Connect with us

Politika

Saučešće Crnoj Gori povodom kandidature Raja Mandića

Published

on

Piše: Milutin Cerović

Pre nekoliko dana pročitah vest, da je izvesni lider DF-a, kažu sertifikovani četnički vojvoda, Andrija Mandić, poznat pod nadimkom Rajo, sakupio oko 15.000 potpisa za kandidaturu na predstojećim izborima za Predsednika Crne Gore.

Pretio je nekom cifrom od 30.000 nakon što mu je kandidatura vraćena, ali se sve svelo na oko 8.000 validnih potpisa.

Dobro, svejedno je ovo lice koje se povezuje sa idejom velikosrpstva ispunilo uslov što se tiče potrebnih potpisa za kandidaturu.

Međutim, uzimajući u obzir neočetnički i velikosrpski pedigre pomenutog kandidata Mandića, ovde moramo da se zapitamo: Da li on ispunjava druge uslove, pre svega – da li neko može da bude predsednik Crne Gore ukoliko ne priznaje nezavisnu državu Crnu Goru?

Da li neko može da bude predsednik Crne Gore ako ne priznaje njenu himnu, zastavu, grb, državnost i njenu većinsku crnogorsku naciju? Da li predsednik države može da bude neko ko se zdušno zalagao da ta ista država ostane u sastavu veće države, kao njena izborna jedinica i ”satelit” sa izlazom na more?

Ako može, onda neka Crna Gora primi moje iskreno i najdublje saučešće!

Ako ne može, onda neka Državna izborna komisija (DIK) sastavi tekst zakletve koji bi bio dat svakom kandidatu na potpis i to za svakog predsedničkog kandidata ponaosob, a tekst bi imao jednu rečenicu koja bi  glasila:

Zaklinjem se da ću poštovati Ustav Crne Gore i sve njene državne atribute, njenu nezavisnost i državnost!

Ovu ceremoniju potpisivanja, radi svedočanstva, treba prenositi direktno na RTCG, kako bi se to videlo i čulo javno.

Ko od kandidata za predsednika Crne Gore na narednim izborima ovo ne bi prihvatio, treba mu odbiti kanditaturu sa propratnim objašnjenjem, pa onda neka pokušaju da se kandiduju u nekoj drugoj državi koja im je draža od Crne Gore. Ovde se pre svega misli na Mandića, sa kojim se gore pomenuta zakletva jednostavno ne može dovesti u isti kontekst.

Kada bi je Mandić i izgovorio, to bi bilo krajnje smešno, a bogami i tragikomično.

Ovako bi trebalo da izgledaju svaki izbori u Crnoj Gori ako ima ljudi u njoj, ako ih nema, onda neka bude propast sveta i države koja nije u stanju da izabere predsednika koji će makar poštovati njenu državnost i suverenitet.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije