Connect with us

Politika

PROPAGANDA, SPINOVI I HIBRIDNO DJELOVANJE (2): Kad Milivoje nije dovoljan, BEMAX propaganda kreće stopama BIA-e

Published

on

Piše: Balša Knežević

Crna Gora je godinama na meti hibridnog rata teledirigovanog od strane obavještajno-bezbjednosnih centara iz Beograda i Moskve. Uz podršku propagandnih ispostava stranih službi za subverzivno djelovanje stacioniranih u Crnoj Gori, po oprobanom receptu ponovo smo ušli u sezonu konstruisanih afera čiji je jedini suštinski cilj destabilizacija države radi njene lakše integracije u granice imaginarnog ”srpskog sveta”.

Srpska propaganda i domaće ispostave beogradskih službi, posljednjih godina iskonstruisale su ili podržale veliki broj nepostojećih afera, čija je glavna meta uvijek bio i ostao Milo Đukanović. Bivši predsjednik Crne Gore u očima velikosrpskih, hegemonističkih centara, njima naklonjenih stranih službi i domaćih političkih izmećara Beograda, glavni je krivac što je Srbija ”izgubila izlaz na more” i što su se ”Crnogorci odrodili” od velikosrBske mitomanske tradicije.

Kako smo pisali, iz naftalina izvučeni potrošeni resurs Duško Knežević, samo je posljednji u nizu preko kojeg se pokušava kompromitovati Crna Gora kroz targetiranje Đukanovića, koji je meta velikosrpske propagande još od kad je 1997. godine napravio otklon od zločinačke politike Slobodana Miloševića.

Di Kej – posljednji u nizu pokušaja kompromitacije Crne Gore kroz targetiranje Đukanovića

Kopiranje BIA-a propagande

Dolazak Kneževića u Crnu Goru i njegova priča o čuvenoj ”plavoj torbi” koja je ”puna kompromitujućih dokaza” protiv Đukanovića i DPS-a, je sasvim očekivan obrazac po kome već godinama ako ne i decenijama rade velikosrpski nacionalistički centri i njima naklonjene strane obavještajne službe. Očekivano je da iz tih krugova budu plasirane priče o ”hapšenju Đukanovića”, jer iste puste želje već godinama ako ne i decenijama dolaze iz beogradsko-kremaljske propagandne kuhinje, nerijetko podržane od pojedinih krugova iz ”zapadnih partnerskih” zemalja i njima bliskih NVO i medija.

Međutim, zagrebački Jutarnji list objavio je u prošlu srijedu, ”pozivajući se dobro obaviještene izvore u Podgorici”, da bi ”narednih dana mogao biti uhapšen Milo Đukanović”.

“Dakle, kako se priča po Podgorici, državno tužilaštvo, koje je sada pod kapom vladajuće prosrpske koalicije, to bombastično hapšenje priprema nakon što se navodno dogovorilo sa nedavno iz Velike Britanije izručenim “biznismenom” Duškom Kneževićem koji je navodno pristao sarađivati i biti “zaštićeni svjedok pokajnik”. Navikli smo da ovakvi tekstovi dolaze od beogradskih tabloida koji maštaju o hapšenju Đukanovića još od kad je napravio otklon od genocidne velikosrpske politike prije skoro 30 godina. Ali kada ovakav tekst potpiše Vlado Vurušić, novinar Jutarnjeg lista sa višedecenijskim iskustvom, onda to opravdano izaziva čuđenje kod iole upućenih u dešavanja na regionalnoj medijskoj sceni.

Jutarnji list i Vlado Vurušić u stilu Informera i Dragana J. Vučićevića

Vurušić je optužio predstavnike ”radikalne prosrpsko-proruske opcije Milana Kneževića i  Andriju Mandića, da su se odlučili na taj korak (hapšenje Đukanovića)”, čime je veoma naivno implicirao da oni rukovode Specijalnim državnim tužilaštvom (SDT). Lider DNP-a Knežević čak je najavio tužbu protiv Jutarnjeg lista zbog ovih insinuacija.

Propagandni spin o ”hapšenju Đukanovića” koje treba da se odigra ”narednih dana”, objeručke su preuzeli BEMAX mediji i to Draško Đuranović i Darko Šuković – perjanice odbrane lika i djela uhapšenog bivšeg GST-a Milivoja Katnića.

BEMAX ”patka” za ”hrvatske prijatelje”

Nakon što su domaći BEMAX medijski djelatnici nastavili spin lavinu koja je pokrenuta iz Hrvatske, mnoge stvari postale su jasnije. Vurušić, novinar koji u Crnoj Gori i regionu uživa priličan ugled i kredibilitet, odabran je kao savršena adresa sa koje treba da bude lansirana novinarska ’’patka’’. Krajnji cilj BEMAX propagandne hobotnice je bio više nego očigledan – podići tenzije i uvesti dodatni nemir među Crnogorcima plasiranjem dezinfomacije da je Đukanović sljedeći na listi za hapšenje SDT-a koje je navodno pod rusko-srpskom čizmom. U sve su navodno umješani i Britanci, koji opet navodno, targetiraju Đukanovića godinama.

BEMAX klanu i njihovim medijskim ispostavama nije uspjelo da preko navodnog štrajka glađu i žeđu Milivoja Katnića i njegovog predstavljanja kao ’’crnogorskog mučenika’’, dobiju željeni efekat podizanja tenzija i eventualnog izazivanja nereda u cilju zaštite, kako se sumnja, kriminalom stečene imovine i uticaja. Stoga su pribjegli radikalnoj taktici koju koristi BIA već godinama unazad – najava politički motivisanog hapšenja čovjeka koji među Crnogorcima uživa ugled zaslužnog državnika, što bi nesumnjivo izazvalo velike tenzije i eventualne nerede i sukobe.

Takozvanu ”patku” o hapšenju Đukanovića, kako saznaje Portal Aktuelno, Vurušiću je proturio jedan pripejd-BEMAX-budžetski kvaziintelektualac koji je odavno izgubio svaki kredibilitet, ali i zdravi razum, pa je, stimulisan takozvanim ”narko-apanažama” spreman na ovakve provokatorske akcije.

Poropaganda oko Milivojevog navodnog štrajka glađu nije dala željene rezultate

Katnić bi rado uhapsio Đukanovića 

”Patka” o hapšenju Đukanovića plasirana je po podgoričkim kuloarima još prije par godina. Propagandisti BEMAX-a koji sada brane Katnića i ostale uhapšene pripadnike klana, još su 2021. godine prosipali priču po podgoričkim kafićima i restoranima da je ”Đukanovićevo hapšenje gotova stvar” i da se samo čeka smjena Milivoja Katnića, koji je ”branik crnogorstva”, da bi se to realizovalo.

Milivoje Katnić smijenjen je prije više od dvije godine, a sada je jasno da je sva ta propaganda bila usmjerena na zaštitu njega i lica koja su, kako se sumnja, sa njim povezana u aktivnostima sa druge strane zakona.

Iako su Katnića BEMAX medijski djelatnici predstavljali kao ”bastion odbrane Crne Gore” i čovjeka koji je najzaslužniji za njen trenuti status suverene države Mila Đukanovića, istina je sasvim drugačija. Prema riječima pouzdanih izvora Portala Aktuelno, Katnić je bio veoma raspoložen da uhapsi Đukanovića, jer je nakon ubjeđivanja od strane spoljnog faktora, bio siguran da bi tako zacementirao sebi status ”istorijske ličnosti” i ’’reformatora Crne Gore’’.

Upravo je Katnić podizanjem optužnice protiv Kneževića kao glavnu metu imao Đukanovića, naivno računajući da Di Kej može da mu omogući da se ”proslavi” iznošenjem ’’dokaza’’ kojih nema. Sa druge strane Katnić je svo vrijeme govorio da ”nema udaljene sumnje” da je bivši predsjednik Crne Gore umiješan u kriminalno-koruptivne radnje.

Očekivao slavu i status mesije

Iako su Katnićeve riječi o ”nepostojanju udaljene sumnje” u slučaju Đukanovića tačne, to uhapšenom bivšem GST-u ne bi smetalo da uhapsi bivšeg predsjednika Crne Gore ukoliko bi mu to donijelo toliko očekivanu slavu i priznanje pred istorijom, ali i aboliralo njegove BEMAX saradnike od krivičnog gonjenja. Uostalom, ne bi bilo prvi put da Katnić hapsi nekoga ’’na pravdi boga’’, o čemu najbolje govori slučaj suvlasnika Portala Aktuelno biznismena Zorana Bećivorića, koji je bukvalno ”pokupljen” sa ulice po nalogu Milivoja Katnića bez ikakvog pravnog osnova, što su kasnije potvrdili i sudovi.

Milivoje Kantić na vrhuncu moći: Ne bi se libio da uhapsi bilo koga ako bi mu to omogućilo da podigne sopstvenu popularnost i učvrsti status ”heroja Crne Gore”

Upravo akcija protiv Bećirovića govori o Katnićevom silništvu i ličnoj, paranoičnoj percepciji da je  iznad zakona i da je mesija koji je poslat da izbavi crnogorski narod poput Mojsija koji je uradio slično za Jevreje. Ovakva tvrdnja ima utemeljenje u samim Katnićevim djelima, jer se za vrijeme mandata na čelu SDT-a ponašao kao isljednik u kožnom mantilu iz 1948. godine, dok su njegove izjave odisale simptomima mesijanskog sindroma. Nekadašnji GST je sebe svojevremeno poistovjećivao sa čudotvorcem, nazivajući se Lovćenskim Tajnovidcem, govorio je da bi mogao da bude kandidat za papu.

Dok je bio na čelu SDT-a, svako malo se hvalio kako je otjelotvorenje pravde, kako je maltene ”stvorio (tužilačku) instituciju” i kako je ”najpozvaniji u pravu” predstavljajući sebe kao ”spasioca države” koji se slijepo drži slova zakona i poštuje institucije. Nakon hapšenja pokazalo se da niti poštuje zakone te iste države, niti institucije kada su ti zakoni usmjereni protiv koruptivno-kriminalnih radnji za koje je osumnjičen. Na osnovu suludih optužbi koje iznosi, u kojima konstruiše paranoične zavjere navodno usmjerene protiv njega, može se zaključiti da je od Katnićevih snova da postane ”crnogorski mesija” i heroj naroda, ostalo samo ludilo.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije