Connect with us

Politika

PROPAGANDA, SPINOVI I HIBRIDNO DJELOVANJE (1): Di Kej – potrošeni resurs u službi subverzije Crne Gore

Published

on

Piše: Balša Knežević

Nedavno gostovanje na jednoj od paramedijskih ispostava ’’srpskog sveta’’ kodnog naziva TV Happy, srpski autokrata Aleksandar Vučić iskoristio je da sa saradnicima-poslušnicima izvrši još jedan propagandni desant na Crnu Goru. Povod je bio to što je naša država pred Ujedinjenim nacijama stala uz civilizovani svijet i poslušala zdravi razum koji je nalagao da se osudi dokazani genocid u Srebrenici.

Potpuno je očekivano što je Crna Gora, nakon što je glasala za Rezoluciju, po ko zna koji put gurnuta u ’’toplog zeca’’ Vučićeve BIA-tabloidne klike koja nije šteđela probrane ’’komplimente’’ na račun naše države i njenih građana. Onih koji se deklarišu kao Crnogorci naravno.

Ovakva propagandna akcija inspirisana dubokom frustracijom što Crna Gora i Crnogorci uopšte postoje, samo je posljednje, skromno poglavlje u višedecenijskoj pljuvačini po našoj državi koja se još odavno iskristalisala kao glavna meta velikosrpske hegemonije.

Srpski autokrata Aleksandar Vučić i njegov režim su samo posljednji u nizu vladajućih garnitura u Srbiji koje bjesomučno targetiraju Crnu Goru

Kontinuitet pakovanja afera i povratak Di Keja

Srpska propaganda i domaće ispostave beogradskih službi, posljednjih godina iskonstruisali su ili podržali više ’’sočnih’’ afera – od onih naizgled banalnih kao što je čuvena ’’ajkula u Bečićima’’, koja se pojavi u srpskim tabloidima pred svaku ljetnju sezonu, pa do onih ozbiljnijih kao što su ’’duvanska afera’’ ili ’’afera S.Č.’’, koje su imale za cilj javni linč i odstrjel crnogorskog državnog rukovodstva.

Glavna meta propagande ’’srpskog sveta’’ bio je i ostao Milo Đukanović, koji je velikosrpskim, hegemonističkim obavještajno-bezbjednosnim centrima i njima naklonjenim stranim službama prvi krivac za crnogorsku suverenost i povratak državne nezavisnosti.

S obzirom da je neprijateljima Crne Gore koji bi najradije vidjeli našu državu kao integralni dio ’’srpskog sveta’’ ponestalo boljih rješenja za kreiranje ’’afera’’, iz naftalina je izvučen duboko kompromitovani, potrošeni resurs Duško Knežević.

Di Kej, kako je svojevremeno zahtijevao da ga oslovljavaju, je izručen krajem aprila Crnoj Gori iz Londona gdje je pobjegao početkom 2019. godine nakon što je SDT protiv njega podiglo osam optužnica zbog sumnje da je, preko više kriminalnih organizacija oštetio državni budžet za više stotina miliona eura.

Duško Knežević već godinama prijeti praznom ”plavom torbom”

Gotovo istog trenutka kad je objavljena informacija da Knežević dolazi u Crnu Goru, krenule su spekulacije kako će iz svoje čuvene ’’plave torbe’’ da izvadi ’’dokaze’’ koje će naglavačke da okrenu Crnu Goru i potpuno raskrinkaju ’’kriminalne radnje’’ DPS-a. Naravno, kako i sam Di Kej potencira, primarna meta je Milo Đukanović.

Aferaška akcija KOS-a

Stoga je sasvim očekivano što je prošle sedmice sinhronizovano i očigledno planirano dat medijski prostor Kneževiću da napadne DPS, sa akcentom na Đukanovića. Kao propagandne batine poslužili su kompromitovani Javni servis i dnevni list Dan, koji već duže vremena prednjače u promociji kontroverznog Kneževića.

U intervjuu za Portal RTCG Di Kej je po ko zna koji put ponovio ’’da ima dokaze protiv Đukanovića’’ i da je ’’spreman da ih da, ali ne dok je u Spužu’’. Dan je ipak bio malo oprezniji, samo su objavili izjavu Kneževićevog advokata koji je kazao da je njegov klijent spreman ’’da svjedoči protiv DPS-a’’, ne i Đukanovića.

Izjavu Kneževićevih advokata za Dan prenijele su propagandne ispostave srpske BIA-e kodnih naziva IN4S i Borba, koje ne propuštaju priliku da se uključe u hajku na Đukanovića, ko god da je inicira. Tu je jasno uočljiva koordinacija između srpskih službi, vojne i civilne, jer je Dan zvanično osnovan 31. decembra 1998. godine uz finansijsku i logističku podršku tadašnje Kontraobavještajne službe (KOS) SR Jugoslavije – danas ”Vojnobezbednosne agencije (VBA) Srbije”.

Ista propagandna matrica se ponavlja još od 1997. godine

Uz to intervju sa Kneževićem na portalu RTCG potpisao je Marko Vešović bivši dugogodišnji novinar Dana, koji je u ovoj ispostavi KOS-a potpisivao naručene tekstove oko ’’duvanske afere’’, afere ’’snimak’’ i mnoge druge ’’sporadične’’ obavještajno-propagandne teme koje su vođene preko ovog lista. Vešović je u RTCG primljen jer je drug sa fudbala generalnog direktora Borisa Raonića, koji protivzakonito obavlja funkciju čelnika Javnog servisa, bez dana radnog staža u novinarstvu.

Di Kej interesantan samo propagandistima

Jasno je da je Knežević interesantan prije svega propagandistima ’’srpskog sveta’’ i njihovoj inostranoj podršci, koji žele da do kraja ’’iscijede’’ svoj posljednji aferaški resurs protiv Đukanovića.

Jeftina propaganda i targetiranje je jedino za što Knežević još može da posluži. Jer da je Di Kej imao bilo kakvih dokaza protiv bivšeg predsjednika ili bilo koga drugog iz DPS-a, odavno bi ih iskoristio, kao što je to učinio sa čuvenom ’’kovertom’’ i Slavoljubom Migom Stijepovićem.

Iznošenjem ’’dokaza’’ protiv ’’Đukanovićeve hobotnice’’ uoči 30. avgusta 2020. godine, ili za vrijeme anti-DPS histerije nakon promjene vlasti, Knežević bi postao heroj ’’oslobodilaca’’. Međutim, sad je sasvim jasno da ’’dokaza’’ nema! Sve se završilo na fantazmagoričnoj ’’plavoj torbi’’ o kojoj slušamo bajke već godinama, a Di Kej je umjesto heroja ’’oslobodilaca’’ dobio ulogu uhapšenog kontroverznog biznismena koji pokušava da lažima i advokatskim performansima sebi istrguje bolju poziciju pred tužilaštvom.

Ko je stvarno htio da otme Kneževićevu imovinu?

S obzirom da je Milo Đukanović i pored toga što više nema zvaničnu državnu funkciju i dalje glavna meta onih koji Crnu Goru vide kao dio ’’srpskog sveta’’, nije ni čudo što Knežević targetira bivšeg predsjednika da je ’’zajedno sa kriminalnim klanovima pokušao da otme njegovu imovinu i poslove’’.

Ranko Ubović, Milivoje Katnić, Zoran Lazović i Milan Roćen: Da li su preko SDT-a htjeli da se obračunaju sa Di Kejom?

Knežević se pravi glup i lud ili namjerno ne želi da shvati da je uhapšen po nalogu Milivoja Katnića, iza kojeg je stojao BEMAX klan, čija je udarna pesnica i, kako se sumnja, jedan od šefova bio kontroverzni bivši visoki policijski funkcioner Zoran Lazović, koji je 14. aprila uhapšen zajedno sa bivšim GST-om. Po snimku koji je nedavno objavljen na Portalu Aktuelno, jasno je ko je bio ’politički kišobran’ tog klana – bivši visoki politički funkcioner Milan Roćen.

’’Kneževiću je banka bila likvidna, iako nije bila solventna, i to su iskoristili da ga Katnić uhapsi i uništi mu banku. Sve zbog zemlje u Budvi oko Jadranskog sajma, koju su čelnici takozvanog BEMAX klana Ranko Ubović i Aleksandar Mijajilović htjeli da mu otmu’’, kazali su izvori Portala Aktuelno veoma dobro upućeni u ovaj slučaj.

Kneževiću je zatim predstavljeno kako ga ’’Milo hapsi’’ u što je kontroverzni biznismen povjerovao – iz čiste gluposti, ili zato što je želio u to da vjeruje nadajući se da će se u krajnjem naći u milosti onih koji rade protiv Crne Gore ako im ’’servira Đukanovića’’.

’’Licima iz BEMAX-a je to godinama bila taktika da za sve što rade poture nekog drugog, u ovom slučaju Đukanovića. Tako su radili i kada su u pitanju mnoga krivična djela o čemu će se tek govoriti u javnosti’’, rekli su naši izvori.

Vjeruje li Di Kej u ’’plavu torbu’’?

Za Kneževića se odavno spekuliše da je doušnik srpskih službi bezbjednosti, a u prilog tome ide izjava njegovog advokata Zdravka Đukanovića koji je, nakon što je kontroverzni biznismen izručen Crnoj Gori, kazao da su ’’tražili policijsku zaštitu od protivterorističke policije MUP-a Srbije’’.

Kontroverzni biznismen se takođe dovodi u vezu i sa drugim službama, za koje radi po principu ’’ko da više’’ i sad je očigledno da je u Crnu Goru doveden sa zadatkom da targetira Mila Đukanovića, pa makar i fantastičnim bajkama o ’’plavoj torbi’’ u koju više ni opskurni Di Kej ne vjeruje…

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije