Connect with us

Politika

PRIJEDLOG ZAKONA: Izbori da budu istog dana u 18 opština

Published

on

Lokalni izbori trebalo bi da na proljeće iduće godine budu održani u 17 opština istog dana, uz mogućnost da u Tuzima, gdje mandat lokalnoj skupštini ističe 2023. godine, dođe do skraćenja mandata i prijevremenih izbora, pa da i oni budu održani u istom terminu. To je zaključak predloga Zakona o dopuni Zakona o lokalnoj samoupravi, u koji je Dan imao uvid.

Zakon je predložio predsjednik Skupštine Crne Gore i lider Demoratske Crne Gore Aleksa Bečić.

Kako se navodi u predlogu ovog zakona, prve naredne izbore za odbornike u Skupštini Prestonice Cetinje i skupštinama opština Mojkovac, Petnjica, Ulcinj i Berane, u skladu sa ovim zakonom, predsjednik države raspisaće istovremeno sa raspisivanjem redovnih izbora za odbornike u Skupštini Glavnog grada Podgorica, Skupštini opštine Golubovci, opštine u okviru Glavnog grada i skupštinama opština Bar, Bijelo Polje, Danilovgrad, Kolašin, Plav, Plužine, Pljevlja, Rožaje, Žabljak i Šavnik.

“Odbornicima u Skupštini Prijestonice Cetinje i skupštinama opština Mojkovac, Petnjica, Ulcinj i Berane produžava se mandat do izbora”, piše u predloženom zakonu.

U obrazloženju, navodi se da bi saglasno važećem izbornom zakonodavstvu izbori za odbornike u skupštinama jedinica lokalne samouprave bili održani u Prijestonici Cetinje i opštinama Mojkovac i Petnjica u decembru 2021. godine, u opštini Ulcinj početkom marta 2022. godine, u opštini Berane krajem marta 2022. godine, a u Glavnom gradu Podgorica, Golubovcima – opštini u okviru Glavnog grada i opštinama Bar, Bijelo Polje, Danilovgrad, Kolašin, Plav, Plužine, Pljevlja, Rožaje, Žabljak i Šavnik početkom juna 2022. godine.

“Što znači da bi u periodu od decembra 2021. godine do juna 2022. godine bila održana najmanje četiri odvojena izborna procesa. Evropska komisija u izvještaju za Crnu Goru za 2019. godinu, u poglavlju koje se odnosi na izbore, između ostalog ocijenila je: ‘da su lokalni izbori nastavili da se odvijaju jedni za drugima, što čini posmatranje sa međunarodnog nivoa teškim i ostavlja mnoštvo prilika da se tvrdi da postoje nepravilnosti koje se ne mogu nezavisno cijeniti’. Izvještaj Evropske komisije o Crnoj Gori za 2020. godinu, pored ocjene da još nije sprovedena sveobuhvatna i inkluzivna revizija izbornog okvira, takođe sadrži konstataciju: ‘da uprkos međupartijskom sporazumu da se lokalni izbori održavaju na isti dan, pravni okvir još predviđa mogućnost njihovog organizovanja u različitim terminima’. Evidentno je da bi bilo krajnje neracionalno da se i dalje nastavi sa postojećom praksom održavanja učestalih lokalnih izbora”, navodi se u zakonu koji je predložio Bečić.

Kako se ističe, predloženim zakonom stvaraju se normativne pretpostavke da se u 2022. godini istovremeno održe redovni lokalni izbori za odbornike u skupštinama 17 navedenih jedinica lokalne samouprave.

“Prisutna je i mogućnost da Skupština opštine Tuzi kod koje predstojeći redovni izbori za odbornike treba da budu održani početkom marta 2023. godine, donese odluku o skraćenju mandata odbornika, kako bi izbori za odbornike u toj skupštini opštine takođe bili održani u 2022. godini. Kod činjenice da su lokalni izbori u preostalim jedinicima lokalne samouprave održani nedavno, istovremeno sa održanim parlamentarnim izborima, ili neposredno nakon tih izbora, donošenjem predloženog zakona bila bi obezbijeđena značajna racionalnost održavanja lokalnih izbora u Crnoj Gori”, navedeno je u predloženom zakonu.

Sličnih predloga bilo i raiije

Prema obrazloženju predloženog zakona, kada je u pitanju produženje mandata odbornicima skupštine opštine, to ne predstavlja izuzetak u zakonodavnoj aktivnosti Skupštine Crne Gore.

Skupština Republike Crne Gore je na sjednici 2. marta 2006. godine donijela Zakon o dopuni Zakona o lokalnoj samoupravi kojim je odbornicima skupštine opštine i predsjedniku opštine u opštinama Andrijevica, Bar, Verane, Bijelo Polje, Danilovgrad, Kolašin, Plav, Plužine, Pljevlja, Rožaje, Ulcinj i Šavnik produžen mandat do održavanja izbora za poslanike u Skupštini Republike Crne Gore u 2006. godini, kako redovni lokalni izbori u navedenim opštinama ne bi bili održani istovremeno sa održavanjem referenduma o državno-pravnom statusu Republike Crne Gore.

Izbori za odbornike u tim opštinama istovremeno su održani sa parlamentarnim izborima, septembra 2006. godine piše u obrazloženju.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije