Connect with us

Vijesti

Avramović: Vladajuća koalicija nema većinu u Kotoru

Published

on

Posljednja, sedma, sjednica SO Kotor održana je prije pet i po mjeseci, tj. započela je sa radom 21. jula, a okončana početkom avgusta. Zakon kaže da se sjednica Skupštine mora zakazati u roku od tri mjeseca i održati, tako da su oni prekršili zakon, kaže Avramović

Osma sjednica kotorskog parlamenta juče nije održana jer je vladajuća koalicija u Kotoru ostala bez kvoruma – od potrebnih 17 odbornika imali su 15 jer su salu napustili odbornici Pokreta za promjene Slobodan Bobo Lazović i Nove srpske demokratije Željko Knežević.

Nakon nešto manje od sat i po rasprave, salu su napustili i odbornici DPS-a i Liberalne partije, koji nijesu željeli držati kvorum vladajućoj većini.

Odbornici Slobodan Bobo Lazović i Željko Knežević su iznijeli stav da neće prisustvovati sjednici do rješenja procesa po žalbi kod Državne izborne komisije i Opštinske izborne komisije, oko spornog mandata odbornika koji je napustio DNP. Na ovaj način dva od 17 odbornika skupštinske većine je opet zaustavilo rad SO Kotor.

Nakon prekida sjednice oglasili su se zajedničkim saopštenjem predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić sa 15 odbornika koji sumnjaju u motive dva odbornika.

– Svaka odluka OIK i DIK biće sa naše strane, kao i uvijek, poštovana. Opštinsko rukovodstvo i 15 odbornika Demokratske Crne Gore, koalicije ,,Za budućnost Kotora“ i Građanskog pokreta Ure, pozivaju dva odbornika vladajuće većine da prekinu bojkot SO Kotor i vrate se redovnom radu. Bojkot kao metod kojim se pokušava uticati na vladajuću većinu da prihvati određene zahtjeve odbornika i partija koji su bojkotovali SO neće uroditi plodom, već će nas, naprotiv, dodatno udaljiti. Svako dalje istrajavanje na ovakvom načinu političkih pritisaka i ucjena od strane dva od 17 odbornika je kontraproduktivno i neće donijeti nikakvu korist građanima Kotora, niti će učiniti da ogromna većina odbornika vladajuće većine prihvati ucjene ma od koga dolazile. Pozivamo još jednom odbornike Lazovića i Kneževića da dođu u SO, uzmu učešće u radu i da pomognu da izglasamo odluke od interesa za građane Kotora. Smatramo da su nam građani dali mandat da svi zajedno radimo u interesu grada – navodi se u zajedničkom saopštenju.

Predsjednik Opštine Vladimir Jokić je prethodno na sjednici kazao da napuštanje sjednice dvojice odbornika vladajuće većine predstavlja pokušaj da se napravi dodatni pritisak na njega i vladajuću većinu da se popusti u stvarima u kojima se ne može popustiti.

– Poručujem da po cijenu nove prekompozicije vlasti, dok sam na mjestu gradonačelnika, niko, bez obzira iz koje partije dolazi, neće privatizovati nijednu granu društvenog života grada. Kotor i njegov društveni i kulturni život znače mnogo više od opstanka bilo koje vlasti u ovom gradu. Pozivam sve odbornike i cjelokupnu javnost da razmisle da li će na prvo mjesto staviti opšte interese grada ili partijske – poručio je Jokić.

Šef odborničkog kluba DPS Željko Avramović kaže da je vladajuća većina u Kotoru, kao i u prošlom mandatu 2016. godine, izgubila većinu, te da bi bilo korektno i pošteno da predsjednik Opštine ili SO iniciraju skraćenje mandata i da se ide na nove izbore.

Željko Avramović (Foto: skalaradio.com)

Posljednja sedma sjednica SO Kotor održana je prije pet i po mjeseci, tj. započela je sa radom 21. jula, a okončana početkom avgusta. Zakon kaže da se Skupština mora zakazati u roku od tri mjeseca i održati, tako da su oni prekršili zakon. Da funkcioniše ministarstvo javne uprave, koje ima ulogu nadzora, već bi uputili opomenu lokalnoj upravi, a poslije opomene ukoliko se ne ispoštuje rok uveli bi prinudnu upravu. Ali nije za očekivati da će Vlada uvesti prinudnu upravu u grad đe njihovi predstavnici vrše vlast – kaže Avramović.

Ovo je nastavak prakse iz 2016. godine, kada nijesu mogli funkcionisati, ovo je drugo poluvrijeme i politički pametno bi bilo da se raspišu izbori, da predsjednik Opštine inicira skraćenje mandata jer ne može i neće moći za Skupštinu, koja je zakazana za 29. decembar, usvojiti odluku o budžetu, a prije te sjednice treba okončati ovu – zaključio je šef odborničkog kluba DPS.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije