Connect with us

Politika

PREDLOG DF-A: Bez podrške i skraćenje mandata parlamentu

Published

on

Demokratski front (DF) zasad nema podršku dovoljnog broja poslanika vladajuće koalicije, kako bi podnio inicijativu za skraćenje mandata Skupštini Crne Gore, nakon što je opozicija juče odustala od pokušaja smjene kabineta Zdravka Krivokapića pravdajući to upravo najavom Fronta, pišu Vijesti

Ustavom je propisano da je za podnošenje predloga za skraćenje mandata parlamentu potreban potpis 25 poslanika, odnosno skoro svih iz koalicije “Za budućnost Crne Gore” koja je na parlamentranim izborima osvojila 27 mandata.

Međutim, juče je dio poslanika partija koje su bile dio ovog saveza Vijestima kazao da nijesu za izazivanje parlamentarne krize, pa DF-u, kako navodi ovaj list, nedostaje devet potpisa.

Poslanici koalicije ZBCG raspoređeni su u tri poslanička kluba, dok Marko Milačić (Prava) nastupa samostalno.

Poslanički klub DF (NSD, DNP, UCG, RP) ima 16 poslanika i za sada inicijatori iz te baze zasigurno mogu računati vjerovatno na 15 potpisa kolega iz Nove i DNP-a i Maksima Vučinića (Radnička partija).

On juče nije odgovorio na pitanje da li bi potpisao predlog, ali je ranije uglavnom bio na pozicijama Fronta.

Kada je u pitanju poslanik UCG Vladimir Dobričanin on je protiv novih izbora, što je i juče potvrdio Vijestima.

”Ujedinjena je od početka imala jasan stav: dogovor parlamentarne većine nema alternativu. Mi smatramo da će do tog dogovora i doći u narednom periodu, te neće biti ni potrebe za navedenom inicijativom”, rekao je on.

Dodao je i da je jučerašnji debakl parlamentarne opozicije dokaz da mjestu dogovora i dalje ima i da je to njihova politička obaveza.

Drugi klub na čiju podršku DF treba da računa je onaj Pokreta za promjene, iz koga je juče Vijestima potvrđeno da oni neće podržati skraćenje mandata.

Njihov lider Nebojša Medojević, zvanično je uz Novu i DNP, ali za to nije konsultovao partiju. Zato je vjerovatno izvjesno da bi samo najmlađi poslanik Pokreta za promjene Nikola Bajčetić podržao stav Medojevića, dok bi šef kluba Branko Radulović i troje kolega (među kojima i potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak) vjerovatno odbili da stave potpise na inicijativu.

I na kraju – Marko Milačič. On juče nije rekao ni “da” ni “ne” novom predlogu Fronta, jer nema stav partije. Vijesti međum nezvanično saznaju da ni on nije spreman da potpiše papir kojim bi se tražilo skraćenje mandata. Prema nezvaničnim informacijama, Milačić neće podržati taj predlog jer smatra da najprije treba ispuniti obećanje građanima, između ostalog obezbijediti povećanje životnog standarda.

Time je osigurano samo 16 potpisa iz Fronta, jer su GP URA i Demokrate takođe stava da ne treba ići na prijevremene izbore.

Lider SNP-a Vladimir Joković i juče je za Vijesti ponovio da izbori nijesu sada dobro rješenje i da ih nijesu građani zbog toga glasali.

“Mi smo za izbor nove vlade, izbori ne bi donijeli ništa novo, isti akteri morali bi ponovo da pregovaraju o formiranju vlasti, pa je onda bolje da to učine sad. Najbolje je tražiti rješenje u okviru ove parlamentarne većine”, rekao je Joković.

On nije direktno rekao da neće potpisati inicijativu, ali je kazao da bi novi izbori bili novo gubljenje vremena za rješavanje ključnih ekonomskih, socijalnih i drugih problema, koji tište građane.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije