Connect with us

Politika

REKONSTRUKCIJA VLADE: Sve je u igri – od eksperata do manjina

Published

on

Oštri politički suparnici DF i Demokrate u srijedu uveče saopštili da Vladu treba rekonstruisati povećanjem resora, premijer juče uzvratio da će “pažljivo razmotriti sve nove inicijative i predloge za unapređenje rada”

Rekonstrukcija Vlade izvjesnija je nakon primirja Demokratskog fronta (DF) i Demokrata i poruke premijera Zdravka Krivokapića da će razmotriti sve inicijative za unapređenje rada njegovog kabineta, ali ostaje pitanje koja će većina biti dio tog procesa.

Rasplet krize vlasti zasad se ne nazire, ali će situacija biti jasnija kad premijer saopšti da li će pokrenuti proceduru razrješenja ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića, na čijem ostanku u Vladi insistira URA, koja prijeti da će je, u suprotnom, “srušiti”.

Krivokapić je namjeravao da inicira Sekulovićevu smjenu zbog navodnog oklijevanja čelnika policije da 5. septembra omoguće ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju.

Krajem naredne sedmice trebalo bi da budu poznati rezultati komisije koja analizira postupanje bezbjednosnog sektora na Cetinju, pa se očekuje da Krivokapić nakon toga obznani svoju odluku.

Da se u vlasti razmišlja o potencijalnoj prekompoziciji parlamentarne većine, svjedoči i to što su predstavnici bošnjačkih i albanskih parlamentarnih partija ponovo dobili ponudu da uđu u Vladu, o čemu je s liderima Bošnjačke stranke i dvije albanske liste razgovarano prethodnih dana.

Predstavnici tih partija nijesu se juče oglašavali tim povodom, ali nijesu ni demantovali pisanje “Vijesti” da je bilo razgovora s vlastima. Oni su prethodnih dana bili i na sastanku opozicije koji je organizovao DPS i s koga su zatraženi prijevremeni izbori i prelazna vlada.

DF i Demokrate, koji su donedavno razmjenjivali teške optužbe, u srijedu veče saopštili su da Vladu treba rekonstruisati tako što će, umjesto dosadašnjih 12, imati 18 ministarstava i tri potpredsjednika, s tim što bi potpredsjednici ujedno mogli da budu i ministri.

Oni su u zajedničkom saopštenju naveli da bi Tužilački savjet – o čijim su se kandidatima iz reda uglednih pravnika ta dva politička subjekta sporila mjesecima – trebalo izabrati na sjednici parlamenta na kojoj se bude birala rekonstruisana Vlada.

”Na prethodno navedeni način biće riješena otvorena politička pitanja, osnažena 42. Vlada i postignut potreban nivo političke stabilnosti neophodan za dalje reformske procese”, poručili su iz DF-a i Demokrata.

URA je koalicionim partnerima u vlasti poručila da zakažu sjednicu Skupštine ako imaju većinu za rekonstrukciju Vlade. Oni ocjenjuju da su DF-u i Demokratama ministarske fotelje važnije od reformi u Tužilaštvu i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Premijer Krivokapić je saopštio da će “veoma pažljivo razmotriti sve nove inicijative i predloge za unapređenje rada Vlade, koje su došle i koje budu dolazile od predstavnika parlamentarne većine i iza kojih stoji najmanje 41 poslanik”.

On je kazao da je ekspertska vlada najbolji model za vođenje reformi i demokratske tranzicije, ali da to ne znači da eksperte u vladi ne mogu predložiti partije.

Predsjednik Kluba poslanika Demokrata Boris Bogdanović kazao je – odgovarajući na pitanje da li Vlada treba da nastavi da funkcioniše bez Ure, odnosno da li njeno mjesto treba da zauzmu drugi subjekti – da Vlada treba da nastavi sa svim njenim konstituentima, ali i da treba da bude ojačana predstavnicima partija manjinskih naroda.

Bogdanović: Vlada da nastavi s Urom, ali i da je ojačaju manjine
Bogdanović: Vlada da nastavi s Urom, ali i da je ojačaju manjinefoto: Igor Sljivancanin

“To je u prethodnih godinu bilo zalaganje i svih drugih subjekata parlamentarne većine – koliko nas sjećanje služi – ako su pozivi bili iskreni. Manjinski narodi su istinsko bogatstvo Crne Gore i ko god ovo da saopšti, nije u pitanju politički marketing već najtvrđa činjenica. Zbog toga smo nebrojeno puta ponovili da svaka vlada mora da u svom sastavu ima predstavnike partija manjinskih naroda, bez obzira ko konstituiše vlast”, rekao je Bogdanović “Vijestima”.

Lider Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković kazao je da za njegovu stranku ni u jednoj varijanti ne dolazi funkcionisanje ove Vlade bez Ure.

”Poznato je koliki je pritisak URA pretrpjela i koliko danas trpi zbog svog učešća u aktuelnoj vlasti, tako da mislim da nijedan iole politički ozbiljan subjekat ne može zahtijevati, niti priželjkivati Vladu bez nje”, istakao je za “Vijesti”.

Joković: SNP ima želju da u rekonstruisanoj Vladi budu i predstavnici manjina
Joković: SNP ima želju da u rekonstruisanoj Vladi budu i predstavnici manjinafoto: Luka Zeković

Na pitanje da li je prethodnih dana bilo kontakta s predstavnicima manjinskih partija u vezi s njihovim ulaskom u vlast, Joković odgovara da SNP nije imao takve razgovore, ali da ta partija ima želju da u rekonstruisanoj Vladi budu i predstavnici manjina.

Nekadašnji lider Narodne stranke (NS) Predrag Popović, rekao je “Vijestima” da najmanje vjeruje u scenario da Vlada nastavi da postoji bez Ure, a s manjinskim strankama u vlasti.

“Ali, ako se to desi, zar iko misli da će manjinske stranke to uraditi, a da i njihov uslov ne bude poštovanje sporazuma koji su tri lidera (Krivokapić, Aleksa Bečić i Dritan Abazović) potpisali 9. septembra prošle godine? To je condicio sine qua non svih budućih dogovora. Ako ih bude”, podvlači on.

Podrška visi u vazduhu: Dritan Abazović
Podrška visi u vazduhu: Dritan Abazovićfoto: Savo Prelević

Poslanica Ure Božena Jelušić kazala je da taj pokret mora da zna da li sporazum – pri kom čvrsto stoji – i dalje važi.

“Ukoliko naši partneri povlače potpis, moramo da budemo obaviješteni o tome”, poručila je ona juče na pres-konferenciji.

Boris Bogdanović juče je rekao da je za Demokrate sporazum zakon i da ga se drže “do posljednjeg slova”, što su, kako tvrdi, više puta dokazali u prethodnih godinu dana.

On kaže da javnost mora da zna su Demokrate idejni tvorci tog dokumenta, ali i da su napisali svako njegovo slovo.

”Ovo govorimo zbog spinerske – da ne upotrijebimo neku težu riječ – kampanje koja već predugo traje, gdje određeni subjekti sebi bez ikakvog prava pripisuju tuđe zasluge. To nije modus dobre saradnje, niti je interes javnosti da bude obmanuta”, dodaje Bogdanović.

Predrag Popović ocjenjuje da bez poštovanja sporazuma triju lidera, od rekonstrukcije Vlade ili novog kabineta – nema ništa.

“Zato je preuranjeno jedno obično primirje između dojučerašnjih ljutih protivnika proglašavati ‘istorijskim sporazumom’. Ako iza toga uslijede i djela, ono tek tada može dobiti na značaju”, kaže bivši predsjednik NS-a.

Popović
Popovićfoto: Privatna arhiva

On ističe da je iznenađen dogovorom DF-a i Demokrata, ali da pitanje broja ministarstava i potpredsjedničkih mjesta, kao uslova za rekonstrukciju, više govori o stvarnim razlozima za “ljuljanje” Vlade.

“To je, sa stanovišta interesa građana, potpuno efemerno pitanje”, ističe on.

Iz Demokrata odgovaraju potvrdno na pitanje da li su o ovakvom načinu rekonstrukcije razgovarali s premijerom, ali dodaju da se ne radi o spremnom planu rekonstrukcije, već o dogovoru da se taj plan zajednički sačini i efikasno sprovede u djelo.

“Kao što se lako može zaključiti iz saopštenja dva najveća politička subjekta, postignut je dogovor da se Vlada ne ‘ruši’, već osnaži tako da se politički subjekti dogovore s premijerom Krivokapićem, a u cilju stabilizacije i dobijanja zamaha u radu, kako bi ta Vlada mogla da odgovori na sve izazove i ispuni sva obećanja”, napominje Bogdanović.

Upitan da je li je Demokratama prihvatljivo da rekonstruisana Vlada zadrži ekspertski karakter, što je juče pomenuo i premijer, sagovornik “Vijesti” odgovara da aktuelna Vlada nije ekspertska, već eskpertsko-politička. “Tako da joj je potrebno još eksperata, ali i još političara. I premijer je jednom prilikom saopštio da je poslanik Demokrata Momo Koprivica jedan od najvećih eksperata, te da mu je žao što on nije bio ministar pravde. Biti političar ne znači ne biti ekspert”, zaključuje Bogdanović.

Rajnke: Posljednja dešavanja trebalo bi da budu poziv na buđenje

Ambasadorka SAD-a u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke, kazala je juče da od Krivokapića, Bečića i Abazovića očekuje da ispune i održe obećanja koja su dali prije godinu – da zadrže Crnu Goru na evroatlantskom kursu – a od predsjednika države Mila Đukanovića i drugih opoziocionara da političke razlike stave po strani i rade u javnom interesu.

”Moja poruka i za vlast i opoziciju – evroatlantska budućnost je put koji ste svi izabrali. Nađite oblasti u kojima možete da napredujete, kao zajednički cilj. Izbjegavajte pitanja koja će izazvati dugoročnu polarizaciju i podići tenzije”, istakla je Rajnke tokom predstavljanja studije Digitalnog forenzičkog centra “Uloga Rusije na Balkanu: Slučaj Crne Gore”.

Ona je poručila da SAD od nosilaca lista vladajuće većine, osim zadržavanja Crne Gore na evroatlantskom kursu, traže i da održavaju važne stubove vanjske politike i da sprovode reforme neophodne za evropski put.

”Posljednja dešavanja trebalo bi da budu poziv na buđenje za sve one koji jednostavno žele mir i prosperitet”, istakla je ambasadorka.

Rajnke je navela da je tokom posljednjih dešavanja koja su pratila ustoličenje mitropolita Joanikija bilo očigledno da polarizacija i podjele rastu u Crnoj Gori.

Ona je naglasila da je to brine zbog evroatlantske budućnosti zemlje i dodala da su je šokirale scene bijesa, straha i podjela koje je vidjela.

DF očekivao da će URA pozdraviti dogovor

Demokratski front je očekivao da će Građanski pokret URA snažno pozdraviti dogovor, postignut između DF-a i Demokratske Crne Gore, kojim se prevazilazi duboka društvenopolitička kriza, saopšteno je iz tog saveza.

”… Na posljednjem sastanku predstavnika parlamentarne većine postignut je jednoglasan zaključak da će svi podržati dogovor između DF-a i Demokrata. Predstavnik pokreta URA na tom sastanku posebno je apostrofirao neophodnost dogovora DF-a i Demokrata, i da sporazum trojice nosilaca liste od 9. septembra ne bude ugrožen tim dogovorom”, navode iz DF-a.

Predsjednik Pokreta za promjene (PzP) i jedan od lidera DF-a Nebojša Medojević, saopštio je juče da vjeruje da će zbog novonastale situacije URA ići ka pregovorima s Demokratskom partijom socijalista (DPS), internacionalizaciji problema i vanrednim izborima, prenosi RTCG.

Zato je, prema njegovim riječima, bilo bolje da su Demokrate odmah pristupile dogovoru s DF-om.

”Mi smo bili za novu vladu, da bude formirana od postojeće parlamentarne većine uz manjinske partije. Kompromis s Demokratama je da idemo u rekontruisanu vladu. Oni više ne stoje na poziciji ekspertske vlade”, saopštio je Medojević na konferenciji za medije.

Međutim, on je kazao i da misli da će URA ostati u vlasti, “ali ne u kapacitetu kao do sada, s pet i po procenata podrške građana”.

Medojević tvrdi da premijer nije bio uključen u postizanje dogovora između DF-a i Demokrata.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije