Connect with us

Politika

RADULOVIĆ: Mi smo NATO, to je realnost

Published

on

“Mi smo NATO, NATO nije strano tijelo i to je realnost koju treba da prihvatimo”, rekao je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović, gostujući u emisiji “Boje jutra” TV Vijesti.

“Ova vlada će nastaviti da sprovodi dosljedno politiku EU. Mi želimo da imamo dobre odnose sa Rusijom, ali ne nikako nauštrb naših evropskih prioriteta i evroatlanskih vrijednosti.”

Radulović je objasnio svoj tvit u kojem je objavio da je ponosan što je dio prve demokratske vlade, iako je u prehodnoj vladi bio deset godina.

“CG je imala elemente demokratije, ali na izborima svi nisu imali jednake šanse. Ne kažem da su prethodne vlade bile potpuno nedemokratske.”

U ovom trenutku nije moguće povući odluku o protjerivanju ambasadora Srbije Vladimira Božovića, shodno konvenciji.

Kaže da kao karijerni diplomata ne bi izlazio javno sa stavovima koji mogu biti osjetljivi za državu u kojoj radi, kao što je to učinio Božović.

Nije želio da procjenjuje da li su ispravne Božovićeve izjave, već bi stavove na te teme “ostavio istoričarima”, a posao diplomata je da gledaju u budućnost, a ne u prošlost.

“Crna Gora nije srpska država, Crna Gora je nezavisna država, ali država svih građana, ukjučujući Srbe koji žive ovdje. Svi ovu zemlju moraju da dožive kao svoju. Ukoliko je neki ne osjećaju kao svoju, treba nam dijalog. Pozivam da se svi uključimo da služimo patriotizmom ovoj državi.”

Ministar vanjskih poslova je najavio da će vlada uskoro povući određeni broj ambasadora i konzularnih predstavnika.

 “Trudiću se da radim na profesionalizaciji diplomatske mreže, tako da će doći do promjena. Ambasadore koji su karijerne diplomate ćemo zadržati, a ostale ćemo povući.”

Nije želio da imenuje koje će ambasadore povući.

Radulović kaže da će intenzivirati pregovore sa EU i da se nada da će se vrata za Crnu Goru otvoriti do 2026. godine.

“ EU izražava spremnost da pruži podršku nastavku integracija Crne Gore. Oni nas već vide kao svoj dio, sada je na nama da uradimo domaći zadatak ovdje i sprovedemo reforme.”

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije