Connect with us

Politika

RAJNKE-POPA: Nepristrasno tužilaštvo i pravosuđe od ključne je važnosti za Crnu Goru

Published

on

Nezavisno, profesionalno i nepristrasno tužilaštvo i pravosuđe od ključne je važnosti za Crnu Goru da ubrza reformu vladavine prava i proces evroatlantskih integracija, rekla je ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država Džudi Rajzing Rajnke. S druge strane, šefica Delegacije Evropske unije (EU) Oana Kristina Popa pozvala je sve relevantne političke aktere da u konstruktivnom dijalogu obezbijede široku podršku u postupku izbora nezavisnih, politički neutralnih i stručnih članova Tužilačkog savjeta iz reda uglednih pravnika i predstavnika NVO.

Kako je saopštila Skupština Crne Gore, predsjednik Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu Momo Koprivica sastao se danas sa Rajnke i Popom.

Koprivica je saopštio da se pred tim radnim tijelom Skupštine Crne Gore sprovodi konsultativno saslušanje kandidata za članove Tužilačkog savjeta, na transparentan način i uz punu uključenost javnosti, po prvi put uz direktan prenos na parlamentarnom TV kanalu.

“Konkurisao je veliki broj kandidata sa respektabilnim kompetencijama, kao i respektabilni kandidati iz NVO sektora, te je i to obaveza više da se u tom duhu nastavi i finišira proces jer Crnoj Gori treba istinski profesionalan i nezavisan Tužilački savjet, zasnovan na meritokratiji, koji bi krenuo u odlučne reforme”, rekao je Koprivica.

Rajnke je kazala da je sastanak bio prilika da se upozna s ulogom parlamentarnog Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu i naglasila važnost meritokratije i nepristrasnosti kao vodećih principa u izboru članova Tužilačkog savjeta.

“Nezavisno, profesionalno i nepristrasno tužilaštvo i pravosuđe od ključne je važnosti za Crnu Goru da ubrza reformu vladavine prava i proces evroatlantskih integracija,” rekla je Rajnke.

Popa je pozvala sve relevantne političke aktere da u konstruktivnom dijalogu obezbijede široku podršku u postupku izbora nezavisnih, politički neutralnih i stručnih članova Tužilačkog savjeta iz reda uglednih pravnika i predstavnika NVO.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije