Connect with us

Politika

RIKER: Nova američka administracija Crnu Goru smatra saveznikom

Published

on

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović u okviru Prespa foruma u Ohridu sastao se sa vršiocem dužnosti pomoćnika Državnog sekretara SAD Filipom Rikerom, koji je potvrdio da i nova američka administracija Crnu Goru smatra saveznikom, bliskim prijateljem i partnerom, ističući da su ponosni na to koliko smo zajedno uradili i dokle smo stigli.

Važnost jedinstva i zajedništva potvrđena je i na nedavnom NATO Samitu, podsjetio je Riker, što pokazuje da smo sada bliži i spremniji na izazove.

On je naglasio opredijeljenost SAD da na veoma komplikovanom evropskom putu nastave sa podrškom integraciji i reformama, jer je veoma važno da sve države Zapadnog Balkana budu integrisane i ujedinjene u EU, kao i u NATO.

“Vi imate veoma važnu ulogu kao šef države da podsjećate vaše građane i ostatak svijeta da je Crna Gora jedna nezavisna država sa svojom sopstvenom istorijom, i imate značajnu ulogu da se to ne zaboravi”, poručio je Riker.

Predsjednik je uz zadovoljstvo susretom zahvalio za ponovljene jasne poruke podrške i partnerstva sa Crnom Gorom.

On je upoznao Rikera sa viđenjem aktuelnih prilika u Crnoj Gori i regionu od njihovog poslednjeg susreta na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji, promjeni vlasti na parlamentarnim izborima, što je, posebno nakon dugog kontinuiteta jedne vlasti, prilika za novu dinamiku demokratskog političkog razvoja.

“To je i potvrđeno kroz priznanje izbornih rezultata i neometanu tranziciju vlasti”, kazao je Đukanović, uz ocjenu da se sada već mogu sagledavati realni dometi i rezultati nove većine, kao i uticaj te politike na budućnost Crne Gore i stabilnost regiona, imajući u vidu i širi kontekst.

Pozdravljajući ulogu izaslanika Stejt Departmenta na Balkanu, i zajedničko djelovanje s predstavnikom EU, ukazao je na potrebu snažnijeg podsticaja EU i prisustva SAD u regionu u cilju dalje integracije, pune stabilnosti i suzbijanja uticaja trećih strana, koji se ogleda i kroz oživljavanje retrogradnih ideja iz 90-ih.

U tom kontekstu naglasio je da su ohrabrujuće uredbe predsjednika SAD koje se aktiviraju, što razumije kao konkretnu potvrdu povratka SAD na ZB.

On je naglasio da je apsolutno siguran da imamo identičan pogled i ponovio je čvrstu posvećenost odbrani evropskih i evroatlantskih vrijednosti.

“Za nas je članstvo u NATO i put u EU jedini pravi izbor, koji nema alternativu”, poručio je on.

Riker je, dodaju, zahvalio Đukanoviću za mudrost i stavove koje visoko cijeni, tokom godina saradnje.

Saglasio se sa ocjenom da SAD prate politiku EU prema regionu, ali i naglasio potrebu daljeg podsticanja proširenja EU.

On je uz zadovoljstvo zbog Predsjednikovog učešća na Prespa forumu, što je značajna prilika za razgovore, zaključio da Vašington pažljivo prati Crnu Goru, a dijalog će biti nastavljen uskoro u Podgorici.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije