Connect with us

Politika

SUDBINA IZDAJNIKA: Kad služiš, nikada nijesi dovoljno dobar

Published

on

Piše: Balša Knežević

Opšte je mjesto izjaviti ili napisati da izdajnik u krajnjem, nikad ne prođe dobro i uvijek završi na marginama društva, ili ako se radi o političkoj figuri, na smetlištu istorije, ponižen, osramoćen i prezren čak i od onih kojima je služio.

Najbolji primjer da se veleizdaja ne isplati i da ne postoji ta količina privilegija i finansijskih benefita koje bi zatrpale rupu moralnog posrnuća koja nastaje kad neko pljune na svoju državu i sunarodnike, je saradnik srpske Bezbjednosno-informativne agencije (BIA) i doskorašnji prvi korisni idiot velikosrpskog autokrate Aleksandra Vučića – Dritan Abazović.

Ova neslavna figura koja je postala sinonim za modernu veleizdaju i koju je na površinu političkog života izbacila bujica svetosavske agresivne dekadencije i društenih previranja, polako se bliži kraju svoje kvazidržavničke avanture. Sve su prilike da su ga beogradski nalogodavci rashodovali kao potrošeni kondom u jednonoćnoj avanturi u jeftinom bordelu.

Neko je već napisao da ”kad služiš, nikada nijesi dovoljno dobar”, a ovaj iskaz bi mogao da se preformuliše i na sledeći način – ”kada si izdajnik, nikad nijesi dovoljno dobar ni onima u čiju si korsit izdao sopstveni narod”. Ako je neko dostojno otjelotvorenje ovih tvrdnji onda je to – Dritan Abazović, koji je umjesto poštovanja koje bi imao kao prvi premijer iz redova albanskog naroda u Crnoj Gori, izabrao da Beogradu posluži kao ”korisni Albanac za jednokratnu upotrebu”, koji će biti rashodovan kad obavi prljave poslove za svetosavskog hegemonističkog mamona.

Vino izdaje na kraju uvijek ostavi gorak ukus u ustima

Ni ”temeljni ugovor” nije bio dovoljan

Taj momenat je već došao, i Dritan izgleda više nije potreban nalogodavcima iz Beograda. Da zadrži njihovu naklonost nije mu bilo dovoljno ni što je u aktu nezapamćene veleizdaje potpisao takozvani ”temeljni ugovor” sa ispostavom velikosrpskog hegemonizma u Crnoj Gori, svetosavskom sektom (SS), poznatom i pod akronimom SPC.

Iako je u tehničkom mandatu vlada na čelu sa Abazovićem opstala skoro godinu, kraj njegove vladavine sve je bliži, pa je razumljivo da njegovi svetosavski nalogodavci polako počinju da ga puštaju niz vodu.

Očigledan pokazatelj da je Abazović izraubovan i da srpski autokrata Aleksandar Vučić na njega više ne računa je informacija koju smo ovih dana mogli da pročitamo u medijima – kompaniji Vincula Biotech Group, koja stoji iza bolnice koju je otvorio brat odlazećeg crnogorskog premijera Džihan Abazović i u kojoj funkciju ima partnerka srpske premijerke Milica Đurđić, blokiran je račun zbog duga od 142.799.087 dinara. Kako je objavio beogradski list Danas, bolnica više i ne radi.

Bolnica je radila dok je Dritan bio od koristi

Osim što je suvlasnik, u bolnici BioCell Džihan Abazović je bio zaposlen kao specijalista urgentne medicine.

Dok je Dritan Abazović bio ”u ljubavi” sa srpskim autokratom Vučićem, bez čijeg blagoslova ova klinika nikad ne bi mogla ni da počne sa radom, njegov brat Džihan imao je sve moguće privilegije. Bolnica je otvorena u ekskluzivnom stambeno-poslovnom kompleksu “West 65” na Novom Beogradu, u opremanje i završne radove na pet etaža smještenih na tri sprata uloženo je sedam miliona eura. Odmah po otvaranju zaposleno je 76 ljudi, a plan je bio da do kraja 2022. kolektiv broji 130 radnika.

Sada kad odlazeći premijer Abazović ne treba više srpskom autokrati, klinika se preko noći zatvara, a Džihan Abazović je, po svemu sudeći, prvi koji će osjetiti posljedice veleizdajničkog šurovanja njegovog brata sa kriminalno-hegemonističkim nalogodavcem iz Beograda. Odlazeći premijer će na teži način shvatiti da ni veleizdajnički akti kakvi su potpisivanje ”temeljnog ugovora”, eskurzije po ”vili Mir” i ”Bokeljki”, subverzivni sastanci sa visokopozicioniranim operativcima BIA-e, nijesu garancija da neće biti rashodovan kad ne bude služio prljavim ciljevima svojih beogradskih šefova.

Jakov mijenja Dritana

Nažalost predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, koji je zbog svojih podaničkih tendencija i glorifikovanja Miloševićevog potrčka Momira Bulatovića u javnosti prozvan ’’Momo mali’’, nedavno je završio dvodnevnu zvaničnu posjetu Beogadu.

Nakon što ga je šef srpske diplomatije i pulen srpskog tiranina Slobodana Miloševića, hodajući relikt genocidne velikosrpske politike Ivica Dačić zagrlio i spakovao u avion, Milatović je istakao kandidaturu za prvog veleizdajnika u službi Beograda, gdje bi zamijenio rashodovanog Abazovića.

Ovako sve počinje: Uz vino, mezu i muziku, Vučić uvlači Milatovića u veleizdajnički krug propasti

Sličnosti između situacije u kojoj se nalazi Milatović, a u kojoj je do skoro bio Abazović je veoma upečatljiva.

Milatovićev brat, kako smo već pisali, je držao teretanu u Beogradu, zarađivao jedva da plati kiriju, a od prije godinu, nakon što je sproveden program ’’Evropa sad’’ (ili ”Srbija sad”), brat je iznenada postao investitor! Kako saznajemo, firma Milatovićevog brata je sada i podizvođač za mnoge velike poslove koje radi Milenium grupa, inače Vučićeva glavna građevinska firma.

Zaista bi  bilo interesantno da Milatovićev kabinet zvanično odgovori kojom alhemijom je brat koji je držao teretanu postao investitor i podizvođač u gradnji zgrada na Vračaru!?

Odgovor se međutim sam nameće – dok bratu rashodovanog potrčka Dritana Abazovića ukidaju sve privilegije, priprema se teren da na njegovo mjesto dođe brat sljedećeg potencijalnog poltrona Beograda – Jakova Milatovića.

Rastrojstvo odlazećeg veleizdajnika

Da je Abazović izgubio svaki kompas, postalo je očigledno još prije nekoliko dana kada je počeo da hvali kontroverznu kompaniju BEMAX, za koju je do sad govorio da su paravan za šverc cigareta, kokaina i ostala najteža krivična djela.

”Što se tiče građevinskih radova, oni su najbolja kompanija u Crnoj Gori”, rekao je nedavno Abazović u odgovoru na novinarsko pitanje kako je zadovoljan radovima što ih je dosad izveo BEMAX!

Nejasno je što je Abazović ovim htio da postigne, možda je osjetivši da je rashodovan od kriminalno-hegemonističkog režima u Beogradu, osjetio potrebu da se približi grupaciji koju je označavao kao nosioce organizovanog kriminala u Crnoj Gori.

Možda malo da radi za BEMAX kad ga je Vučić od*ebao?

Abazović je u tolikom rastrojstvu da fali Bemax, i naprasno zaboravlja da ”iznese sumnje” kako je ta kompanija nastala – pranjem 150 miliona eura stečenih na krajnje sumnjiv način, preko jedne inostrane banke za kupovinu građevinskih mašina. Ali ko zna kakve kalkulacije sada mora da pravi nakon što je shvatio kakva je sudbina veleizdajnika zanesenog sjajem kratkoročnog i prividnog osjećaja moći.

Upozorenje za Milatovića

Očigledno je da je Beograd već bacio oko na potencijalnog novog poltrona i poslušnika – Jakova Milatovića i da po dritanovskom modelu nastoje da ga pridobiju preko brata.

Pitanje je da li je Milatović naučio išta iz gluposti i gramzivosti Abazovića, ili je i on sklon savijanju kičme i poltronisanju istrošenom autokrati Aleksandru Vučiću, umjesto zaštiti nacionalnih interesa svoje države i naroda.

Za kraj treba samo podsjetiti na riječi Marka Tulija Cicerona (Marcus Tullius Cicero), državnika koji se smatra najvećim rimskim govornikom, koji je na najbolji način predstavio suštinu izdajništva.

“Nacija može preživjeti svoje budale, čak i preambiciozne. Ali ne može preživjeti izdaju iznutra. Neprijatelj pred kapijom grada je manje zastrašujući, jer on je poznat i nosi zastavu otvoreno. A izdajnik se kreće slobodno unutar zidina grada, njegov lukavi šapat nalazi puta i do najviših, vladarskih odaja. Jer izdajnik se ne prepoznaje kao izdajnik – on govori jezikom bliskim žrtvama, on ima njihovo lice i njihove argumente, on se obraća slabosti koja leži duboko u srcu svakog čovjeka. On razgrađuje dušu nacije, on u potaji potkopava temelje grada, on inficira političko tijelo tako da se više ne može braniti. Manje se treba bojati ubice. Izdajnik je kuga.”

Za Abazovića je kasno da nauči ovu lekciju, a da li će se novoinstalirana garnitura crnogorskih političara dozvati pameti pokazaće se uskoro.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije