Connect with us

Vijesti

ASCG: Aktivno prisustvo SAD-a i EU od ključne važnosti

Published

on

Države Zapadnog Balkana, Evropska unija (EU), Sjedinjene Američke Države (SAD) i NATO, uprkos svim neizvjesnostima, imaju realnu šansu da uspostave jasnu, zajedničku viziju regiona koja će biti zasnovana na podršci neophodnim reformama, navodi se u Bezbjednosnom izvještaju za Zapadni Balkan, koji je predstavio Atlantski savez Crne Gore (ASCG)

Izvještaj je sveobuhvatan pregled geopolitičkih prilika i bezbjednosnih izazova koji se tiču nacionalne, regionalne i globalne bezbjednosti, a imaju snažne implikacije na region.

“U uslovima složenih izazova svih vrsta, koji u posljednje vrijeme vidljivo pomjeraju odnose na globalnoj geopolitičkoj sceni, dodatno izraženih pandemijom, u regionu se i ovog puta manifestuju interesi različitih aktera za širenje uticaja i pridobijanje pojedinih država za često vrlo antagonizirane koncepte budućeg razvoja”, piše u izvještaju.

Upravo iz tog razloga, kako se navodi, od ključne je važnosti aktivno prisustvo i uspostavljanje dijaloga između SAD-a i EU, koji bi trebalo da rezultira njihovim dogovorom o zajedničkoj strategiji na Zapadnom Balkanu.

U izvještaju se navodi da bi, uz jasniju komunikaciju o EU namjerama kad je region u pitanju, i dosljednost i novu dinamiku u politici proširenja, to podrazumijevalo i usklađivanje interesa za suzbijanje rastućeg uticaja trećih aktera, posebno Rusije i Kine.

“Uprkos jasnom opredjeljenju svih uključenih aktera da Zapadni Balkan postane integrisani dio EU, čime se ide u susret viziji Evrope whole and free, napredak je još ne samo ograničen, već i značajno usporen nakon uvođenja nove metodologije pregovora za EU članstvo”, ocjenjuje se u izvještaju.

Proces pristupanja EU postao značajno kompleksniji

Navodi se da je proces pristupanja postao značajno kompleksniji, sa još izraženijom političkom dimenzijom.

Iz ASCG su u izvještaju naveli da bi rezultat moglo biti pojačano oklijevanje i nedostatak podrške regionu od EU država članica, čime bi EU perspektiva mogla postati manje jasna, pa i ugrožena, što bi svakako bilo praćeno smanjivanjem javne podrške i stepena motivacije za implementaciju neophodnih reformi.

“U takvim uslovima, ni uvijek prisutni rizici za političku, ekonomsku i bezbjednosnu destabilizaciju čitavog regiona nijesu isključeni”, smatraju u ASCG.

U izvještaju se navodi da značajna potreba za ulaganjem u infrastrukturu, od saobraćajnica do širokopojasnih komunikacionih mreža, zahtijeva realne procjene rizika, u čemu je podrška transatlantskih partnera nezamjenjiva.

“Na taj način će se pomoći državama regiona da istraju na primjeni odgovarajućih standarda u realizaciji infrastrukturnih projekata i napuste često tehnički upitne, netransparentne i ekološki štetne pristupe razvoju”, piše u izvještaju.

Ističe se da je efektivno partnerstvo EU i SAD-a u regionu značajno i sa aspekta podrške infrastrukturnim projektima, koji su veoma važni za intenziviranje razvojnog ciklusa.

U tom kontekstu, kako se dodaje u izvještaju, ohrabrujuće zvuči najnovija globalna inicijativa SAD-a u okviru G7, fokusirana na finansiranje infrastrukturnih projekata u zemljama u razvoju.

Navodi se da je, imajući u vidu da je plan plasiran kao alternativa kineskoj globalnoj inicijativi Pojas i Put, uključivanje država Zapadnog Balkana u njenu realizaciju izuzetno značajno.

“Takva alternativa postojećim pristupima bi značila ključnu promjenu u pogledu transparentnosti, održivosti, implementacije standarda, što bi u periodu oporavka od pandemije značajno osnažilo napore u pravcu prihvatanja evroatlantskih vrijednosti i ukupne integracije regiona”, poručuje se u izvještaju.

Iz ASCG kazali su da su koordinacija i saradnja EU i SAD-a sa državama regiona neophodne i na planu suzbijanja dezinformacija, koje u uslovima nedovoljno izgrađenih institucija imaju posljedice koje se ne smiju dalje zanemarivati.

U tom kontekstu, kako su poručili, posebno je važna podrška ne samo medijima i inicijativama za poboljšanje medijske pismenosti, već i onim za povećanje svijesti građana i otpornosti putem različitih obrazovnih formi.

“Proaktivan i koordinisan angažman u tom pravcu bi imao svoje pozitivne efekte i kad je suzbijanje radikalizma i svake vrste netrpeljivosti i diskriminacije u pitanju”, ističe se u izvještaju.

Strategija za Zapadni Balkan podrazumijeva i uključivanje NATO-a

Iz ASCG su kazali da zajednička i sveobuhvatna strategija za Zapadni Balkan podrazumijeva uključivanje i ostalih relevantnih partnera, prije svega NATO alijanse.

U tom kontekstu, kako su naveli, ohrabruje jasna posvećenost regionu kao ključnom za stabilnost Evrope, što je na adekvatan način izraženo i u okviru NATO2030 inicijative, usmjerene na jačanje transatlantskog partnerstva, kako u vojnom smislu, tako i politički.

“Uprkos svim neizvjesnostima, pa i retrogradnim tendencijama i usporavanju napretka, države Zapadnog Balkana, EU, SAD i NATO imaju realnu šansu da uspostave jasnu, zajedničku viziju regiona koja će biti zasnovana na podršci neophodnim reformama”, kaže se u izvještaju.

Navodi se da bi se takvim efikasnim i koordinisanim pristupom, zasnovanim na konkretnim rezultatima, stvorili uslovi da se postigne ono oko čega postoji najveći stepen konsenzusa među građanima regiona – stabilan, bezbjedan i prosperitetan Zapadni Balkan, čvrsto povezan sa Zapadom i integrisan u EU.

“Oporavak od pandemije je prava prilika da se odsustvo i/ili ambivalentnost zamijeni punim partnerskim angažmanom čime će se stimulisati suštinska saradnja u političkom, ekonomskom i vojnom smislu, a prihvatanje evropskih i evroatlantskih principa i vrijednosti konačno postati realnost”, zaključuje se u izvještaju.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije