Povežite se sa nama

Tema

OPEN BALKAN POTONUO, PACOVI NAPUŠTAJU BROD: Dritan će morati da se spašava nakon što je njegov nalogodavac politički rashodovan

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Piše: Balša Knežević

Ruska invazija na Ukrajinu unesrećila je milione stanovnika te zemlje, ali i dovela do očaja mnoge ruske familije koje svjedoče kako hiljade nedužnih momaka gine zbog bolesnih hegemonističkih ambicija šačice politički autističnih osoba sa psihopatskim tendencijama.

Iako je ukrajinski rat bacio gotovo čitav svijet u očaj, izvučene su geopolitičke pouke koje će se pozitivno odraziti posebno na region Zapadnog Balkana, a tiču se velikodržavnih projekata osmišljenih u političkoj kuhinji bivše američke administracije Donalda Trampa pod jakim ruskim uticajem.

Otvoreni Balkan sahranjen

Kako saznaje portal Aktuelno iz više dobro upućenih diplomatskih izvora, američka administracija konačno je stavila tačku na godinama promovisani projekat ”Otvoreni Blakan” ranije nazivan ”Mali Šengen”.

”Struja koja je podržavala ‘Open Balkan’ poražena je u Stejt Departmentu i na taj velikodržavni projekat je stavljena tačka. Ukrajina je definitivno presudila kada je u pitanju ta odluka, jer su u SAD uvidjele pogubnu politiku koja se oslanjala na projekat Open Blakan gdje bi glavnu ulogu imao Aleksandar Vučić, za koga se ispostavilo da je zavistan od Putina. Ukrajina je samo pokazala kakav scenario je bio moguć u regionu ukoliko bi se podržali velikodržavnički projekti”, rekli su naši izvori.

Ričard Grenel: Trampov koordinator radova na projektu Otvorenog Balkana

Treba podsjetiti da je projekat Otvoreni Balkan nastao u želji bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa da izigrava velikog državnika, u čemu je podržavan od ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegove administracije koji su u geopolitičkim odnosima imali ogroman uticaj na njega.

Stoga je Tramp preko svog izaslanika Ričarda Grenela želio da ”riješi” balkansko pitanje formiranjem tri velike  nacionalne države – srpske, albanske i hrvatske. Ovakva solucija zasigurno ne bi donijela ništa dobro niti regionu ni Evropi, već bi dovela do eskalacije političke krize, a možda i do novog rata.

Ukrajina ”otvorila oči” SAD, Vučić rashodovan

Naši sagovornici naglašavaju važnost rata u Ukrajini koji je ”otvorio oči” novoj američkoj administraciji.

”Sada dolazi do potpune promjene vanjske politike SAD kada je u pitanju region Balkana. Srpski predsjednik Aleksandar Vučić je rashodovan, on je nakon odbijanja da se pridruži sankcijama Rusiji koje je uvela čitava EU, konačno označen kao ruski igrač i to mu je juče nagovješteno prilikom posjete pomoćnice američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Karen Donfrid, sa kojom je bio i specijalni predstavnik Stejt departmenta Gabrijel Eskobar”, rekli su naši izvori.

Sastanak Vučića sa Donfrid i Eskobarom uz prisustvo američkog ambasadora Kristofera Hila: Aco, da mi zaboravimo taj Otvoreni Balkan…

U prilog tvrdnji da je Vučić prosto šokiran ovakvim razvojem događaja govore i reakcije srpskih medija nakon posjete Donfrid i Eskobara.

”Primjetno je da se oko posjete nije pravila nikakva pompa, mediji koji su gotovo svi pod kontrolom Vučića i njegove propagandne mašinerije, kao da su se utrkivali ko će bolje da sakrije posjetu  američke delegacije. Očigledno je da je vijest o potpunoj promjeni američke politike prema regionu i gašenje ‘Otvorenog Balkana’ žestoko pogodila Vučića”, rekli su naši diplomatski izvori.

Predsjednik Srbije dugo je sjedio na dvije stolice i u Open Balkanu je vidio šansu da postane regionalni ”car” koji će sprovoditi velikosrpski projekat, po ugledu na Putina. Nakon jučerašnje posjete američke delegacije, pošto je uvidio u kakvoj se bezizlaznoj situaciji našao, Vučić je pokušao da se propagandnim desantom na Putina, sličnim kakvim je godinama zasipao Crnu Goru, opravda pred SAD.

”Vučićevi tabloidi u današnjim brojevima prosto divljaju, napadaju Putina iz svih oružja. Ali to treba shvatiti kao očajnički potez da se spasi što se spasiti može. Ali mislim da je za to kasno i da će Vučića skupo koštati dugogodišnje kalkulisanje i sjedenje na dvije stolice između Vašingtona i Moskve”, rekli su naši izvori.

Crna Gora se vraća u prvi plan, samo da Dritan ukapira

Kako navode naši sagovornici, nakon propasti Otovrenog Balkana, i konačnog uviđanja Vašingtona da Vučić nije pouzdan partner, Crna Gora dobija veliku šansu da se vrati u centar američkog ineteresovanja u regionu.

Što ću sad kukala mi koža?

Međutim, velika prepreka za takav razvoj događaja biće političko srljanje Dirtana Abazovića koji danas treba i zvanično da bude predstavljen kao premijer manjinske vlade.

U ekspozeu, koji će danas predstaviti Abazović, nema otvorene podrške regionalnoj inicijativi ,,Open Balkan“, ali naši izvori kažu da to ne znači da je budući premijer upućen u dešavanja.

”Moguće da mu je neko pred posjetu Donfrid i Eskobara koja je još prije nekoliko dana zakazana za 29. april, nagovijestio da bar ne stavlja u ekspoze tu incijativu jer bi to značilo da u startu pravi ogromnu brljotinu. Zamilite da se u ekspozeu vlade nađe podrška mrtvom projektu!? Abazović je bio spreman da potpuno podrži Otvoreni Balkan, čak i u ekspoze stavi ovu incijativu, a za to ne bi bio odgovoran SNP. Jer i Abazović radi za istog nalogodavca iz Beograda”, rekli su naši izvori.

Iako Otvoreni Balkan nije našao mjesto u ekspozeu, budući premijer će imati dosta muke da se opravda za podršku ovom propalom projektu koji je forsirao njegov beogradski nalogodavac Aleksandar Vučić.

A onda, iako je Abazović znao da podrškom Otvorenom Balkanu, Vučića promoviše u regionalnog gospodara, redovno je davao izjave da ”treba podržati sve regionalne inicijative”.

“Ja sam samo iskazao stav da je taj mehanizam (Otvoreni Balkan) blagotvoran za Zapadni Balkan. Da li će on stići u Crnu Goru ne znam, lilčno navijam da stigne”, govorio je svojevremeno Abazović.

Čak je i prilikom predstavljanja programa i sastava vlade prošle sedmice optuživao da se ”stvara  dramatizacija oko inicijative Open Balkan”.

Donfrid i Eskobar: Sjutra će da rastuže Dritana

Upravo će Donfrid i Eskobar kada sjutra dođu u Podgoricu Abazoviću da prenesu vijest o gašenju ovog velikodržavnog projekta. Tako da će novi premijer morati da nađe izlaznu strategiju i da se brzo distancira od propalih ideja i njihovih politički rashodovanih regionalnih nosilaca.

Krivokapić prorok

Danas se bira nova manjinska vlada koja će naslijediti po mišljenju mnogih, najgoru vladu u istoriji Crne Gore na čijem je čelu bio Zdravko Krivokapić.

Nepopularni Zdravinjo imao je običaj da eksponira svoj vjerski fanatizam, koji je u kombinaciji sa političkim neiskustvom i neznanjem bio poguban za Crnu Goru. Ipak Krivokapić je naslutio sudbinu Otvorenog Balkana i imao političku viziju koju nabijeđeni i arogantni Abazović ni sad nije potpuno shvatio.

Treba podsjetiti da je odlazeći premijer Crne Gore Krivokapić, u novembru prošle godine, prema riječima premijera Albanije Edija Rame, na večeri sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem kazao da Crna Gora neće pristupiti “Otvorenom Balkanu” jer očekuje da tokom sljedeće godine bude primljena u članstvo u EU.

Prorok Zdravinjo: Nije mogao da pomjeri planine, ali je zato prorekao propast ”Otvorenog Balkana”

Iako je njegova vlada imala katastrofalan bilans, Krivokapić je ipak u ovom segmentu iskazao, njegovom svetosavskom terminologijom rečeno, proročke sposobnosti naslutivši propast ”Otvorenog Balkana”.

Sada ostaje da se vidi kako će se novi premijer i njegova vlada snaći u ovoj situaciji i da li će moći na pravi način da je iskoristi. Ili će kao i do sad, nosioci drugih grana vlasti i zapadni partneri morati da mu crtaju put kojim treba da se kreće.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije