Connect with us

Politika

UPITAN NASTAVAK PREGOVORA: CIVIS predložio da Vlada ima 16 ministarstava i jednog potpredsjednika

Published

on

”Vijestima” iz više partija potvrdili da nisu dobili poziv za sastanak koji je za danas bio najavio Mandić

Razgovori parlamentarne većine o rekonstrukciji Vlade najvjerovatnije danas neće biti nastavljeni.

”Vijestima” je iz više partija potvrđeno da nisu dobili poziv za sastanak, koji je za danas bio najavio jedan od lidera Demokratskog fronta (DF), Andrija Mandić.

Nastavak pregovora pod znakom je pitanja nakon što je Građanski pokret (GP) URA prekjuče saopštio da prije organizovanja novog sastanka partija vlasti, treba napraviti analizu dosadašnjeg rada kabineta premijera Zdravka Krivokapića.

Premijer je prethodno predložio da rekonstruisana Vlada ima 16 ministarstava i tri potpredsjednika.

On je vladajućim strankama bio ostavio rok do petka da se izjasne o njegovom predlogu, kako bi danas zauzeli zajednički stav o tome i nakon toga prešli na razgovore o modelu rekonstrukcije Vlade.

Iz Pokreta za promjene i Radničke partije premijeru nisu poslali izjašnjenje o predlogu rekonstrukcije, jer, kako navode, vladajuća većina nema načelni dogovor o tom pitanju.

Savez građana CIVIS predložio je Krivokapiću da Vlada zadrži ekspertski karakter.

Iz CIVIS-a su u pismu Krivokapiću, u koje su “Vijesti” imale uvid, naveli da u načelu podržavaju zaključke iz prve faze pregovora, kojima je, kako navode, iskazana spremnost za prevazilaženje aktuelne političke situacije.

Oni smatraju da bi rekonstruisana Vlada trebalo da ima jednog potpredsjednika i 16 ministarstava – Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava, Ministarstvo obrazovanja i nauke, Ministarstvo kulture i medija, Ministarstvo javne uprave i digitalnog društva, Ministarstvo energetike, Ministarstvo pomorstva i saobraćaja, Ministarstvo urbanizma i prostornog planiranja, Ministarstvo ekologije i održivog razvoja, Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija, Ministarstvo finansija, Ministarstva rada i socijalnog staranja, Ministarstvo ekonomije i Ministarstvo turizma.

U Vladi bi, dodaju, bilo neophodno naći mjesta za predstavnike manjinskih naroda.

”Smatramo i da bi bilo potrebno formirati Upravu za sport i mlade, kao nezavisnu državnu instituciju”, navodi se u odgovoru CIVIS-a na premijerov predlog.

Iz Prave Crne Gore su saopštili da im je prihvatljivo da Vlada ima 16 resora i tri potpredsjednika.

Lider i poslanik Prave, Marko Milačić, kazao je da pozdravlja premijerov predlog da koncept Vlade bude ekspertski, što, kako je naveo, ne isključuje da resorno stručni budući ministri budu i političari.

”Prava Crna Gora, konačno, pozdravlja predlog premijera i sama i te kako ohrabruje učešće manje brojnih naroda u Vladi, s naglaskom da jedan od važnih kriterijuma pri njihovom odabiru bude da li je predložena ličnost u prethodnom periodu bila politički okaljana saradnjom s kriminogenom strukturom koju predvodi Milo Đukanović”, istakao je Milačić.

Iz GP URA juče su ponovili da prije novog sastanka treba napraviti analizu rada Vlade.

”Da dobijemo analizu rada svakog ministarstva i svakog ministra, vidimo mjerljive parametre, kriterijume po kojima ćemo zajednički doći do zaključka da li i u kojoj mjeri treba mijenjati strukturu Vlade, i ko od ministara je ispunio ono što su bila očekivanja, a ko nije”, kazao je agenciji Mina potpredsjednik GP URA, Miloš Konatar.

On tvrdi da ni taj pokret, ni bilo ko drugi nikad nije pominjao mogućnost da lider GP URA Dritan Abazović bude premijer u rekonstruisanoj Vladi, dodajući da je to jedna u nizu obmana Demokrata.

Iz Demokrata su odgovorili da cilj GP URA “rušenje” Vlade.

”Ali tako da za to neko drugi preuzme krivicu, nakon čega bi u novonastaloj situaciji funkcija premijera po njihovim željama bila dostupna i za Abazovića. Sredstva kojim se taj cilj ima postići su konstantno dizanje tenzija i pravljenje novih sukoba putem zamjena teza i političkog podmetanja koji se javnosti pokušavaju ‘prodati’ za principijelnu politiku”, poručili su iz Demokrata.

1 Comment

1 Komentar

  1. GRAĐANSKI

    10.10.2021. at 10:50

    Da se zna: liječnik PAVIĆEVIĆ je SRBOČETNIK i KLEROFAŠIST (pod folirantskom parolom CIVIS).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije