Connect with us

Politika

SKUPŠTINA: Predlog budžeta prošao Odbor, Vlada povlači svoje amandmane, ali i odbija poslaničke

Published

on

Odbor je raspravljao o Predlogu Zakona o budžetu i Predlogu odluke o zaduženju za 2022.

Odbor za ekonomiju, finansije i budžet predložio je Skupštini da usvoji prijedlog Zakona o budžetu za narednu godinu. Prethodno je ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić saopštio da Vlada povlači dvije stavke o zaduženju za 900 i 500 miliona.

Takođe je kazao da povlači svoje amandmane i da će odbiti kao predlagač druge amandmane.

Odbor je raspravljao o Predlogu Zakona o budžetu i Predlogu odluke o zaduženju za 2022.

Poslanik Demoratskog fronta, Dejan Đurović kazao je da su od Vlade tražili da se predviđena zaduženja povuku i da se ona obave jedino uz saglasnost Parlamenta.

”Koliko sam čuo od predlagača oni su volji da to urade i mislim da bismo riješili ovaj problem, s tim što bi priča o amandmanima ostala za parlament. ”

DF je tražio da se jučerašnja sjednica Odbora prekine jer su, kako je navelo, Vlada izašla sa amandmanom koji bi predvidio zaduženje od 500 miliona.

Poslanik Pokreta za promjene, Branko Radulović kazao je da je za to da svako zaduženje bude za zrele projekte, nikako za potrošnju.

“Da svedemo potrošnju na raspodjelu prema socijalnim strukturama i na ono što imamo, kako bi mogli svim izazovima da odogovorimo na kvalitetan način. Svi se na ovaj način restartujemo. Imamo zajedničku platformu. Ministar će zavisno od dinamike i desnu stranu revidirati gdje teba. Ali znajte, da zaduženja su neophodna za realizaciju zrleih projekata do kojih moramo doći, ne viđe s grlom u jagode s petljom, bez petlje… “, kazao je Radulović.

Ministar finansija, Milojko Spajić je kazao da Vlada povlači dvije stavke o zaduženju za 900 i 500 miliona ali da povlači svoje amandmane i odbiće kao predlagač druge amandmane.

“Većina ima pravo da izglasa i odredićemo se prema novonastaloj situaciji. A priori smo protiv svih dodatnih amandmana da bi izbalansirali primitke i izdatke u budžetu”, kazao je Spajić.

Simonida Kordić (DF) kazala je da su protiv svih blanko zaduženja.

“Drago mi je da je vlada vidjela svjetlost i prihvatila da se izbrišu stavke od 1,4 milijarde eura zaduženja. Bilo kakva potreba zaduženja mora da prođe kroz proceduru i da ima eksplicitnu saglasnost Skupštine u iznosu i namjeni”, kazala je Kordić.

Poslanik Demokratske partije socijalista, Predrag Sekulić je kazao da treba sačekati kako će se većina odretiti prema činjenici da nijedan od njihovih amandmana neće biti prihvaćen od strane Vlade.

Damir Šehović (SD) je kazao da se lokalne samouprave Predlogom budžeta bacaju na koljena.

“Kolege iz Zajednice opština su nam kazale da ukoliko ne uspoijemo da sazovemo sjednicu na kojoj bismo usvojili izmjene Zakona o finansiranju lokalne samouprave da cijene da neće moći da zadovoljavaju potrebe građana i da će im lokalne finansije biti apsolutne ugrožene. Molim vas da ozbiljno shvatite njihovo upozorenje”, rekao je Šehović.

Spajić je kazao kako su prvo postigli dogovor sa opštinama, ali da je on ‘pogažen’. Za to je kriva, kako je kazao, Demokratska partija socijalista.

“Pogažen je dan poslije, zato što je neko iz DPS vjerovatno ih zvao i rekao im – nemojte da ovaj… I ljudi su se povukli iz tog dogovora. Ostavili smo prostor u budžetskoj rezervi da reagujemo ako neke od opština budu imale minus”, naglasio je on.

Predsjedavajući Vladimir Joković (SNP) je potvrdio zabrinutost Šehovića, čitajući pojedinosti iz dopisa koji su dostavili iz Zajednice opština. U dopisu stoji da će Bijelo Polje i Berane imati umanjene prihode za 75%, odnosno 82% na osnovu činjenice da neće biti egalizacionog fonda, te na osnovu poreza na dohodak fizičkih lica i prireza poreza na dohodak fizičkih lica.

“Zbog ozbiljnosti problema molimo Odbor, kao i sve poslanike u Skupštini Crne Gore da zatraže, shodno mogućnostima koje daje Poslovnik, da se po hitnom postupku zatraži donošenje izmjena i dopuna Zakona o finansiranju lokalne samouprave kojim bi se opštinama obezbjedila nadoknada izgubljenih prihoda sprovođenjem programa Evropa sad na način što bi se ustupanje dijela prihoda od poreza na dohodak fizičkih lica povećao na 100% opštinama sjevernog regiona i 50% opštinama srednjeg i primorskog regiona”, prenosi Joković.

Spajić je odgovorio da Uprava prihoda i carina ima bazu kako ko plaća poreze i za svaku opštinu ima podatke.

“Oni tvrde jedno, opštine tvrde drugo. Ministarstvo je postavljeno po difoltu da više vjeruje Upravi. Nemamo problem da ostavimo dio u budžetskoj rezervi za nepredviđene situacije.”

Ministar je naglasio da su opštine u Crnoj Gori viđene kao crne rupe finansija.

Zdenka Popović iz Demokrata primjećuje da će opštine u sjevernoj regiji i Podgorica biti negativno pogođene ovim predlogom Zakona budžeta.

“Gotovo nijedna od ovih opština nema softver koji evidentira dohodak unutar sopstvene lokalne samouprave, već se to u većini njih čini ručno”, ističe Popović. Ona naglašava da je potrebno da se sistemski riješi ovaj problem prihoda lokalnih samouprava.

Predrag Sekulić rekao je da je potrebno pronaći sistemsko rješenje za finansiranje lokalnih samouprava jer ukoliko do toga ne dođe, naredna tri mjeseca lokalne samouprave biće bez sredstava.

Dejan Đurović (DF) je poručio da se zalaže za decentralizaciju, međutim ne i za “podgoričanizaciju” i za slivanje novca samo u određene lokalne samouprave. Za primjer loše prakse potrošnje sredstava spominje Bar u kojem se novac trošio na “asfaltiranje puteva do kuća svakog od glasača”. Ističe da je potrebno uvesti strogu kontrolu države nad mehanizmima trošenja sredstava.

“Ministre, Vi ste došli iz Singapura pa očigledno ne znate kako opštine u Crnoj Gori funkcionišu”, obratila se poslanica Marta Šćepanović (DPS).

Kako je kazala, ono što se ovim budžetom planira uraditi je čista centralizacija. “Vi jedan dan govorite jedno, drugi dan govorite drugo. Kažete da ćete amandmanski da djelujete, a onda povučete Zakon iz procedure. Vaša riječ, Ministre, iz sata u sat se mijenja, čini se.”

Ministar Spajić demantovao je poslanicu Šćepanović, tvrdeći da apsolutno sve opštine imaju isti tretman i da nijedna nije privilegovana.

Petar Ivanović poručio je Ministru Spajiću da je očigledno da Ministarstvo finansija i socijalnog staranja vidi kao svoj “privatni d.o.o”.

“Posebno me iritira način na koji vi objašnjavate proporcionalni sistem, jer, objasniću Vam, proporcionalni sistem znači da kada više zarađujete, više i plaćate”, objašnjava Ivanović.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije