Connect with us

Politika

SA AMBASADORIMA V4: Đukanović uvjeren da će se Crna Gora vratiti evropskom sistemu vrijednosti

Published

on

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović bio je gost na radnom ručku sa ambasadorima Višegradske grupe (V4), čiji je domaćin bio ambasador Republike Poljske u Crnoj Gori Artur Dmohovski, zemlje koja trenutno predsjedava V4.

Uz odsustvo predstavnika ambasade Republike Mađarske iz zdravstvenih razloga, na radnom ručku bili su Karel Urban, ambasador Češke Republike i Boris Gandel, ambasador Republike Slovačke, saopšteno je iz Kabineta predsjednika.

“Ambasador Dmohovski je uz dobrodošlicu predsjedniku posebno iskazao zadovoljstvo što je susret upriličen dan nakon 30-o godišnjice potpisivanja Višegradske deklaracije, kojom je stvoren široki politički okvir saradnje ovih zemalja koje danas osim prijateljske i dobrosusjedske saradnje povezuje i svijest o zajedničkim vrijednostima, i volja za postizanje zajedničkih ciljeva u međunarodnoj politici.

Višegradska grupa, kao jedan od simbola ujedinjene Evrope i efikasnog modela regionalne saradnje, može biti i model za budućnost ZB, kazao je ambasador Poljske. Pod motom snažna četvorka u snažnoj Evropi, Višegradska grupa podržava integraciju Crne Gore u evropske i evroatlantske strukture, naglasio je Dmohovski uz ocjenu da je članstvo Crne Gore u NATO, posebno postignuće. On je pohvalio i postignuća Crne Gore u pregovorima sa EU, kao lidera u tom procesu i iskazao nadu da ćemo zadržati prozapadni i proevropski politički kurs koji vodi ka članstvu i proširenju EU, što je, kako ocjenjuje, put bez alternative čiji su zemlje V4 snažni zagovornici. Crna Gora će uvijek imati saveznika na tom putu, poručio je ambasador u ime Višegradske grupe”, navodi se u saopštenju.

Predsjednik Đukanović je izrazio zadovoljstvo susretom i zahvalio na inicijativi ambasadoru Poljske u ime zemalja Višegradske grupe, što cijeni kao potvrdu interesovanja za ono što su prilike u Crnoj Gori i polja za saradnju sa zemljama višegradske četvorke.

“On je podsjetio na vrijedna i tradicionalna prijateljstva koje Crna Gora ima sa zemljama četvorke i ponovio snažnu opredijeljenost za strateški pravac ka Evropi i NATO. Apsolutna i bezrezervna podrška vaših zemalja na putu usvajanja strateških vrijednosti i iskustvo u okviru višegradske grupe, inspirativni su za sve nas, poručio je predsjednik.

Izrazio je zadovoljstvo saradnjom i onim što je izraz prijateljstva zemalja višegradske grupe prema Crnoj Gori, a što kao iskustvo može biti primjer za cijeli Balkan”, dodaju u saopštenju.

Predsjednik je pozdravio snažan ekonomski rast ove četiri zemlje, koji je ojačao politički autoritet V4 u okviru EU, što je posebno značajno za Zapadni Balkan imajući u vidu da Poljska, Slovačka, Češka i Mađarska imaju izuzetnu spoznaju o ZB i više senzibiliteta kada je riječ o njegovim potrebama.

“Na interesovanje ambasadora, predstavio je aktuelne političke prilike u Crnoj Gori u postizbornom periodu, uvjeren da će Crna Gora prevazići krize i vratiti se evropskom sistemu vrijednosti, jer, kako je istakao, naš pogled nije provincijski u odnosu na Evropu, već želimo tržišnu ekonomiju, demokratiju, vladavinu prava, zbog čega i težimo da budemo dio Evropske unije.

Razgovor je potvrdio visoko interesovanje za aktuelne crnogorske i regionalne teme, i podršku ambiciji Crne Gore i njenom putu ka EU, kao i integraciji ZB, koji  je i prioritet vanjske politike ovih zemalja.

Predsjednik Đukanović je uz ponovljenu zahvalnost za gostoprimstvo, i stalnu posvećenost Crnoj Gori i ZB, čestitao jubilej formiranja Višegradske grupe i uspjehe zemalja članica. Dogovoren je nastavak dijaloga u navedenom formatu”, zaključeno je u saopštenju.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije