Connect with us

Politika

PREDSJEDNICA PKSCG ZA LUČU: Cilj je da Crnogorci postanu manjina u svojoj državi

Published

on

Patriotsko-komitski savez PKSCG organizuje danas u 11 sati protest ispred Vlade Crne Gore, koja bi na sjednici trebalo da razmatra izmjene Odluke o kriterijumima za sticanje crnogorskog državljanstva i izmjene Zakona o registru prebivališta i boravišta.

Za portal Luča predsjednica PKSCG, Tatjana Knežević Perišić objašnjava da je žalosno da crnogorski narod danas vodi borbu za svoj identitet, dodajući da je to trebalo da bude gotovo još 2006. godine.

„Podmuklim planom, da preko izmjene Odluke o kriterijumima za utvrđivanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom, koja definiše šta se smatra zakonitim i neprekidnim boravkom za sticanje crnogorskog državljanstva, vlast želi da zaobiđe Zakon o državljanstvu, za čije izmjene je potrebna 2/3 većina u Parlamentu i da omogući brzo sticanje državljanstva za preko 62 000 stranaca, od kojih su većina Rusi i Srbi.

Na taj način direktno pokušava da sprovede demografski inžinjering, posebno preko izmjena i Zakona o registru prebivališta i boravišta, u dijelu koji se odnosi na naše iseljenike, koji nemaju državljanstvo u drugoj državi i ne ostvaruju jedno od osnovnih ljudskih prava-političko. Ovim izmjenama, neće ga imati ni u vlastitoj domovini“, objašnjava Knežević Perišić.

Patriotsko komitski savez je još 31.marta uputio dopis ambasadama SAD, Velike Britanije, Njemačke, Evropske unije, Republika Italije, Hrvatske, Bosne I Hercegovine, Albanije i Slovenije o ogromnoj opasnosti koja prijeti Crnoj Gori od strane nove vlasti, u vidu planiranog demografskog inžinjeringa, nakon kojeg bi Crnogorci, kao domicilni narod, bili manjina u vlastitoj državi, saopšteno je iz te partije.

„Ako njima ne smeta što, u perspektivi, Rusi mogu imati i 10 mandata u Parlamentu, nama smeta.! Evo viđeli smo šta jedan viška uradi za svu Crnu Goru“, dodaje Knežević Perišić.

Crnogorski identitet, sve ono što on predstavlja, doživio je žalosni istorijski momenat od vremena nakon obnove državnosti, objašnjava Tatjana.

“Dakle, još 2006. kada se mislilo da je “sve završeno”, da smo obnovili i zacimentirali našu staru državu. Kad vratim u sjećanju taj period, ono što mi prvo pada na pamet je desetak rečenica o Božićnom ustanku u udžbenicima istorije i nekoliko vrijednih knjiga”, ističe naša sagovornica.

U radu nove Vlade Tatjana ne vidi veliku želju za promjenama na bolje, već samo za gašenjem svega što ima veze sa Crnom Gorom.

“Otkako je na vlast došla “ekipa snova”; sastavljena u Manastiru, probranih biografija, i krenula u ostvarivanje zadataka, koje im je Amfilohije Radović prenio iz Beograda i Moskve.

Njih ne zanima ni Ustav, ni zakoni, ni rokovi, oni rade na sistematskom uništavanju crnogorskog identiteta i tek ćemo se o jadu zabaviti, ukoliko ostanu na vlasti. Crnogorci su se, konačno, probudili. Ide to teško, mnogo je sujete, borbe za neku prevlast, ima tu i borbe za neke pozicije, ali vjerujem da smo svjesni da nam ova vlast priprema nacionalno uništenje.

Vjerujem takođe da će nas pitanja, kao što je ovo, istina najteže do sad, pa onda pitanje Fakulteta za crnogorski jezik, progon CPC, pitanje Mauzoleja na Lovćenu, antifašizam, revanšizam…sve ovo što nam vlast radi, natjerati da se okupimo kao jedan za našu Crnu Goru“, zaključuje Knežević Perišić.

Suđeno je da opet branimo Crnu Goru objašnjava naša sagovornica, dodajući da je trenutno u većoj opasnosti nego 2006. godine.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije