Connect with us

Politika

SDP: Samo predsjednik države može odgoditi raspisane izbore

Published

on

Predsjednik Crne Gore jedini može odgoditi izbore koji su zakazani u tri opštine, a parlamentarna većina predložila je izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi zbog straha od izborne volje građana, smatraju u Socijaldemokratskoj partiji (SDP)

Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković, kazala je na konferenciji za novinare da se odluka o objedinjenim lokalnih izborima može donijeti samo ako za to postoji opšti politički dogovor i ako se sprovede uz pravilnu zakonsku proceduru.

Vuksanović Stanković je istakla da je trajanje mandata Skupštine Crne Gore i skupština lokalnih samouprava utvrđeno Zakonom o izboru poslanika i odbornika.

Ona je navela da se to pitanje ne može regulisati izmjenom Zakona o lokalnoj samoupravi i prostom većinom, dodajući da je to neustavno i nezakonito.

“Očito je razlog za to strah skoro svih članova koalicije na vlasti, od izborne volje građana”, rekla je Vuksanović Stanković.

Ali, kako je kazala, grubom i nezakonitom političkom silom ne mogu se uskratiti ustavna prava građanima te tri opštine i izbori će biti održani.

“Ukoliko stvarno iz prinipijelnih razloga žele da se prekine sa lošom praksom prečestih izbornih procesa, SDP ih poziva da pristupe političkom razgovoru”, poručila je Vuksanović Stanković.

Ona je dodala da se predloženim zakonom mogu odgoditi budući raspisani izbori, ali ne i oni koji su već raspisani.

“Izbore može odgoditi jedino predsjednik Crne Gore”, istakla je Vuksanović Stanković.

Potpredsjednik SDP-a Bojan Zeković je ocijenio da se iz sadržaja tog zakona vidi da on za cilj nema objedinjavanje izbora u jednom danu.

Zeković je kazao da Zakon uopšte ne tretira izbore u Budvi, Nikšiću, Herceg Novom, Kotoru, Tuzima, kao da to nijesu opštine u Crnoj Gori.

“Osnovni cilj ovog zakona je njihov neustavni pokušaj bježanja od izbora”, rekao je Zeković.

On je naveo da bi, kada bi usvojili ovakav tekst zakona, i dalje bilo pet ili šest termina u kojima bi se u nekim opštinama održavali izbori.

Prema njegovim riječima, kada su prije par mjeseci bili izbori u Nikšiću, predlagače ovih izmjena nije interesovao ni domaći ni međunarodni poziv za usklađivanje termina termina lokalnih izbora.

Zeković je ponovio da je jedini cilj predloženih izmjena bježanje aktuelne većine od izbora.

“Izbori moraju održati i održaće se”, kazao je on.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije