Connect with us

Politika

RADULOVIĆ RAZGOVARAO SA SELAKOVIĆEM: Saradnja sa Srbijom visoko na agendi vanjskopolitičkih pravaca

Published

on

U razgovoru sa Selakovićem (FOTO: MVP)

Crna Gora i Srbija su prijateljske države koje će bilateralne odnose graditi na međusobnom uvažavanju i poštovanju principa suverenosti, teritorijalnog integriteta i nemiješanja u unutrašnje poslove, ocijenjeno je u razgovoru ministara vanjskih poslova dvije zemlje Đorđa Radulovića i Nikole Selakovića.

Radulović je ocijenio da bi dvije susjedne države trebalo da teže poboljšanju odnosa, imajući u vidu geografski položaj, ekonomsku povezanost i bliske istorijske, tradicionalne i kulturne veze.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, on je, u pogledu politike prema susjedima, informisao sagovornika da je saradnja sa Srbijom visoko na agendi vanjskopolitičkih pravaca.

Radulović je posebno istakao značaj komplementarnosti zajedničkog vanjskopolitičkog puta dvije zemlje u kontekstu članstva u Evropskoj uniji.

„Dvije države bi trebalo da se fokusiraju na ostvarenje istih ili sličnih ciljeva u pogledu vanjske politike, uz puno uvažavanje različitosti pojedinih stavova i usmjerenja, kao nezavisnih država“, kazao je Radulović.

On je, tokom telefonskog razgovora, informisao sagovornika da Crna Gora podržava evropski put Srbije i da se zalaže za princip regate.

Radulović je kazao da je uvjeren da će dvije države sarađivati po pitanjima od zajedničkog interesa, u pogledu pružanja ekspertske pomoći i primjera dobre prakse.

Selaković je poželio Raduloviću uspješan mandat i iskazao spremnost Srbije da odnose sa Crnom Gorom gradi na principima međusobnog poštovanja i uvažavanja spoljnopolitičke agende.

On je rekao da je uvjeren da bilateralne odnose treba snažiti kroz saradnju u pogledu evropske integracije, koja je, kako je naveo, jedan od glavnih prioriteta obje države.

Sagovornici su, kako je saopšteno, razgovarali i o odluci prethodne Vlade Crne Gore koja se tiče uskraćivanja gostoprimstva ambasadoru Srbije u Crnoj Gori.

Radulović je poručio da državama koje promovišu politiku dobrosusjedskih odnosa svakako ne priliči takva praksa.

On je kazao da je uvjeren da će u periodu koji slijedi dvije države pronaći najbolje moguće rješenje, kako bi obje imale diplomatske predstavnike koji će neumorno raditi na unapređenju bilateralne saradnje.

Sagovornici su, kako se navodi, ocijenili da bi u fokusu razvoja bilateralnih odnosa trebalo da bude ekonomska saradnja, posebno u oblasti implementacije infrastrukturnih projekata i projekata u oblasti energetike.

„I na tom fonu, najavili održavanje sastanka Mješovitog komiteta za ekonomsku saradnju, kada prilike vezane za pandemiju to dozvole“, dodaje se u saopštenju.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije