Connect with us

Politika

RADULOVIĆ: MVP radi svoj posao, non pejper je objektivan

Published

on

Budući da je moj cilj da radim na profesionalizaciji diplomatske mreže, napominjem da to znači da se nadležne institucije već bave i ovim slučajem, u kome je neko grubo pokušao da naruši ugled ove profesije i institucije – kazao je Radulović

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović reagovao je na tekst objavljen u današnjoj Pobjedi pod naslovom“,,Non pejper“ MVP-a: Đukanović i lideri opozicije krivci za incidente na Cetinju?!” ističući da je ovaj dokument zloupotrijebljen, te da su u njemu objašnjena dešavanja na Cetinju  na osnovu dostupnih informacija.

Podsjećamo, Ministarstvo vanjskih poslova uputilo je 9. septembra brojnim crnogorskim diplomatsko-konzularnim predstavništvima ,,non pejper“, dokument o dešavanjima na Cetinju 4. i 5. septembra u kojem se, između ostalog, ocjenjuje da je crnogorska policija profesionalno reagovala, a da su demonstranti, koji su bili ohrabreni od predsjednika države Mila Đukanovića i poslanika parlamentarne opozicije, inicirali teške incidente – ,,izazvali požare, napali policiju kamenjem i navodno ,,molotovljevim koktelom“, a takođe je prijavljena pucnjava“.

Dokument u koji je Pobjeda imala uvid sačinjen je četiri dana poslije dešavanja na Cetinju i u njemu je izrečeno niz netačnih konstatacija: o datumu okupljanja, ulozi aktera iz vlasti i opozicije, ali i više krivotvorenih informacija o ponašanju državnih organa i povodu za intervenciju policije…

– U dnevnom listu Pobjeda danas je na naslovnoj stranici objavljen opširan tekst o non-pejper dokumentu Ministarstva vanjskih poslova, u kome je autor pokušao predstaviti ovaj način diplomatske komunikacije kao upitan, a njegov sadržaj kao skandalozan. Nedugo potom, oglasio i Andrija Nikolić, poslanik opozicione DPS rekavši da je ministar Radulović “grubo zloupotrijebio službeni položaj upućujući instrukciju našim ambasadama“, kao da je davanje instrukcije utemeljene na činjenicama i slanje non paper-a diplomatsko konzularnim predstavništvima, nešto što nije posao ministra i Ministarstva – naveo je Radulović na početku reagovanja.

Ipak, kaže, istina je da je zloupotrebom službenog dokumenta, jasno pokazana loša namjera, koju, kako ističe, prati bombastičan naslov i najava predloga za pokretanje interpelacije i razrješenje ministra.

– Da, u ovom slučaju zaista možemo govoriti o srozavanju ugleda, ali naglasiću – ugleda profesionalne etike zbog objavljivanja internog dokumenta i krajnje neprimjerenog tumačenja rada državnog organa. Postoji osnovana sumnja da je ovim činom prekršen član 112 Zakona o vanjskim poslovima, stav 1, tačke 3 (davanje podataka neovlašćenim licima), što predstavlja težu povredu službene dužnosti. Razumijevajući uređivačku politiku pojedinih medija i slobodu izražavanja, želim još jednom da ukažem na neprihvatljivo objavljivanje službene prepiske sa potpisom, čiji god on bio, i u ovom slučaju tumačenja na maliciozan način. Budući da je moj cilj da radim na profesionalizaciji diplomatske mreže, napominjem da to znači da se nadležne institucije već bave i ovim slučajem, u kome je neko grubo pokušao da naruši ugled ove profesije i institucije – dodao je on.

Prema njegovim riječima, u ovom non-pejperu predstavljen je fakticitet i dato objašnjenje onoga kako su se stvari odvijale na osnovu dostupnih informacija.

– Informisanje, trebalo bi da znate, jeste posao MVP i to je učinjeno bez ikakve političke obojenosti. Zbog toga sa gnušanjem odbacujem navode da je dokument MVP „krivotvorio informacije“ – istakao je ministar.

Naglasio je da je profesionalno postupanje policije potvrđeno i od strane međunarodnih partnera, te da su crnogorski građani svojim očima vidjeli “suzdržanost policije koja je išla do krajnjih granica izbjegavajući da učini bilo šta što bi ugrozilo mir, a obezbjeđujući poštovanje temeljnih prava”.

– Podsjećam, 30 sati u kojima je policija mirno stajala i čuvala našu zemlju jednostavno su fakat, bez obzira na različita tumačenja otpočinjanja i završetka akcije. Ovdje se koriste i krajnje neprimjereni izlivi poput: „manipulisanje datumima, brutalna nesitina i laž, banalno spinovanje itd“, te optužuje MVP da je imalo namjeru da pred EU i SAD sa ostalim partijama opozicije kriminalizuje Đukanovića i DPS. Još jednom napominjem da je izvještaj poslat našoj DKP mreži baziran na činjenicama, a o tome kako se fakti doživljavaju, stvar je lične percepcije – dodao je Radulović.

Dodaje da ovo nije prvi niti posljednji non-pejper koji Ministarstvo vanjskih poslova šalje diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

– U ovom trenutku, želimo da obavijestimo javnost i podsjetimo aktere koji su revoltirani ovim dokumentom, da je MVP i u prethodnim mandatima Vlade slalo non-pejper dokumenta povodom raznih događaja i domćih tema, od dešavanja u Budvi 2019 do litija, pa pojedini mediji i njihovi novinari nisu objavljivali službenu prepisku, u težnji da otkriju nove dimenzije „istraživačkog novinarstva“. Već naprotiv – novinarski tekstovi podržavalaca prošle Vlade, politički pristrasnih, čak su služili kao politički narativ i smjernice za razgovore našim DKP-ima – kazao je Radulović.

On je naglasio i da na mjestu poslanika DPS-a Andrije Nikolića ne bi puno polemisao o objektivnosti, te ne bi usmjeravao diskusiju u tom pravcu.

– Zarad njega i zarad priče o dostojnosti. Konačno, kako se termin „non pejper“ već prilično koristi u našoj javnosti, zar nije poznato i to da nije riječ o službenom, već da je to „neslužbeni diplomatski dokument“, koji dakle ima neformalni karakter. U ovom slučaju, to je bilo u pravcu predočavanja događaja međunarodnoj javnosti s faktografskog aspekta – zaključio je Radulović.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije