Connect with us

Politika

PREKRŠENO OBEĆANJE: Crkveni i anti-NATO čovjek na čelu ANB-a

Published

on

Foto: RTCG

Imenovanjem predsjednika SO Kotor Dejana Vukšića na funkciju vršioca dužnosti direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost Vlada Zdravka Krivokpića prekršila je obećanje dato domaćoj javnosti, ali i zapadnim saveznicima, da će čelne funkcije u bezbjednosnom sektoru pokrivati profesionalci nesporne evroatlantske orijentacije.

Upitan je i zakonski osnov za imenovanje. Vukšić nema nikakvog iskustva rada u bezbjednosnom sektoru jer je prije političke karijere bio advokat i sudija, a politički angažman u koaliciji koju je predvodio DF u Kotoru i bliskost sa djelovima Srpske pravoslavne crkve koji se protive članstvu u NATO ga eliminišu kao ličnost koja baštini evroatlantske vrijednosti.

ZAKON

Zakonom o Agenciji za nacionalnu bezbjednost članom 25 propisano je decidno da ,,direktor ANB-a ne može biti član političke stranke, niti politički djelovati“.

Vukšić je bio nosilac liste koalicije ,,Za budućnost Crne Gore“ u Kotoru 30. avgusta a na osnovu rezultata izbora tog saveza izabran je za predsjednika Skupštine Kotor. U momentu imenovanja Vukšić je i dalje bio na čelu Skupštine opštine, kao i sada, i formalno je lider vladajuće koalicije u Kotoru što je par ekselans političko djelovanje, koje ga zakonski eliminiše za tu funkciju.

Osim toga, politička karijera Dejana Vukšića pokazuje bliskost sa prosrpskim i proruskim organizacijama ali i kontroverznim ličnostima koji su zaslužni za njegov vrtoglavi politički uspon.

USPON

Iako je tokom 2019. godine bio angažovani zastupnik interesa SPC u sporu protiv države zbog nelegalne krstionice na Miholjskoj Prevlaci, pravi politički uspon uglednog advokata iz Kotora počinje nepuna dva mjeseca pred izbore kada se njegovo ime našlo na listi 301 advokata iz Crne Gore koji su se usprotivili Zakonu o slobodi vjeroispovijesti.

Vukšić je, zajedno sa velikom grupom advokata, potpisao 3. jula proglas ,,Advokati brane Pravo i Pravdu“.

– Smatramo profesionalno odgovornim i moralnim da ustanemo protiv ovog očigledno neustavnog i sistemskog zakona, kojim se na najgrublji način vrši diskriminacija titulara imovine vjerskih zajednica i krše elementarna pravila građanskog prava, navodi se proglasu koji je kao 207. po redu potpisao i Vukšić, inače aktivni učesnik litija u organizaciji SPC.

Koliko su advokati dobro tumačili Zakon, pokazuje se ovih dana: Vlada premijera Krivokapića ga nije povukla ili dal ana ocjenu ustavnosti, već predložila samo izmjene ,Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

NAGRADA

Nagrada za potpisivanje došla je vrlo brzo: dvadesetak dana nakon akcije potpisivanja protesta, 31. Jula, napravljenaje koalicija predvođena DF-om na čijem čelu se našao, na iznenađenje šire javnosti, upravo Dejan Vukšić.

Prema pouzdanim saznanjima Pobjede, Vukšića je predložila Srpska pravoslavna crkva, odnosno Mitropolija crnogorsko primorska a čitavi posao su operacinalizovali pop Mijajlo Backović, NVO Pravoslavna omladina i kontroverzni nikšićki biznismen Miodrag Daka Davidović.

Pobjeda je juče objavila fotografiju na kojoj se vidi Davidović u društvu Vukšića koja je nastala u tom periodu.

Upravo saradnja sa SPC, Mijajlom Backovićem i Miodragom Davidovićem diskvalifikuje Krivokapića kao osobu koja baštini evroatlantske vrijednosti.

Miodrag Davidović Daka, biznismen iz Nikšića u operativnim izveštajima zapadnih obavještajaca, po pisanju Srpskog telegrafa, tabloida bliskog Aleksandru Vučiću, označen je kao ,,eksponent ruskih službi na Balkanu, a prije svega u Crnoj Gori i Srbiji“.

Kako je pisao Srpski telegraf Davidović je godinama veoma zanimljiv stranim službama i njegovo ime se pominje u raznim papirima i izvještajima zbog odnosa sa Milom Đukanovićem, SPC, crnogorskom opozicijom, ali i navodne povezanosti sa pojedinim stranim obavještajnim agencijama.

Tako ga zapadne službe odavno imaju na oku pod sumnjom da radi za Ruse.

– Kontroverzni crnogorski biznismen i vlasnik firme ,,Neksan“ Miodrag Davidović zvani Daka, kog je Amfilohije odlikovao Ordenom svetog kralja Milutina, važi za eksponenta ruskih obavještajnih struktura u Srbiji i Crnoj Gori. Prema našim saznanjima, Amfilohije i Davidović su u aprilu 2017. postigli saglasnost da se angažuju na planu obezbjeđivanja srpskog pasoša za Svetozara Marovića, koji je u bjekstvu od crnogorskih organa – stoji u jednom od izvještaja koji su operativci jedne zapadne službe poslali iz Beograda, a objavio Telegraf 2017. godine.

KAVAČKI KLAN

Vukšić je ranije bio i advokat predsjednika Opštine Miodraga Bata Carevića, njegovog sina, ali i osoba koje su bliske kavačkom klanu.

Tako je javnost saznala da je 2016. godine Vukšić bio punomoćnik Kotorana Igora i Vladimira Božovića osoba koje su, po tvrdnjama medija, bliske kavačkom klanu. Upravo je tadašnji ministar unutrašnjih poslova u Vladi izbornog povjerenja Goran Danilović pokrenuo istragu untrašnje kontrole koja je trebalo da utvrdi da li su policajci odavali informacije Vukšiću koji je označen kao zastupnik kavačana. Slučaj je po tvrdnjama dobro upućenih zataškan i zvaničnom objavom policije da Vukšiću nijesu odavane nikakve tajne.

Predrag Zečević

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije