Connect with us

Politika

PRODAJA RAKETA DŽAVELIN KOSOVU: Poruka Vučiću da su SAD završile sa kalkulacijama

Published

on

Piše: Balša Knežević

Srpski autokrata na čelu kriminalno-terorističkog režima u Beogradu Aleksandar Vučić, nakon nezapamćene izborne krađe koja je bila previše čak i za srpske standarde, iako ima apsolutnu vlast, nema apsolutno nikakvog razloga za zadovoljstvo.

Naprotiv, kako je Portal Aktuelno pisao neposredno nakon parlamentarnih i lokalnih izbora u Srbiji, izborna krađa Vučiću dozvoljena je samo da bi odradio posao koji od njega očekuje Zapad – priznavanje Kosova.

Zapad, posebno SAD, čija je diplomatija u regionu predvođena ambasadorom u Beogradu Kristoferom Hilom, zažmurio je na očigledne izborne manipulacije i čak otvorenu krađu Vučića. Ali, nakon onoga što se desilo prije nekoliko dana postalo je jasno zašto se tolerisao izborni inženjering…

Više nema kalkulacija

Da zapad, posebno SAD više neće kalkulisati i povlađivati srpskom autokrati postalo je jasno u četvrtak, kada je američki Stejt department odobrio da se Kosovu prodaju protivtenkovske rakete Džavelin i prateća oprema po procijenjenoj vrijednosti od 75 miliona dolara.

U pitanju je 246 raketa Džavelin FGM-148F, kao i 24 lansirne jedinice koje je Kosovo tražilo, saopštila je američka Agencija za odbrambeno bezbjednosnu saradnju.

Da li je Vučić puštio junačku suzu kad mu je dobar prijatelj Kristofer Hil saopštio nemilu vijest da će SAD da naoružava Kosovo?

”Tešku” vijest Vučiću je prenio njegov intimus Kristofer Hil lično, nakon čega je srpski autokrata priznao da je ”ova informacija veliko razočaranje”, ali da će Srbija, zajedno sa SAD, ”raditi na očuvanju srpsko-američkih odnosa”.

Kako su kazali dobro upućeni diplomatski izvori Portala Aktuelno, Vučiću je ova informacija veoma teško pala, jer odluka o isporuci oružja Kosovu ”nije neka tehnička sitnica, nego predstavlja potpunu promjenu strategije zapada”.

”Zapadna, prije svega američka diplomatija već duže vremena udovoljava srpskom autokrati i toleriše, čak i podržava velikodržavne aspiracije Vučićevog režima, jer očekuju da će dobiti zvanično priznanje Kosova. Iako trpe Vučićeve laži preko 10 godina, Amerikanci su odlukom da Kosovu prodaju oružje, povukli crtu. Poslali su najozbiljnije upozorenje da nema više odugovlačenja sa Kosovom i ono što je obećao, Vučić do proljeća mora da isporuči. A to je potpis na njemačko-francuski sporazum”, rekli su naši izvori.

Nema više dilova sa Hilom

Ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil poznat je kao čovjek veoma blizak Vučiću, a koliko se zalaže za njega postalo je očigledno nakon neuspjelog pokušaja terorizma na sjeveru Kosova u Banjskoj 24. septembra prošle godine. Tada je Hil preko nevještog demagoškog izvlačenja poslao očiglednu poruku da će podržavati Vučića čak i ako srpski autokrata krene u rat.

To je donekle i razumljivo, jer je sudbina ambasadora SAD u Beogaradu Kristofera Hila neraskidivo vezana za srpskog autokratu i sada već propali velikodržavni projekat Otvoreni Balkan.

Aleksandar Vučić – ”prizemljen”

”Zato je indikativno da je Vučiću upravo Hil saopštio vijest o prodaji oružja Kosovu, a ne recimo Gabrijel Eskobar ili neki drugi činovnik koji u Srbiju dolazi povremeno. Time je Vašington stavio do znanja Vučiću da više ne može da računa na dilove sa Hilom. To je takođe poruka da je Hil ‘doveden u red’, i da su mu iz Stejt Departmenta stavili do znanja da je on ipak dio američke administracije i da se ne može više dozovliti da zbog ličnih veza sa srpskim autokratom, odstupa od zvanične državne politike”, rekli su naši izvori.

Vučić ”prizemljen”

Prodajom raketnog sistema Džavelin Kosovu, SAD je Vučiću izbio adut na koji se često hvatao kad je želio da diže tenzije – slanje vojske na granicu sa Kosovom i podizanje migova.

”Zahvaljujući umnogome sistemu Džavelin, Ukrajina je na početku rata zaustavila armiju broj dva u svijetu – rusku. Tako da će ovaj raketni sistem osigurati da režim u Beogradu više neće moći da prepada slanjem vojske na granicu sa Kosovom i nadlijetanjem kosovske teritorije. Jer ako su sistemi Džavelin zaustavili rusku vojsku, onda će sa lakoćom anulirati sve prijetnje koje može da ima srpska armija za Kosovo. Dakle svo blefiranje sa slanjem vojske biće anulirano i Vučić je takoreći ‘prizemljen’ i stavljen u bezizlaznu situaciju. Nijedna provokacija, kao što je bila ona u Banjskoj, neće više biti tolerisana”, rekli su naši izvori.

Nijedna provokacija, kao što je bila ona u Banjskoj, neće više bit tolerisana

Simptomatično je da je najava o isporuci oružja Kosovu došla svega par dana nakon što su dva američka borbena aviona F-16 preletjela Bosnu i Hercegovinu (BiH) kako bi, prema riječima ambasade SAD u Sarajevu, naglasili podršku teritorijalnom integritetu te zemlje protiv “secesionističkih aktivnosti” Srba.

Tablice ne mogu više kupiti vrijeme

Vučić je apsolutno svjestan da više nema prostora za manevrisanje, a to je i priznao nedavno tokom gostovanja u emisiji „Novo jutro“ na TV Pink. Tada je istakao da je Kosovo kamen spoticanja u unutrašnjosti zemlje, ali i da postoje pritisci spolja.

„Evropa nam traži da priznamo nezavisno Kosovo, nemoj da se lažemo da to nije tačno, to suštinski traži“, rekao je Vučić prije neđelju dana.

Iako je mislio da potezom sa priznavanjem kosovskih registarskih tablica može, po ko zna koji put, da odloži neminovno potpisivanje evropskog sporazuma, na što je upozorio i premijer Kosova Aljbin Kurti, nakon najave o prodaji američkih raketa Kosovu, ta opcija je pala u vodu. Vučić više ne može da računa na taktiku beskonačnog odugovlačenja i zapad mu je poručio da je kod njih, potrošio sve kredite.

Iako su Amerikanci u škripcu, i moraju da pomažu Ukrajini i Izraelu, poslali su jasnu poruku Vučiću da nijesu odustali od Kosova i plana koji imaju kada su u pitanju odnosi Srbije sa tom državom.

Ono što je najgore za srpskog autokratu u čitavoj situaciji je što više ne može da računa ni na podršku Rusije. Presudni momenat je bila Banjska, kada je Vučić dokazao da nema snage ni hrabrosti da vojno na sjeveru Kosova uradi ono što je Putin uradio sa Krimom, Donjeckom i ostalim istočnim regijama u Ukrajini.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije