Connect with us

Politika

Rajo i Jakov u očajničkoj borbi za srpske glasove

Published

on

Piše: Balša Knežević

Kampanja za predsjedničke izbore koji su zakazani za 19. mart polako ulazi u završnu fazu, a po svemu sudeći dvije stvari su sad već izvjesne – održaće se i drugi krug, a aktuelni predsjednik države i kandidat DPS-a Milo Đukanović uz komotnu većinu će pobijediti u prvom krugu.

Kao protivkandidat Đukanoviću u drugom krugu već je viđen Andrija Mandić iz DF-a, koji i pored sladunjavo-pomiriteljske kampanje koja može da se svede na frazu ’’vodimo ljubav, a ne rat’’, ipak sa sebe ne može da spere hipoteku izrazitog favorita Aleksandra Vučića i prvog kandidata ’’srpskog sveta’’.

Kada su  upitanju ostali kandidati u službi ’’srpskog sveta’’ i stranog faktora koji radi na ponavljanju 1918. godine u Crnoj Gori, za sad se istakao Jakov Milatović, koji se zahvaljujući demagogiji, ispraznim obećanjima i retoričkom bezobrazluku približio Mandiću po šansama za prolazak u drugi krug.

Uz Milatovića stoje korumpirane zapadne interesne grupe i takozvana ’’druga srpska struja’’, čija je agenda identična onoj Aleksandra Vučića – pretvoriti Crnu Goru u parče teritorije ’’srpskog sveta’’ kao kompenzaciju za faktičko priznanje Kosova, koje se uporno odlaže do okončanja predsjedničkih izbora.

Međutim, Milatović za razliku od Mandića ima mnogo otežavajućih okolnosti koje su, čini se nepremostiva prepreka za ulazak u drugi krug predsjedničkih izbora, pa će stoga morati da pribjegne očajničkim potezima – ”kopanju” po velikosrpskom biračkom tijelu.

Dragan Šolak i ”medijska mafija” imaju novi projekat u vidu kandidata Evrope sad Jakova Milatovića

Rezervna varijanta PES izgubio crnogorske glasove

Milatović kao kandidat Pokreta Evropa sad nema stranačku infrastrukturu niti bazu ’’sigurnih glasova’’ koje ona donosi. Za politički mlohavog, bolesno ambicioznog mladića sa iritantnim glasom i neubjedljivom fizičkom pojavom, veoma nepovoljna okolnost je što nije bio prvi prijedlog svoje partije, i u predsjedničku trku je ušao kao rezerva nakon što su zvanični državni organi Srbije, njegovog partijskog šefa Milojka Spajića uhvatili u laži o dvojnom državljanstvu, prebivalištu i stanovima.

Uz to Sapajića gotovo da i nema u njegovoj kampanji, kao da želi da Milatović što lošije prođe, a to je tema za posebnu analizu.

To što sopstvenoj partiji nije bio prvi izbor za predsjedničkog kandidata, je velika hipoteka koja uz lošu infrastrukturu čini kombinaciju koja ga izvjesno može koštati prolaska u drugi krug.

Osim toga, kontroverzni premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović i njegova URA, podržali su trećeg kandidata ’’srpskog sveta’’ Aleksu Bečića, što je vidno iziritiralo i onako osvetoljubivog Milatovića. Takođe treba istaći važnost neslavne epizode Milatovića na Cetinju, kada se sapleo i pao pod teretom sopstvenog nesmotrenog obezbjeđenja, prestravljen od građana koji su mu skandirali zbog njegove nesojske izjave ’’pa što ako na Cetinju pogine 10 Crnogoraca”.

Milatović je nakon cetinjske epizode izgubio većinu crnogorskih glasova na koje je ovaj prepredeni drugosrbijanski igrač u službi ’’srpskog sveta’’ i te kako računao.

Borba Vučićevog i Šolakovog kandidata za svaki srpski glas

S obzirom da je izgubio gotovo svu podršku koju je lažima i demagogijom gradio u crnogorskom biračkom tijelu, za očekivati je da Milatović da bi prošao u drugi krug, igra na kartu srpskih glasova.

Kandidat takozvane ‘druge srpske struje’ čiji su glavni predstavnici biznismen Dragan Šolak i njegov politički eksponent Dragan Đilas, ima punu podršku propagandne batine, tabloida ’’Vijesti’’ koju je Šolakova United Media nedavno kupila da bi uz Vučićeve medijske ispostave bolje djelovali na hibridnoj subverziji protiv Crne Gore.

Vučić se odlučio za svog starog ”ratnog druga” Andriju Raja Mandića

Takozvana ’’medijska mafija’’ i njihovi istureni igrači na velikoj su muci jer njihov kandidat Milatović slabo stoji u odnosu na kandidata zvaničnog Beograda Andriju Mandića, pa svim silama pokušavaju da u velikosrpskom biračkom tijelu u Crnoj Gori stvore percepciju da je potpredsjednik PES, bolja opcija za Srbe u Crnoj Gori od kandidata DF-a.

’’S obzirom da se nakon cetinjske epizode dodatno kompromitovao kod crnogorskog biračkog tijela, a javnost sve češće ponavlja njegovu izjavu iz takozvane VAR sobe o pogibiji 10 Crnogoraca, Milatović i njegovi pokrovitelji će morati da zapnu i duboko urone u srpsko biračko tijelo, a to znači pritajeni sukob sa Mandićem i aktivistima DF-a koji će se voditi do zatvaranja biračkih mjesta u neđelju’’, navode naši izvori odlično upućeni u situaciju u Pokretu Evropa sad.

Rajo će morati dobro da zapne

Iako je Mandić mislio da mu propagandna mašinerija potpomognuta logistikom Beograda i takozvane Srpske pravoslavne crkve (SPC), donosi siguran prolaz u drugi krug, po svemu sudeći, četnički vojvoda će morati dodatno da se potrudi da ostvari taj rezultat.

Kako saznajemo iz izvora bliskih vrhu DF-a, kampanja o ’’Mandiću pomiritelju’’ donijela je kandidatu DF-a i neke neželjene posljedice – tvrdokorni Srbi u Crnoj Gori nijesu više uvjereni u njegove ekstremističke političke stavove zasnovane na velikosrpskoj i neočetničkoj ideologiji.

Jasno je da Mandić u svojim predizbornim spotovima glumi pomiritelja i da je to učinio po nalogu beogradskih gospodara u svrhe predizborne kampanje, ipak takva priča izazvala odbojnost kod tvrdokorne biračke baze najpoznatijeg profesionalnog crnogorskog Srbina.

’’Zbog kontraefekta koji je Mandićeva priča o pomirenju izazvala kod tvrdokornog, svetosavskog biračkog tijela, DF će morati da uloži značajna finansijska sredstva za terenski rad na ubjeđivanju svoje biračke baze da nijesu skrenuli sa izvornog puta ka integraciji Crne Gore u ’srpski svet’. Ako im biračka baza povjeruje, što je izvjesno, sačuvaće glasove od prelivanja ka Milatoviću’’, navode naši izvori bliski vrhu DF-a.

U svakom slučaju posljednjih dana kampanje treba očekivati intenzivnu terensku borbu Vučićevog i Šolakovog kandidata za svaki srpski glas. Izvjesno je jedino – da ko god od ove dvojice prođe na odmjeravanje snaga sa Đukanovićem, i pored različitog načina političkog djelovanja, javnog nastupa i direktnih nalogodavaca, cilj mu je isti – integracija Crne Gore u ’’srpski svet’’.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije