Connect with us

Politika

Spajićeva Vlada na tankom zapadnom ledu

Published

on

Piše: Neven Mitrović

Ako samo malo detaljnije analiziramo kretanja na političkoj sceni u Crnoj Gori, počinje da se kristalizuje zaključak da je svaka vlast u posljednjih desetak godina smijenjena onog momenta kad je počela da vara zapadne partnere.

Nakon najskorijih akcija SDT-a u kojima su uhapšeni bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić i kontroverzni bivši visoki funkcioner u bezbjednosnom sektoru Zoran Lazović, postalo je jasno što je bila glavna zamjerka zapadnih partnera vlasti koja je bila skoncentrisana oko DPS-a.

Jer upravo je nepovjerenje Zapada poraslo onoga trenutka kada su Lazović i njegovi ljudi, koji su “penzionisani” iz ANB zbog ulaska u NATO, postavljeni u Upravu policije, čime je zapadnim partnerima pokazano da se ne mogu osloniti na tadašnju vlast.

Ranko Ubović, Milivoje Katnić, Zoran Lazović i šef Milan Roćen: Ako neko traži odgovor zašto je prethodna vlast izgubila podršku zapada ovo su lica kojima se treba obratiti

Odgovor Zapada smo dobili 2020. godine, kada po prvi put proevropske i građanske partije nijesu imale podršku partnera. Kad vidimo da je rezultat bio 41-40 jasno je koliko bi značila ta zapadna podrška.

Krivokapić i Abazović prevarili zapad

Slično se desilo sa vladom Zdravka Krivokapića, koja nije zaustavila šverc preko Bara, već su ga preuzeli njima bliski ljudi.

Bivši poslanik Demokratskog fronta i lider Pokreta za promjene Neboša Medojević svojevremeno je optuživao Krivokapića da je u rodbinskim vezama sa glavnim švercerom cigareta iz takozvanog klana ”Grand”, danas poznatijeg kao klan BEMAX.

”Krivokapić je u rodbinskim vezama sa čovjekom koji je decenijma glavni za šverc cigareta za klan iz Granda. Radi se o izvjesnom Saši Pekiću koji je u prijateljskim vezama sa Krivokapićem. Sin Krivokapića je oženio ćerku toga Pekića, a on je glavni za šverc cigareta za ekipu iz Granda. Krivokapić je u konfliktu interesa i u ozbiljnim državama ne bi mogao da bude premijer. Očekujem da se ovim putem oglasi”, govorio je Medojević.

Krivokapić je nedugo nakon tih spekulacija dobio šut kartu i otišao u političku prošlost.

Tako je prošao i Dritan Abazović, koji se pokazao kao pion srpskog autokrate Aleksandra Vučuća, sive eminencije srpske BIA-e Marka Parezanovića, pa čak i albanskog premijera Edija Rame. Poznati su Abazovićevi tajni sastanci sa Vučićem, ali i sa Parezanovićem, kontroverznim bezbjednjakom debelo povezanim sa ruskim službama, na teritoriji Hercegovine. Uz to Abazović je Vučiću i Rami u okviru velikodržavnog projekta ”Otvoreni Balkan” bio spreman da servira Crnu Goru na tacni, da se protiv toga nijesu pobunila domaća javnost i evropski zvaničnici. Konačno, veleizdajničkim potpisom na takozvani ”temeljni ugovor” sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), parapolitičkom organizacijom koja predstavlja ispostavu ”srpskog sveta”, sebi je zatvorio evropska vrata za dalje ozbiljnije bavljenje politikom.

Zdravko Krivokapić i Dritan Abazović: Neslavan kraj političkih diletanata

PES ponavlja greške

Sada je na sličnim izazovima i vlast skoncentrisana oko PES-a na čelu sa premijerom Milojkom Spajićem koji sve više savija kičmu pred predstavnicima ”srpskog sveta” i poltronski se pravda za svaku odluku koja je u skladu sa svjetonazorima civilizovanog svijeta, kao što je Rezolucija o Srebrenici.

Spajić i njegov PES mazohistički i snishodljivo trpe šamare koje dobijaju od svojih političkih partnera iz redova profesionalnih Srba.

Prilikom glasanja za prijedlog o prijemu Kosova u Savjet Evrope, koji je usvojen sa 131 glasom za, uz 29 protiv i 11 uzdržanih u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, protiv je glasala Maja Vukićević (DNP), uzdržan je bio Vasilije Čarapić (PES), a za prijedlog je glasao samo opozicioni poslanik Boris Mugoša (SD). Dakle, od troje predstavnika crnogorske delegacije dvoje nije glasalo za prijem Kosova.

Vukićević je očekivano glasala u skladu sa svojim velikosrpskim političkim načelima i nalozima koje njena partija prima iz Beograda. PES je preko svog poslanika Vasilija Čarapića potvrdio da je partija političkih beskičmenjaka koja šeni pred velikosrpskim nacionalistima i boji se da stisne petlju i ponaša se u skladu sa zvaničnom spoljnom politikom Crne Gore, koja je usklađena sa zapadnom politikom.

Još uvijek se nije dešavalo da država o tako bitnim stvarima nema jedinstven stav.

Andrija Mandić i Milorad Dodik: Spajićeva Vlada u sjenci operativaca ”srpskog sveta”

Nastavilo se sa političkim srljanjem i oko Rezoulcije o Srebrenici gdje je Spajićeva Vlada dobila šamar od State Departmenta vezano za besmislene amandmane, kojima ide direktno protiv Njemačke – predlagača Rezulucije. SAD bi se sa Njemačkom dogovorila za sat vremena da su amandmani potrebni, ne treba im zemlja od 625.000 stanovnika da preko nje predlaže amandmane, i to na već dogovorenu Rezoluciju.

Da su amandmani samo bijedni demagoški manevar za unutrašnju političku upotrebu govori i činjenica da se u Skupštini već koketira sa pravno apsurdnom rezolucijom o Jasenovcu, sve u cilju zadovoljenja eksponenata politike Aleksandra Vučića u Crnoj Gori od kojih zavisi opstanak Vlade.

MMF pročitao Spajićevu prevaru

Posljednji u nizu šamara upućen trenutnoj vladajućoj garnituri došao je od MMF vezano za “ekonomsko čudo” Evropa sad 2 i ukidanje penzionih kontribucija odnosno uplata građana.

”Nova vlada je obećala kroz sprovođenje programa “Evropa Sad 2” povećanje minimalne zarade na 700 eura i smanjenje ili ukidanje doprinosa za penzije što predstavlja visok rizik za javne finansije”, stav je Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Dobro će biti ako Spajić izgura IBAR prije raspisivanja sve izvjesnijih prijevremenih izbora

“Ove politike bi dovele do značajnog pogoršanja fiskalnog položaja. Povećanje plata bi dovelo i do veće inflacije”, upozorio je MMF u najnovijem Izvještaju o Crnoj Gori za 2024. godinu.

MMF je ukazao da, ako bi se realizovao program “Evropa Sad 2”, javni dug države bi premašio 100 odsto bruto-domaćeg proizvoda (BDP) u 2029. godini, a finansiranje ovakvih politika bi značio da bi se morale sprovesti i druge mjere što bi bilo veoma izazovno, a jedna od mjera bi bila i povećanje poreza na dodatu vrijednost (PDV).

Sve ovo su više nego jasni signali da će od glasanja o Rezoluciji o Srebrenici zavisiti budućnost Spajićeve Vlade i politički opstanak njegovog PES-a. Jer, sjeća li se neko uopšte kako je prošla Demohrišćanska partija Zdravka Krivokapića ili neki slični sezonski projekat?

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije