Connect with us

Politika

Spajke ostaje glavni junak u populističkom spektaklu Evropa sad

Published

on

Piše: Balša Knežević

Pokret Evropa sad polako ali sigurno se na političkoj sceni Crne Gore iskristalisao kao demagoško čudo nastalo u kuhinji sumnjivih američkih lobističkih grupa, koje bez ikakve ideologije, koristeći bezobzirne laži i populizam koketira sa svakim ko im može donijeti glasove – od razočaranih Crnogoraca, pa sve do takozvane SPC i njihovog litijaškog stada. Uz to istakli su se kao novi favoriti medijskog ganga i ”druge srpske struje” u Crnoj Gori koju ”gura” vlasnik United Media Dragan Šolak.

Lideri ovog populističkog čuda Milojko Spajić i Jakov Milatović definitivno su hit ovogodišnjeg izbornog ciklusa, jer jednostavno imaju sve preduslove da budu protagonisti jednog prvorazrednog gotovo filmskog, spektakla koji se već odvija pred našim očima. Glavni junak Spajke je u mjesec dana koliko je figurirao za predsjedničkog kandidata, pokazao svu raskoš talenta da uzbudi publiku, a to je nešto što svaki pošteni glavni protagonista političkog seks-trilera holivudske A produkcije treba da ima!

Mladi populista obdaren jeftinim šarmom šibicara sa beogradske štajge, crnogorskoj javnosti dao je sve što može da priušti jedan skupi holivudski spektakl – od prevare, laži o državljanstvu, pokradenih miliona, seks-skandala u vidu vanbračne veze, pa sve do sumnjivih nekretnina koje se vode na tuđa imena. Ali Spajke je ipak anti-junak koji svoje poraze pretvara u pobjede i nove mogućnosti, pa ne čudi što je doživio veoma neslavan kraj svoje prve solo-političke avanture kada mu je DIK dao ”dick” i izbacio ga iz predsjedničke izborne trke.

Kao što svaki eksplozivni holivudski spektakl ima sporednog igrača koji će pomoći glavnom junaku da se izbori sa svim nedaćama koje se javljaju na njegovom avanturisktičkom putu podvižništva, tako je bilo i sa Spajketom. U predsjedničku avanturu nakon što je glavni glumac u teatru populizma i laži ispao iz igre, uključila se rezervna varijanta – Jakov Milatović.

A ne možeš ti protiv mene, ja sam ti je*a’ Kineskinju!

Ali, u holivudskim spektaklima se često dešava da rezervna varijanta, umjesto da nastavi borbu sa ”silama (političkog) zla”, pomućen sujetom i bolesnom ambicijom izgubi iz vida ”širu sliku” i kao svoj glavni cilj postavi sebi da po svaku cijenu postane glavni lik kada mu se već ukazala prilika.

Takvu holivudsku intrigantnu sapunicu imamo prilike da gledamo ovih dana u Crnoj Gori, jer je doskorašnjeg glavnog lika populističke priče Pokreta Evropa sad (PES) Spajića dočekala neprijatna spoznaja da njegova rezerva Jakov, ipak ne želi da ostane u drugom planu i da je, u svojoj glavi veoma ozbiljno shvatio mogućnost da zauzme predsjedničko mjesto u državi, ali i u partiji!

Jakov predstavlja političku amebu koja je i kao ministar ekonomskog razvoja u vladi Zdravka Krivokapića važila za spletkaroša i najtalentovanijeg učenika takozvane ”rasovske” škole manipulacija. Spajić to zna, pa nije ni čudo što je ovih dana bio i te kako zabrinut.

Zbog laži sa državljanstvom i malverzacija koje ulaze u zonu krivične odgovornosti, Spajić nije uspio da se kandiduje na predsjedničkim izborima, nakon čega je u PES došlo do veoma neugodne situacije koja je samo pojačala tenzije između dvojice lidera.

Milatović je po svaku cijenu htio da se izvuče iz predsjedničke trke, i svim silama se zalagao da podrže kandidata Demokrata jer je svjestan da im je kompromitujuća situacija sa liderom PES nanijela veliku štetu i da zbog nedostaka harizme i političkog diletantizma nema neke šanse u izbornoj trci.

Spajić je uz pomoć svojih piona u Predsjedništvu PES gurnuo Milatovića u predsjedničku trku, i to samo da bi dokazao da će uzeti manje glasova nego što su njemu davale ankete. Zbog toga se prva opcija i glavni lik, držao po strani i do juče se nije čak ni oglašavao da podrži Milatovića, osim sporedno na ponekoj konvenciji. Jasno je da Milojko uopšte ne pomaže svjoj rezervi sa klupe Jakovu, što potvrđuje njihovo skriveno rivalstvo i ljubomoru.

Ali Spajić se juče oglasio, više da bi pokušao da zaustavi glasine da svojim nečinjenjem sabotira Milatovića nego što je iskreno htio da mu pomogne. Za Milatovića je, čini se, bilo bolje da se njegov stranački šef nije oglašavao jer je samo ponovio već 100 puta u nemoći iskazanu tvrdnju koja odiše tihom pomirenošću da Milatović nema što više da traži na predsjedničkim izborima.

Milatović: Moga’ si me podržat’; Spajić: Ne znaš ti kako je kad si sa Tibetankom, ali pravoslavnom

Lider pokreta Evropa sad kazao je juče na konferenciji za medije da “jedinstveni DPS” radi na tome da Andrija Mandić, kandidat DF-a prođe u drugi krug, kako bi pobjedu na kraju odnio Milo Đukanović. U prevodu – Jakove žao mi je što je tako, ali moraćeš da se zadovoljiš neuspjehom u predsjedničkoj kampanji, kad je već moj pokušaj da se dokopam predsjedničkog mjesta propao.

Čini se da je Spajiću, kao glavnom liku drugorazrednog političkog treš-trilera ”Evropa sad” ipak lakše što će se, po svemu sudeći, priča o predsjedničkim izborima za njih završiti u prvom krugu. Jer glavni junak Spajke, zna da kada bi rezerva PES prošla dalje, to bi značilo da Jakov uz bolesnu ambiciju i oportunističke sklonosti, ima sve preduslove da ga zauvijek istisne iz bilo koje buduće političke glavne uloge.

Ako, sa druge strane, rezerva Jakov ”pukne” na izborima za predsjednika i ne osvoji ni približno glasova koliko su istraživanja davala njegovom partijskom šefu, PES će ipak sačuvati prividni ”mir u kući”.

Spajiću će se otvoriti vrata da slavodobitno glorifikuje svoj lik i (ne)djelo u populističkom eksperimentu PES, i da čeka priliku za eventualno novo uhljebljenje na visokoj poziciji u izvršnoj vlasti, odakle će moći da sprovodi svoje hazarderske kvaziekonomske malverzacije. Naravno dok ne dođe vrijeme da položi račune pred nadležnim tužilaštvom.

Za kraj treba podsjetiti na još jednu okolnost koja je Spajića i Milatovića, kao nusproizvode beskrupuloznih zapadnih lobija, vratila u političku realnost.

Kako su kazali pouzdani izvori Portala Aktuelno iz diplomatskih krugova, Spajiću i njegovoj rezervi je indirektno skrenuta pažnja da Zapad ”bez obzira na podršku Evropi sad ne žele da oni budu novi DPS i imaju monopol u vlasti”.

Stoga se da naslutiti da je Zapad koji se propisno obrukao protekle dvije i po godine podrškom destruktivnim, kelrofašističkim, velikosrpskim političkim snagama u Crnoj Gori, konačno shvatio da je Đukanović na mjestu predsjednika jedini garant za sigurnu budućnost Crne Gore u NATO i EU.

Glavnom junaku Spajketu i sporednom Milatoviću, ukoliko se ne desi nešto apsolutno nepredviđeno, ostaje da u novoj vladi za svoj populistički eksperiment Evropa sad, nađu adekvatno mjesto. Naravno, nakon što glavni lik projekta PES snizi svoje apetite za kulapljenjem, notornim laganjem i srljanjem u teške političke brljotine.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije