Connect with us

Politika

RADULOVIĆ-DE SIDRAK: Crna Gora neraskidivi dio Evrope

Published

on

Zapadni Balkan je izuzetno važan za evropski kontinent, a Crna Gora i region su njegov neraskidivi dio, ocijenjeno je na sastanku ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića sa predsjednicom Grupe prijateljstva Francuska-Zapadni Balkan Martom de Sidrak.

“U istom duhu, potrebno je raditi na promjeni narativa i percepcije regiona Zapadnog Balkana u državama članicama Evropske unije (EU), odnosno na jačanju međusobnog dijaloga EU i njenog odnosa sa Crnom Gorom i ostalim zemljama regiona”, saopšteno je na sastanku.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, istaknuto je da Crna Gora visoko cijeni podršku koju Francuska, kao jedna od najuticajnijih članica EU pruža Crnoj Gori.

Radulović je, tokom prvog dana radne posjete Parizu, zahvalio Sidrak na ličnom zalaganju za značajniju francusku podršku procesu pridruživanja država Zapadnog Balkana EU.

On je kazao da je Crna Gora u dobroj vjeri prihvatila novu metodologiju EU čiji je Francuska glavni zagovornik i da je čvrsto opredijeljena da sprovede sve neophodne reforme kako bi ostvarila svoj strateški cilj – članstvo u Uniji.

Radulović je rekao da Crna Gora posvećeno radi na ispunjavanju obaveza iz evropske agende uprkos izazovnoj političkoj, ekonomskoj i zdravstvenoj situaciji.

Na sastanku je, kako je saopšteno, apostrofiran i značaj snaženja međuparlamentarnog dijaloga Crne Gore i Francuske.

“Pri čemu je iskazano uvjerenje da će u najskorijoj budućnosti biti formirana Grupa prijateljstava u crnogorskom Parlamentu, koja će biti značajan mehanizam za dalje jačanje parlamentarne saradnje”, navodi se u saopštenju.

Sidrak, koja je i sekretarka Komisije za evropske poslove u Senatu, uručila je Raduloviću počasnu medalju Senata.

Radulović je, kako se navodi, tokom posjete Parizu imao odvojen susret sa direktoricom MEDEF-a, Žeraldin Lamble, francuske biznis asocijacije koja okuplja 7,1 hiljadu francuskih kompanija i posluje u više od 120 zemalja svijeta.

Na sastanku je ocijenjeno da je Crna Gora interesantna i atraktivna adresa za francuska mala i srednja preduzeća koja imaju ekspertizu u oblastima infrastrukture, zelene ekonomije, agrobiznisa, sajber bezbjednosti.

“Cijeneći pogodnu investicionu klimu kojoj je Vlada Crne Gore posebno posvećena, a koja će pored postojećih atraktivnih poreskih stopa podrazumijevati i nultu stopu tolerancije na korupciju”, saopšteno je na sastanku.

Navodi se da MEDEF ima 85 poslovnih savjeta na čijem čelu se nalaze izvršni direktori najvećih francuskih kompanija, a u okviru te francuske asocijacije aktivan je i Poslovni savjet za Zapadni Balkan.

Radulović je kazao da je Crna Gora zainteresovana za promociju investicionih, turističkih i ekonomskih potencijala u Francuskoj, uz veće prisustvo francuskih investitora koji su se, kako je naveo, potvrdili kao kredibilni partneri.

Navodi se da su razmotreni konkretni koraci za dalju saradnju sa MEDEF-om kroz organizovanje vebinara predstavnika crnogorskih ministarstava finansija, ekonomskog razvoja i kapitalnih investicija sa zvaničnicima MEDEF-a, a u prisustvu predstavnika renomiranih francuskih kompanija.

“Sagovornici su zaključili da bi značajnije prisustvo francuskih investitora bilo poželjno, kako bi kvalitetni politički odnosi između dvije zemlje dobili ekonomsku dimenziju i vrijednost, a posebno cijenići strateško opredjeljenje da u što skorijem roku postanemo članica EU”, kaže se u saopštenju.

Tokom razgovora je, kako se dodaje, konstatovano da je Crna Gora kao značajna turistička destinacija posvećena stvaranju preduslova za organizovanje prije svega bezbjedne turističke sezone i da je u tom kontekstu važan povratak francuskih turista kao jednih od tradicionalno najbrojnijih posjetilaca iz EU.

“Na sastanku je ocijenjeno da je planirano potpisivanje Sporazuma o saradnji sa Francuskom razvojnom agencijom (AFD) od posebnog značaja za Crnu Goru, a prisustvo Agencije na Zapadnom Balkanu izuzetna šansa za ostvarivanje što konkretnije saradnje između Francuske i svih država našeg regiona”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je u Ambasadi Crne Gore u Parizu upriličen i susret Radulovića sa princom Nikolom Petrovićem Njegošem.

Navodi se da je prilikom razgovora istaknuto zajedničko zalaganje za razvoj i afirmaciju Crne Gore na evropskoj i svjetskoj mapi.

“Sa fokusom na njegovanje demokratskih vrijednosti, crnogorske kulture i rad na realizaciji razvojnih projekata odnosno valorizaciji Crne Gore kao ekološke države pod motom „Small is beautiful” kojim bi se obuhvatile male države koje su posvećene implementaciji ekoloških standarda (na primjeru skandinavskih država, Švajcarske, Kostarike)”, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da je iskazana spremnost državnih institucija u pružanju podrške princu Nikoli Petroviću s ciljem afirmacije saradnje sa bliskim državama koje imaju kraljevski oblik uređenja.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije