Connect with us

Vijesti

BANOVIĆ: Vlada ne može obezbijediti uslove za regularnu izbornu utakmicu

Published

on

Izbori su najrealnija opcija za rješenje političke krize, ali sadašnja vlada ni po čemu ne pokazuje da bi mogla obezbijediti uslove za regularnu izbornu utakmicu, niti joj to treba prepustiti – ocijenio je u izjavi za Pobjedu zamjenik predsjednika Socijaldemokratske partije Borislav Banović.

Komentarišući najavu jednog od lidera Demokratskog fronta Milana Kneževića da će tražiti međunarodno posredništvo kako bi se stvorili uslovi za održavanje vanrednih parlamentarnih izbora, Banović je kazao da domaći politički akteri moraju pronaći odgovarajući model Vlade i obezbijediti demokratičan izborni proces.

– Ukoliko u traženju rješenja diplomatski predstavnici u zemlji svojim savjetima mogu doprinijeti, treba ih koristiti. Ne smatramo da je poželjna i potrebna druga vrsta internacionalizacije – istakao je zamjenik predsjednika SDP-a.

Svi članovi četvornog saveza – DF, Demokrate, Srpska pravoslavna crkva i Ura, kazao je Banović, nakon neuspjelog eksperimenta sa Vladom priznali su da je izgubljena dragocjena godina.

– Umjesto da rješavaju nagomilane ekonomske, političke i zdravstvene probleme neodgovorno i neozbiljno su potrošili godinu dana u svađi oko funkcija i partijskih raspoređivanja – kazao je.

Smatra da činjenica da su već pet mjeseci blokirali najznačajnije državne organe – Skupštinu i Vladu – koje sami vode, dovoljno govori o daljoj neodrživosti sadašnjeg stanja.

– Zato je raspuštanje ovakve Vlade i razilaženje ovakve većine vjerovatno najbolji potez koji bi mogli uraditi – poručio je Banović.

Jedan od lidera DF-a Milan Knežević osim što je najavio internacionalizaciju ukoliko ne dođe do dogovora, kazao je i da će nastaviti sa bojkotom parlamenta i svih vladinih zakona.

Komentarišući tu izjavu potpredsjednik Vlade Dritan Abazović istakao je da je najvažnije pitanje izbor članova Tužilačkog savjeta, te da oni koji opstruiraju taj proces ne žele pravdu.

– Ako neko stalno želi da ucjenjuje, da bojkotuje Skupštinu, a parlamentarna je većina. Što nijeste čuli nigdje, onda ne znam kako da se mi osjećamo odgovornim. Ja to ne razumijem – kazao je vicepremijer.

Abazović je pozvao premijera Zdravka Krivokapića i Demokrate Alekse Bečića da se izjasne je li im prihvatljivo da lideri DF-a uđu u Vladu.

On je istakao da niko ne govori o programu rada Vlade, već pregovaraju koliko će biti ministarstava i potpredsjedničkih mjesta.

Demokratskoj Crnoj Gori prihvatljiva je ili rekonstrukcija Vlade po modelu premijera Zdravka Krivokapića i sporazumu tri lidera, ili istinski nestranačka Vlada, saopšteno je iz te partije.

Poslanik Demokrata Boris Bogdanović kazao je da je za tu partiju prihvatljiva ili rekonstrukcija po modelu Krivokapića, ili Vlada bez aktivnih ili skrivenih stranačkih ili potencijalno stranačkih političara, uz pisanu obavezu da nijedan njen član neće osnovati ili biti dio partije, učestvovati u izbornim kampanjama i biti kandidat na izbornim listama.

Vučurović: DF neće podržati vladu bez Andrije Mandića

Funkcioner Nove srpske demokratije Jovan Vučurović poručio je da neće glasati ni podržati vladu u kojoj ne bude Andrija Mandić. On je kazao da nakon sunovrata sa tzv. ekspertskom vladom DF zahtijeva da njihovi lideri zauzmu mjesta koja im je narod dao.

– Mi ne krademo tuđa mjesta, već preuzimamo direktnu odgovornost za realizaciju programa kojim smo pobijedili na izborima – pojasnio je Vučurović.

Nova srpska demokratija i DF, kazao je, čekaju ili pošten dogovor ili nove izbore.

Poslanik DF-a i portparol Pokreta za promjene Nikola Bajčetić ocijenio je da Vlada ne može biti jaka i stabilna ako nema snažnu političku podršku, zbog čega je važno da lideri DF-a uđu u izvršnu vlast.

Tvrdi da su netačne priče da zapadne adrese ne žele ulazak lidera DF-a u Vladu, te da predstavljaju lične želje i političke interese vlasnika Vijesti koji, kako kaže, preko svoja tri poslanika Ure sprovode ucjenjivačku politiku reketirajući 38 poslanika parlamentarne većine.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije