Connect with us

Politika

RABRENOVIĆ: Crnogorci će dobiti svoj saborni hram u Podgorici

Published

on

Tek nakon 27 godina od obnove CPC njeni vjernici će dobiti oko 2.000 metara kvadratnih: Rabrenović - Foto: LPCG

Odbornik u Skupštini Glavnog grada i predsjednik podgoričkog odbora Liberalne partije Jovan Rabrenović pozvao je kolege odbornike da naprave demokratski iskorak i dodijele zemljište Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi (CPC).

On je rekao da će podgorički parlament u drugom pokušaju dodijeliti plac za izgradnju sabornog hrama Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, i nakon opstrukcija Srpske pravoslavne crkve (SPC) i njenih eksponenata u Crnoj Gori.

“Tek nakon 27 godina od obnove svoje Svete Crnogorske crkve njeni vjernici će u Glavnom Gradu dobiti oko 2.000 metara kvadratnih”, kazao je Rabrenović.

U istom periodu je, tvrdi, SPC kao crkva druge države protivzakonito uzurpirala oko 50 kvadratnih kilometara zemljišta i stotine crkava i manastira.

Liberali, tvrdi Rabrenović, sa nestrpljenjem očekuju trenutak kad će Crnogorska pravoslavna crkva u Podgorici dobiti zemljište na kojem će brzo biti podignut prvi saborni hram CPC nakon njene obnove.

“Crnogorci su od perioda osnivanja Crnogorske pravoslavne crkve, još 1484. godine, kada je gospodar Ivan Crnojević, postavio duhovne i institucionalne osnove pravoslavlja u Crnoj Gori i kada je podigavši Cetinjski manastir uveo Crnogorce u krug naroda koji iimaju svoju crkvu i svoje duhovne poglavare, bili i ostali neraskidivo vezani za svoju Svetu Crnogorsku pravoslavnu crkvu”, naveo je Rabrenović.

Crnogorcima se, smatra, mora vratiti pravo oteto 1918. godine da imaju svoju crku i manastire.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije