Connect with us

Politika

SKUPŠTINA (UŽIVO): VUKSANOVIĆ STANKOVIĆ – Imamo li dovoljno ljudskosti da zlo nazovemo pravim imenom? Vučurović – Ovo je provokacija prema srpskom narodu

Published

on

Na sjednici Skupštine raspravlja se o Predlogu Rezolucije o genocidu u Srebrenici koji su podnijeli predstavnici klubova opozicionih partija.

Ovom Rezolucijom predviđeno je da Skupština osuđuje genocid, utvrđuje da se on dogodio, zabranjuje javno negiranje postojanja ili umanjenja genocida u Srebrenici, proglašava 11. jul danom sjećanja na žrtve Srebrenice, afirmiše vrijednosti mira, poziva nadlažne institucije za procesuiranje odgovornih, izražava saosjećanje za sve žrtve na Balkanu. Predstavnik predlagača poslanik BS Ervin Ibrahimović kazao je da će ovom Rezolucijom Crna Gora pokazati da joj je mjesto u razvijenom demokratskom društvu.

”Nastavićemo da budemo lideri u promovisanju temeljnih ljudskih prava i sloboda i suživota i poštovanja različitosti u Crnoj Gori”, rekao je Ibrahimović.

On je dodao da će ova Rezolucija da omogući da zločinci prestanu da se kriju iza naroda.

Poslanik DF Jovan Vučurović rekao je da ovo teška tema i da Rezolucija nije prošla na Odboru za ljudska prava. On je dodao da njihov klub neće glasati za ovu Rezoluciju, jer je smatraju provokacijom.

”Ona je direktno usmjerena prema srpskom narodu i namijenjena je za dnevnopolitičke ciljeve i podizanje tenzija”, rekao je Vučurović.

Cilj je, kaže Vučurović, da se srpski narod proglasi genocidnim i da se natjera da za ovaj, kako je rekao, stravični zločin kažu da je genocid.

Poslanik Demokrata Boris Bogdanović kazao je da je srebrenički genocid dokazan u međunarodnom sudu, te da je Crna Gora prihvatila genocid kroz Deklaraciju, kao i da mu nije jasno čemu služi nova Rezolucija.

“Svi koji negiraju bilo koji zločin nad svim narodima, imaju isti politički cilj, pokušavaju da na tim temama skupe političke poene, rekao je Bogdanović.

Poslanik PzP Branko Radulović poručio je Ervinu Ibrahimoviću da želi Rezoluciju u kojoj su sadržani svi zločini koji su se dogodili u bivšoj Jugoslaviji, te da bi za to glasao.

Poslanik SNP Vladimir Joković takođe je kazao da neće glasati Rezoluciju u ovom obliku.

Poslanica URA Suada Zoronjić kazala je da će njen glas uvijek biti na strani žrtava Srebrenice. Pozvala je one koji manipulišu ovom temom da ne stvaraju razdor u društvu.

“Rezolucija koja je ponudila BS je jednim dijelom jednostrana. Poznato je kome je Milo Đukanović pomagao i ko je protjerao Bošnjake iz Bukovice. BS je u koaliciji dugo sa DPS-om, imali su dosta vremena da usvoje ovakav dokument”, rekla je Zoronjić.

Ona je rekla da se genocid dogodio i da tu nema dileme.

Poslanik SD-a Ivan Brajović je rekao da je zamjena teza priča o genocidnom narodu, to ne postoji, postoje samo zločinci koji su osuđeni za genocid i što ih jasnije identifikujemo biće nam lakše suočavanje sa prošlošću.

Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković rekla je da oni koji u Ratku Mladića vide samo Srbina, najveći su neprijatelji srpskog naroda.

“Bez jasnog odnosa prema ovom zločinu, nećemo kao drutvo iskoračiti. Nije pomirenje da tolerišemo zločinačku politiku i da tražimo sredinu. To je blasemija, a ne pomirenje”, rekla je Vuksanović Stanković.

“Nemojte se ogrtati građanskim plaštom kada ne možete da smognete snage da napravite makar simbolički otklon i jasno osudite genoscid u Srebrenici”, poručila je ona.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije