim, po srpskog diktatora još veća opasnost prijeti od Kremlja, koji se izričito protivi normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Jer kad do normalizacije dođe, put Kosova u NATO je otvoren i ta država će postati nova članica Sjevernoatlantskog saveza, što će potpuno srušiti rusku strategiju na Balkanu.

S obzirom da je oko 80 odsto javnog mnjenja Srbije tvrdo na ruskoj strani, u slučaju zvaničnog prihvatanja plana EU za Kosovo, treba očekivati ”spontane” proteste u organizaciji putinističkih ćelija kojih ima u izobilju u Srbiji.

Koliko će mu Zapad još gledati kroz prste?

Posjeta ’’petorke’’ za ultimatum Vučiću

Krajem januara Beograd je posjetila petočlana delegacija diplomata koju su predvodili specijalni izaslanik EU za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar. Uz njih su bili i savjetnik za spoljnu politiku i bezbjednost njemačkog kancelara Olafa Šolca – Jens Plotner, zatim Emanuel Bone  u funkciji savjetnika francuskog predsednika Emanuela Makrona, i Frančesko Marija Talo, savjetnik italijanske premijerke Đorđe Meloni.

Nakon ultimatuma od strane petorke posrednika sa Zapada, postalo je jasno da je pred Vučićem težak izbor – ako ne prihvati francusko-njemački plan za stabilizaciju odnosa sa Kosovom, slijede oštre sankcije Zapada.  Sa druge strane ako prihvati onda će protiv sebe imati Rusiju kojoj  ne odgovara normalizacija odnosa.

Iako mnogi relevantni izvori smatraju da je Vučić došao do kraja svoje političke karijere, nakon što je krajem januara na konferenciji za medije maltene saopštio da će Srbija uskoro morati da prizna nezavisnost Kosova, ipak ne treba očekivati Vučićevu laku predaju.

Samo te posmatram…

Pokušaće da se izvuče

Srpski autokrata se nalazi izmežu Zapada i Rusije u situaciji koja najbolje može da se okarakteriše kao – izbor između strijeljanja i vješanja, ali će sigurno iskoristiti sve podle trikove iz svog manipulativno-demagoškog repertoara da bi se održao na vlasti i izbjegao sudbinu njegove braće po ideologiji – Slobodana Miloševića, Ratka Mladića, Radovana Karadžića…

Kako saznaje Portal Aktuelno iz više dobro upućenih diplomatskih izvora Vučić je umjesto da se urazumi i prizna kapitulaciju, u svom stilu smislio nešto što njemu liči na izlaz – treću varijantu koja ga, u njegovoj glavi, spašava od ’’vješanja i strijeljanja’’.

On će, kako smatraju naši izvori, formalno prihvatiti francusko-njemački plan, ali ga neće realizovati, ili će ga minirati i sabotirati iz ovih ili onih razloga.

U tom kontekstu treba posmatrati i događaje koji su uslijedili nakon njegove famozne konferencije za medije 23. januara kao što su – navodni pokušaj njegovog linča u skupštini Srbije, navodna svađa sa socijalistima Ivice Dačića, priče o prijevremenim izborima i referendumu…

Incident u skupštini Srbije: Još jedna predstava u režiji manipulatora Vučića

Tri izgovora

Kako su kazali naši izvori, Vučić je da bi se izvukao od ultimatuma koji mu je Zapad postavio, pripremio tri navodna razloga kao izgovore da ne prihvati evropski plan za Kosovo.

’’Prvi razlog je zahtjev za formiranje ZSO, jer je Vučić računao da kosovski premijer Aljbin Kurti nikad neće prihvatiti to rješenje. Ali nakon što je Zapad pritisnuo Kurtija on je rekao da prihvata predlog EU za normalizaciju odnosa sa Srbijom’’, rekli su naši izvori.

Drugi razlog koji će Vučić pokušati da proturi kao izgovor za neprihvatanje plana je navodni sukob sa socijalistima Ivice Dačića.

’’Izgovor broj dva je organizacija krize kao što je ovaj najnoviji sukob sa Dačićem i socijalistima, koji su im partneri, i objaviti da oni ne podržavaju njega i zapadni plan. Nakon toga Vučić bi tražio nove izbore, a to bi na pola godine odložilo sprovođenje francusko-njemačkog plana’’, rekli su naši izvori navodeći da je treća opcija referendum.

’’Pod tri Vučić kalkuliše da se organizuje referdnum za prihvatanje francusko-njemačkog plana, a to bi odložilo njegovu primjenu na još godinu dana’’, navode naši izvori.

Indikativan stav Rusije

Veoma je indikativan stav Rusije u čitavoj ovoj priči, o čemu najbolje govori nedavna izjava portparola Kremlja Dmitrija Peskova da ’’Kremlj razumije da je Srbija pod nezapamćenim pritiskom Zapada’’.

Dmitrij Peskov: Izdrži Aco uz tebe smo!

“U potpunosti shvatamo pritisak bez presedana kolektivnog Zapada na srpsko rukovodstvo i cijenu i napore koji su potrebni rukovodstvu Srbije da izdrži ovaj pritisak do danas”, rekao je Peskov, početkom mjeseca.

Kako ističu naši izvori ’’takva reakcija Moskve može da bude samo u jednom slučaju – a to je jer su uvjereni da Vučić neće prihvatiti zapadni plan za Kosovo’’.

’’Kad sam mogao 10 godina, mogu još malo’’

Kako navode, Vučić ide logikom koja može da se svede na rečenicu – ’’ako sam 10 godina uspjevao da Zapadu prodajem maglu, onda ću moći to da radim još par godina’’.

’’Jer od dolaska Srpske napredne stranke (SNS) na vlast, Vučić ’prodaje maglu’ obećavajući da će priznati Kosovo i to odugovlači već godinama. Pri tom se služi prevarama, raznim političkim mahinacijama, dizanjem tenzija i sjeđenjem na dvije ili tri diplomatske stolice, i sve to uz pomoć kompromitovanih zapadnih diplomata’’, rekli su naši izvori.

Međutim, naši izvori navode da je to razotrkrivena taktika pred očima Zapada, koji je sada čvrst da Vučiću ne dozvoli da mu prođu nove malverzacije koje bi po ko zna koji put dovele do odugovlačenja.

’’Ovo što je navedeno je po Vučiću izlaz iz bezizlazne situacije koji će mu proći samo ako Zapad ponovo bude dozvolio da ih, narodski rečeno, ’pravi magarcima’. A Zapad će zaista izgledati kao ’izigrani magarac’ ako se još jednom upeca na Vučićevu udicu’’, poručuju naši izvori.

R.A.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije