Connect with us

Politika

Praznični fašizam

Published

on

Piše: Goran Popović

Januarski blagdani bili su vrlo inspirativni za promotere zločinačkog projekta poznatog pod nazivom „srpski svet“. Uz Božić po julijanskom kalendaru, praznik ljubavi, praštanja i pomirenja, je li, izvjesna turbo pjevaljka je u zvaničnom programu  koji je organizovala SPC ispred Hrama u Podgorici besprizorno i javno oskrnavila crnogorsku himnu, pokušavajući da gnusnim falsifikovanjem i ovaj ponosni simbol crnogorske državnosti i nezavisnosti gurne u duboki glib velikosrpskog hegemonističkog repertoara.

Istoga dana je i niskoleteći mitropolit Joanikije, u svečanoj božićnoj poslanici, istakao kako „je Srpska pravoslavna crka uvijek bila uz svoj narod“, pa i sada poziva taj narod da (pazite sad!) „bez obzira na nacionalnu i političku pripadnost izađe na izbore, ma kad oni bili, i da glasa po svojoj volji“?! E sad, kako je moguće to da Srpska pravoslavna crkva ima „višenacionalni i višepartijski narod“ i zašto uz Božić poziva na neke izbore teško je normalnom čeljadetu da razumije, ali ostavićemo Joanikiju da ove nebuloze jednom pojasni. Mada, teško je to očekivati, jer ovaj lik baš ima dar za često i svakovrsno lupetanje, bez ikakve odgovornosti i stida. Za razliku od, recimo, poslanice Božene, koja je takođe u posljednje dvije godine pokazala veliki talenat u lupetanju, ali je nju, za razliku od Joanikija, konačno, počeo da „obuzima stid“.

Danica Crnogorčević predvodi velikosrBsku orgiju ispred Hrama

Znakovita januarska epizoda bila je i (ne)zvanična posjeta Dritanovih ministara Kovača i Damjanovića Banjaluci i prisustvo proslavi neustavnog „Dana Republike Srpske“ 9. januara. Damjanović je rekao da je on bio „privatno“, a Kovač kako je njegova nazočnost bila zvanična, kao ministra u Vladi Crne Gore. Dritan je kasnije zapjevao Kovaču: Vrati meni 200 eura… Tako će, smatra Dritan, onaj ministarski lik sa simpatično onduliranom frizurom i ne baš bistrim pogledom otplatiti svoje grijehe zbog podrške Dodiku, koji je i tom svečanom prilikom zorno promovisao „srpski svet“, kao rimejk Miloševićeve mantre „svi Srbi u jednoj državi“. Što bi se reklo – Srbija iber ales…

Da li će Kovač odgovarati za zloupotrebu službenog položaja, nezakonito korišćenje državnih resursa i lažno predstavljanje? I što će Kovačev mrčeni šofer? Kako će on pravdati gorivo, putarinu, hotelski račun? Možda će Dritan i od njega uzeti 200 eura… Pošteno bi bilo da ovo plati Kovač, ali on ovih dana ima prečega posla, jer hoće da smjenjuje sudije Upravnog suda. Udruženje sudija tim povodom je saopštilo kako „zabrinjava neznanje Kovača“, što i nije neka novost, jer je vascijela ovdašnja javnost odavno zabrinuta, a i zgranuta njegovim neznanjem i nesposobnošću.

Umjesto u EU vode državu u genocidni ”srBski svet”

Praznični velikosrpski opus uveličali su neki predsjednici crnogorskih opština, odnosno predsjednici lokalnih parlamenata, na čelu sa legendarnim Emilom, koji su u Skupštini Srbije prezentovali svoje učinke u posrbljavanju vlastitih opština, a posebno kancelarija, uz obećanje da će revnosno nastaviti sa uništavanjem svega što ima bilo kakva obilježja crnogorskog identiteta i državnosti. Vučić je promptno reagovao i iz budžeta Ane Brnabić odmah povećao pomoć Srbima u Crnoj Gori. Izbori idu, čoče, trebaće para!

Krešendo prazničnog fašizma desio se uz proslavu „obrezanija Hristovog“, kada je mladi četnik, a predsjednik opštine Nikšić, Marko Kovačević zapjevao: Leleču Turci, kukaju bule… Tako smo prešli u novu fazu: Nakon pobjede turbo folka nad rokenrolom tokom 90-ih godina, sad forsiramo guslarski narativ, idemo dublje u „srpsku“ falsifikovanu prošlost.

Nesrećnom Kovačeviću svijest ostala na nivou svjetonazora iz 17. vijeka, bi da ”sječe Turke”

Kako to već biva u četničkoj interpretaciji, za ovaj incidenta „kriv je“ reis Fejzić, a poslanik Jole je zbog Markove „junačke pjesme“ optužio DPS da „nastavlja sa širenjem mržnje prema srpskom narodu i malignog uticaja“.  Jole je takođe upozorio „DPS, Bošnjačku stranku i ostale“ kako moraju da se  naviknu na ovaj vid fašistoidnog melosa u Crnoj Gori! A što će biti ako se ne naviknu Jole nije saopštio.

Na sve ovo ministar svega Filip Adžić ćuti, ali hoće da podigne vojsku da čuva šljunak?! No, imamo novi problem i sa Dritanom. Izgleda, greote, da ne čuje dobro. Sinoć, naime, reče kako u razgovoru sa Fajon nije „čuo da imamo negativnu situaciju u vezi sa stopiranjem evropskog puta“. A Tanja Fajon par sati kasnije kaže: Postoji velika prijetnja zamrzavanja EU pregovora…

Moj Dritane i Filipe, ne može se i uz duduk i uz diple…

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije