Connect with us

Tema

RUSKA PROPAGANDA BEZ CENZURE U REGIONU: Gašenje putinističkih propagandnih ispostava preduslov za stabilizaciju Crne Gore

Published

on

Evropska unija (EU), bastion slobode govora, početkom marta u jednom danu odlučila je da na njenoj teritoriji ukine kanale ruskih medija, čime je obustavljena distribucija ”Russia Today”, ”Sputnik” i sličnih propagandnih glasila režima Vladimira Putina.

Kao obrazloženje EU je navela da su ovo sredstva Kremlja za dezinformacije i manipulaciju informacijama.

”Svjedoci smo masovne propagande i dezinformacija povodom ovog nečuvenog napada na slobodnu i nezavisnu zemlju. Nećemo dozvoliti apologetima Kremlja da sipaju svoje toksične laži kojima opravdavaju Putinov rat ili posiju sjeme podjela u našoj Uniji”, poručila je tada predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen u obraćanju javnosti.

Balkan sigurna zona za putinističku propagandu

Iako je čitava Evropska unija ekspresno djelovala nakon ove odluke i blokirala kanale koji šire rusku propagandu, zemlje Zapadnog Balkana, uključujući i Crnu Goru ostale su ”sigurna zona” za djelovanje toksične putinističke propagande.

Prema podacima koje je prije tri dana objavila Evropska regulatorna platforma – European Platform of Regulatory Authorities (EPRA) jasno se vidi da u regionu i dalje uveliko djeluje ruska propaganda.

Region Zapadnog Blakana, uključujući i Crnu Goru označen je crvenom bojom, što znači da te države nijesu odgovorile na zahtjeve EU o ukidanju putinističke propagande.

”Poražavajuće je što Crna Gora kao članica NATO-a nije zabranila propagandno rusko djelovanje. Ali ne začuđuje što  se i dalje tolerišu ruske propagandne ispostave za hibridni rat i subverzivno djelovanje, kada uzmemo u obzir da odlazeća vlada Zdravka Krivokapića ne želi da donese odluku o sprovođenju sankcija Rusiji kojima se Crna Gora odavno pridružila”, rekli su naši izvori iz vlade dobro upućeni u ove probleme.

Kako su kazali, NATO treba da reaguje na širenje toksične propagande u Crnoj Gori, pogotovo jer je naša država 2016. godine bila pripremana za takozvani ”ukrajinski scenario”.

”Dok god imate ispostave za subverzivno propagandno djelovanje, Crna Gora nikad neće biti u potpunosti stabilna država. Stoga treba apelovati na zapadne partnere da ‘poguraju’ proces suzbijanja putinističkog širenja dezinformacija i podrže gašenje određenih ispostava za proizvodnju toksične propagande”, rekli su naši izvori.

SPC i toksične propagandne platforme

Crna Gora je već godinama na meti brutalnog hibridnog rata i najprljavije anticivilizacijske propagande. Napadi se plasiraju od strane velikosrpskih, neočetničkih ispostava u Crnoj Gori koje imaju veliku podršku bezbjednosno-obavještajnih centara bliskih Beogradu i Moskvi.

Neizostavni činilac u hibridnom ratu je i Svetosavski kult krvi i tla, poznat kao svetosavska sekta (SS) koja se vodi pod akronimom SPC, čiji operativci na terenu daju nemjerljiv doprinos u direktnom širenju velikosrpsko-putinističke propagande.

Osim tradicionalnih medija, propagandnog spinovanja i operativaca SPC, posljednjih godina svjedočimo eksploziji govora mržnje i toksične propagande na društvenim mrežama i on-line platformama različite vrste.

Na meti opskurnih on-line platformi, kao i nebrojeno puta do sad, našao se portal Aktuelno, njegovo uredništvo i vlasnička struktura, koji se konstantno targetiraju od strane putinističkih, neočetničkih online grupa, o čemu će biti obavješteni nadležni državni organi. Treba napomenuti da su i drugi mediji takođe predmet targetiranja.

Na meti putinističkih propagandista slobodni mediji, ali i ”pokajnici” koji su do skoro primali novac od proruskih političkih struktura: Da li će nadležni reagovati na brutalno crtanje meta na fašističkim online grupama?

Propaganda kao 90-ih

Najjače uporiše putinističke propagande u regionu je naravno Srbija, na čijem je čelu aparatčik trenutnog ruskog režima Aleksandar Vučić.

Kako je za portal Aktuelno juče kazao novinar i kolumnista Dragan Bursać agresorski, profašistički Putinov napad na Ukrajinu, naprosto izaziva talase sreće u pojedinim medijskim krugovima u regionu.

”U medijima, prije svega srbijanskim vidimo da Rusi “oslobađaju Mariupolj”, da se Ukrajinci “samogranatiraju”… jednom riječju vidimo propagandu kao iz devedesetih i čini mi se da se čak i moskovska prop-mašinerija čudi ovome. Da skratim, svijet se suočava sa najvećom prijetnjom nakon Drugog svjetskog rata, koja u potenciji može prevazići i Drugi svjetski, a region gleda zasad samo medijski i ideološki Srbiju koja ulazi u 1991. i jedno i drugo su opasnosti”, rekao je Bursać.

Beogradski tabloidi – perjanica putinističke propagande u regionu

Svako ko je makar letimično pogledao naslovnice beogradskih tabloida, ili gledao emisije koje se emituju na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, zapaziće da je putinistička propaganda ustvari ”mainstream” u Srbiji.

Tužno je što se takav vid propagadne ”preliva” i na druge države, preko ispostava za subverzivno djelovanje.

Platfroma BIA-e slobodna u širenju ruske propagande

Najbolji primjer kako u Crnoj Gori djeluje putinistička propaganda je platforma BIA-e kodnog imena IN4S, koja predstavlja glavni bastion za širenje subverzivnog materijala zvanične i nezvanične Moskve.

Ova platforma za oglašavanje rusko-srpskih dezinformacija, potpuno beznačajna po svom objektivnom uticaju, upošljava polupismene propagandiste, koji su nakon godina serviranja notornih laži u njih počeli da vjeruju.

Podsjetimo, 2015. godine, sa uplivom srpskog i ruskog kapitala u sivoj zoni, na crnogorskoj medijskoj sceni počinje agresivna proruska propaganda preko ”portala” koji su tada bili praktično nevidljivi.

Tada beznačajna paltforma, poznata po nepismenim uratcima punim laži i otrovne klerofašističke propagande – IN4S dolazi do izražaja. Njeni zvanični osnivači su Gojko Raičević i aktuelni rektor, ekstremni putinista Vladimir Božović.  Još tada se spekulisalo da iza ove subverzivne propagandne ispostave stoje srpska obavještajno-bezbjednosna služba (BIA) i njeni ruski pokrovitelji.

Vladimir Božović i Gojko Raičević

Platforma IN4S je takođe veoma bliska subverzivnoj svetosavskoj sekti koja se vodi pod akronimom SPC. Od 2015. godine, ova obavještajno-propagandna ispostava, uz paravjersku ekipu i političku podršku iz ekstremno desničarskog DF-a, kreće u promovisanje ruske politike i otvoreno vodi anti-NATO kampanju. Tada nepoznati ”portal” koji karakterišu tekstovi puni lažnih informacija koje su pisali polupismeni saradnici službi, doživljava ekspanziju jer počinje da služi kao ”odskočna daska” za plasiranje lažnih informacija koje su kao sunđer upijali srbijanski tabloidi sa milionskim tiražom.

Cilj ovakvih propagandnih akcija bio je jasan – destabilizija crnogorske političke scene, diskreditacija države, državnog rukovodstva i kreiranje haosa sa krajnjim ciljem pripremanja ”ukrajinskog scenarija” za Crnu Goru.

Naknadna pamet Evrope

Međutim, kada su tadašnje vlasti ukazivale na maligni uticaj ruske propagande, mnoge zapadne diplomate tome nijesu pridavale značaj i potpuno su ignorisale problem, pravdajući djelovanja platforme BIA-e kodnog naziva IN4S, ali i djelovanje pojedinih tada opozicionih, a sada režimskih ucjenjivačkih tabloida kao ”slobodu govora”. Upravo ta pozicija je dovela do toga da se broj propagandnih platformi koje šire rusko djelovanje značajno uvećava i pusti korjenje među značajnim dijelom populacije.

Raičević u svom ”dresu”

Tada postaje trend da se mediji osnivaju na teritoriji Srbije, ali se oni dominantno bave dešavanjima u Crnoj Gori. Na brutalan način se obračunavaju s neistomišljenicima, a nerijetko je javnost bila šokirana govorom mržnje i sadržajima koji su objavljivani.

Do kulminacije propagandnog djelovanja dolazi krajem 2019. godine kada je subverzivna organizacija koja se vodi pod akronimom SPC pokrenula političke litije zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Nakon pokretanja političkih litija, uz podršku ruskih i srpskih obavještajno-bezbjednosnih službi, dolazi do propagandnog bombardovanja raznim informacijama, a dominiraju mahom “fake news”. I tada se ukazivalo na problem, ali su crnogorske vlasti bile nemoćne, očito suočene sa saznanjem da akcija protiv takvih medija nema podršku Zapada.

Božović i Raičević u društvu velikosrpskih desničara Vladimira Dobrosavljevića, Đorđa Vukadinovića i paraistoričara sa zadatkom za širenje otrovne propagande Aleksandra Rakovića (2015. godina)

Destruktivno dejstvo

Portal Aktuelno već je pisao da od 2019. godine dolazi do naglog pojačavanja propagandnog djelovanja srpskih i ruskih propagandnih centara na Crnu Goru u kojoj je zapaženu ulogu imala platforma BIA-e IN4S.

”Obrazac je bio sledeći – objaviti lažnu vijest o Crnoj Gori na ovoj platformi koju je malo ko čitao i koja nije imala nikakav uticaj. Ali nakon što se informacija objavi na marginalnom IN4S-u, nju prenesu svi srbijanski tabloidi po nalogu obavještajnih službi, i tako se suberzivna aktivnost iz Crne Gore izvozi za Srbiju, gdje se preko velikosrpskih i proruskih medija vraća u vidu propagandnog desanta na Crnu Goru i njeno rukovodstvo”, rekli su ranije naši izvori dobro upućeni u propagandno djelovanje bezbjednosnih službi.

Kako se to nije zaustavilo u začetku kada je trebalo, problem se proširio i do toga da ga praktično nije moguće riješiti. Tako IN4S koji je prepoznat kao najglasniji u promociji politike Rusije danas nije ni evidentiran kao medij u Crnoj Gori već je adresa ko zna gdje, a kao glavni urednik u impresumu je naveden Felix Savon, slavni kubanski bokser!

Ruski propagandisti dobili odriješene ruke u Crnoj Gori

Bez obzira što krši crnogorske zakone, ova propagandna platforma redovno uoči izborne kampanje objavljuje cjenovnik za oglašavanje, a to niko ne provjerava. Osim što radi ilegalno i vrši podlu rusko-velikosrpsku propagandu platforma IN4S je poznata po crtanju meta patriotskim organizacijama, medijima i pojedincima u Crnoj Gori.

Nakon nedavne odluke EU o zabrani ruskih propagandnih glasila bliskih Putinovom režimu, došlo je vrijeme da se problem pokuša riješiti.

Jer nakon odluke EU da sasječe rusku propagandu, po svemu sudeći Crnoj Gori se neće dozvoliti dalji napredak u pregovorima u dijelu medijske regulative dok i ove stvari ne budu riješene. Mnogo važnije od toga je konstatovati da u Crnoj Gori nikad neće biti stabilnosti dok god postoje toksične neočeničke, putinističke paramedijske platforme koje putem laži čine sve da sabotiraju državu.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije