Connect with us

Tema

NEIZVJESNA SUDBINA DOMAĆIH PUTINISTA: Ruski diktator sa sobom u propast vodi i lokalne poslušnike!?

Published

on

Piše: Balša Knežević

Ruskom diktatoru Vladimiru Putinu ne ide u Ukrajini, a njegovo ponašanje koje sve više naginje psihopatiji i ”zveckanju” nuklearnim oružjem kao produktom nemoći, počinje ozbiljno da zabrinjava globalnu javnost.

Sve češće su ocjene da se trenutna situacija u Rusiji može uporediti sa stanjem koje je vladalo krajem 90-ih u Saveznoj republici Jugoslaviji (SRJ).

U tom kontekstu Putin bi se mogao uporediti sa pokojnim srpskim diktatorom Slobodanom Miloševićem, s tom razlikom što posjeduje nuklearno oružje kojim, u svojoj manijakalnosti, može da drži čitav svijet u stanju straha i neizvjesnosti.

Putinova armija ponižena

Jasno je da se Putinova konvencionalna armija u Ukrajini pokazala kao nesposobna i obezvrijeđena za dugi niz godina.

Slobodan Milošević i Vladimir Putin: Da li će doživjeti sličan kraj?

”Ona sada ne bi bila u stanju da pobijedi ni neku mnogo manju i vojno slabiju zemlju, a ne Ukrajinu. Putin je stoga razumljivo bijesan, razočaran, a vrh ruske armije ponižen. Sve što rade i pričaju je iracionalno, zasnovano na lažima sa opasnim prizvukom psihopatije. Sada je očigledno da se trenutni ruski režim zasniva na tiraniji, zloupotrebama, pljački i ubijanju. Iz tog svijeta koji je Putin stvorio, dobrovoljno se ne izlazi”, kazali su diplomatski izvori portala Aktuelno veoma dobro upućeni u prilike u Rusiji i Ukrajini.

Kako ističu, u tom kontekstu priče o upotrebi nuklearnog oružja od strane Putinovog režima treba shvatiti kao potez očajnika.

”Postalo je izvjesno da je Rusija u Ukrajni doživjela potpuni fijasko. I znaju da je ruski režim na čelu sa jednim diktatorom koji je izgubio dodirne tečke sa relanošću spreman na sve. Pominjanje upotrebe nuklearnog oružja od strane portparola Kremlja Dmitrija Peskova je znak da je režim u Moskvi upao u potpuni očaj. Ali te prijetnje ne treba shvatati olako”, rekli su naši izvori.

Svijet se ograđuje od Miloševića sa nuklearkom

Čitav civilizovani svijet svjestan je do kakvih posljedica može dovesti psihopatsko srljanje i zločinačka politika koju sprovodi režim u Moskvi. Trenutno najveću cijenu plaćaju Ukrajnici koji su žrtve ničim izazvane agresije, ali i Rusi čija je država zbog zločinačkih akcija odmetnutog režima potpuno izolovana od svijeta i tek treba da osjeti sve posljedice nazapamćenih sankcija.

Putinu ostalo samo da prijeti nuklearnim oružjem

Putinov režim je satjeran u ćošak, kao što je bio Milošević 90-ih, i nalazi se u globalnoj izolaciji kakva se do prije mjesec mogla vidjeti samo u Sjevernoj Koreji.

”Sudbinu Putinovog režima doživjeće i sve političke strukture koje od njega zavise. U Crnoj Gori to su nacionalistički, desničarski Demokratski front (DF) i poneka minorna kombi-partija koja dijeli slične putinističke afinitete. Oni sada ćute, niko ne brani Putina, niko od ovih politčkih struktura u Crnoj Gori ne pominje previše situaciju u Ukrajini jer su i oni svjesni u kakvu je bezizlaznu situaciju došao njihov patron i nalogodavac Putin”, rekli su naši izvori dobro upućeni u stanje u putinističkom političkom korpusu u Crnoj Gori.

Kako ističu, tome treba dodati i rastrzanost srpskog vlastodršca Aleksandra Vučića između Putina i Zapada, koji se našao u izuzetno teškoj situaciji uoči izbora koji se uskoro održavaju.

Oće li Aca sa Putinom do kraja?

”Putinov pad je izvjestan i sve političke snage koje ga podržavaju u regionu će doživjeti istu sudbinu ukoliko se ne odreknu njegove politike, što će nakon godina podaništva biti veoma teško. Nakon pada Putina, koji je već počeo, očekuje se da će destruktivne političke snage kao što su u Crnoj Gori DF, crkva Srbije (SPC) i pojedini segmenti odlazeće vlade rapidno početi da gube povjerenje građana i uticaj”, navode naši izvori.

Agresija na Ukrajinu probudila Crnu Goru

Situacija u Ukrajini konačno je probudila i crnogorsko javno mjenje i građani su postali svjesni činjenice da se ”ukrajninski scenario” pripremao i za Crnu Goru 2016. godine.

U prilog toj tvrdnji ide istraživanje javnog menjenja koje je nedavno sprovela agencija Stars Up, koje pokazuje da dominantna većina građana Crne Gore osuđuje napad na Ukrajinu (65 odsto), dok samo 15 odsto ne osuđuje rusku agresiju (od čega 7,5 odsto samo djelimično ne osuđuje).

Upravo je tih 15 odsto takozvanih zakletih ”putinista” ili ”putinaša” okupljeno oko ekstremističkih političkih grupacija kao što su DF, ili kombi-partije osnovane od strane srpskih i ruskih bezbjednosnih službi.

Gogi, Pipun i Rajo sa Putlerom idu zajedno u propast: Zašto sad ne brane ruskog diktatora?

”Ali čak da su i pripadnici tih političkih snaga koje svoje postojanje duguju Putinu, odnosno njegovom političkom aparatčiku u regionu Aleksandru Vučiću, svjesni da im se kraj bliži i da će njihov uticaj veoma brzo biti sveden na minimum. DF i partije koje će nastati nakon njegovog eventualnog raspada imaće svega 10-15 odsto podrške ekstremista kojih nažalost ima u svakoj državi”, rekli su naši izvori.

Ukoliko DF i slične grupacije nastave da otvoreno podržavaju putinovsku politiku ”ruskog sveta” i da insistiraju na propalim nacionalističkim konceptima dekadencija i mraka, njihova sudbina je da budu svedeni na političku marginu.

Što je u krajnjem najbolja stvar koja se može destiti, ne samo za Crnu Goru, već i za sve države u regionu, jer će tada put otvaranja ka EU i civilizovanom svijetu biti očišćen od nacionalističkih, retrogradnih nastojanja autističnih podanika destruktivne putinističke politike.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije