Connect with us

Vijesti

BOJANIĆ BIO PROTIV: Spajić hoće da preuzme sve državne firme

Published

on

Odluka o osnivanju nove državne kompanije Montenegro Works (MW) ili Crna Gora radi, koja treba da savjetuje i nadzire sve ostale državne kompanije, jedva je prošla na sjednici Vlade, saznaju “Vijesti”.

Više ministara je tokom rasprave bilo protiv predloga odluke i predlagalo njeno povlačenje, dok su na samom glasanju formalno bili uzdržani. Prema informacijama “Vijesti”, ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić je izuzeo mišljenje smatrajući da je predlog suprotan Zakonu o privrednim društvima, da je takva firma potpuno nepotrebna, da su nejasno definisane njene nadležnosti, buduće djelatnosti i prihodi. Bojanić je i pismeno poslao svoje izjašnjenje, kako bi ušlo u zvanični zapisnik sa sjednice.

Predlagač odluke o osnivanju ovog preduzeća bilo je Ministarstvo finansija, koje bi njime i upravljalo. Na ovaj način Ministarstvo finansija bi na sebe praktično preuzelo nadzor i kontrolu nad 40-ak državnih firmi, koje su do sada nadzirala resorna ministarstva.

”Vijesti” su juče ujutro poslale pitanja kabinetu Vlade o osnivanju ove kompanije, a tražile su analizu opravdanosti njenog osnivanja, rezultate izjašnjavanja i izdvojena mišljenja članova Vlade, ali nisu dobili odgovor.

Prema odluci o osnivanju, koja je juče objavljena u Službenom listu, predviđeno je da osnivački kapital nove kompanije bude 490 hiljada eura, kao i da se u nastavku rada finansira od redovnih prihoda, kredita i donacija, ali nije objašnjeno kako će ostvarivati te prihode s obzirom na to da će baviti savjetovanjem državnih kompanija. Nejasno je da li će te savjete naplaćivati od državnih kompanija, koje su ih do sada mogle besplatno dobijati od svojih nadležnih ministarstava.

Nakon što je odluka objavljena u Službenom listu, Vlada kao osnivač treba da donese Statut, izabere odbor direktora i izvršnog direktora koji predaje dokumenta za registraciju u privrednom registru.

Kako je navedeno u odluci, kompanija se osniva “radi nadzora, praćenja i analiziranja finansijskog stanja u privrednim društvima u većinskom vlasništvu države, kao i podrške u sprovođenju reformi u cilju efikasnijeg upravljanja istim”. To isto je do sada bila nadležnost resornih ministarstava.

Ministarstvo kapitalnih investicija je nadziralo 20 kompanije iz oblasti saobraćaja, pomorstva, energetike i rudarstva i za te potrebe formiralo posebno odjeljenje za korporativno upravljanje. Većina drugih državnih kompanija je iz oblasti poljoprivrede, turizma, industrije,…

Ministar finansija Milojko Spajić je juče popodne poslao medijima svoju izjavu o osnivanju ove kompanije, navodeći da je ona potrebna Crnoj Gori da bi se uspostavio efikasan mehanizam finansijskog nadzora nad preduzećima u većinskom vlasništvu države i da bi se zaštitio crnogorski budžet od negativnih slučajeva iz prošlosti, kada su izgubljeni značajni prihodi zbog lošeg upravljanja pojedinim državnim firmama.

”Novo preduzeće će pružati i strateške smjernice Vladi za utvrđivanje jasne politike upravljanja kompanijama u većinskom vlasništvu države, u čemu se ogleda javni interes za predloženi koncept i osnivanje društva, što je iniciralo Ministarstvo finansija i socijalnog staranja (MFSS). Pravni osnov za donošenje odluke Vlade je u Zakonu o privrednim društvima, a to je bila i preporuka u razgovorima sa predstavnicima Evropske komisije, MMF-a i drugih međunarodnih partnera”, navedeno je u saopštenju Ministarstva finansija ne preciziraju koji član zakona o privrednim društvima i koje preporuke su predviđale ovakvo rješenje.

Navodeći primjere lošeg upravljanja državnim preduzećima u prošlosti, on je naveo aktiviranje garancija Crnogorsku i Barsku plovidbu i nezakonitu državnu pomoć u Montenegro erlajnsu.

”Uz to, značajni izgubljeni prihodi države uslovljeni su lošim upravljanjem i poslovanjem pojedinih društava u većinskom državnom vlasništvu. Finansijskim nadzorom i podrškom u sprovođenju reformi u cilju efikasnijeg upravljanja privrednim društvima u većinskom vlasništvu države obezbijediće se profitabilnije poslovanje tih preduzeća i efikasnija upotreba javnih resursa, kao i stručna podrška i pomoć menadžmentima većinski državnih kompanija. To će povećati prihode budžeta Crne Gore kroz očekivano veće prihode od dividendi, ali i indirektno kroz povećanje drugih prihoda budžeta (PDV, porez na dohodak, porez na dobit, doprinosi) usljed boljeg poslovanja. Sa druge strane, značajno će biti ublaženi rizici od novih obaveza nastalih lošim upravljanjem i poslovanjem ovih kompanija”, naveli su iz ovog Ministarstva.

Spajić je u svojoj izjavio naveo da državna preduzeća zapošljavaju ogroman broj ljudi i da se ne može dozvoliti da zbog neefikasnog upravljanja propadaju i da su na grbači poreskih obveznika, kao u prošlosti.

Da li je naredni korak objedinjavanje svih akcija u jednu firmu?

Postoji praksa u nekim evropskim državama da jedna državna firma upravlja sa više drugih državnih firmi ili resursa kao krovni holding, ali u tim slučajevima na tu kompaniju se vode akcije ovih drugih firmi. Odnosno država je sve svoje akcije u raznim firmama prebacila na tu jednu krovnu firmu, koja dijeluje kao fond ili menadžment kompanija. Takav predlog ima smisla i ta glavna kompanija koristi dio dividende iz tih svojih firmi da finansira svoj rad”, kazao je sagovornik “Vijesti” upućen u ovu problematiku.

Ona navodi da iz saopštenja Ministarstva finansija nije jasno kako će se ta firma ubuduće finansirati, odnosno da li će naplaćivati svoju usluge nadzora, kako i koji je pravni osnov da ona određuje drugim posebnim pravnim licima šta treba da rade.

”Jednostavnije će biti za državne firme koje su jednočlane i DOO, jer bi one mogle sklopiti neki konsultantski ugovor MW može nadzirati. To će biti veoma komplikovano za firme koje su akcionarska društva. Ovim će se izgubiti nadležnost borda direktora i akcionara. Suštinski ne vidim potrebu za ovim jer te iste ljude koje planirate da angažujete u ovoj firmi možete zaposliti u Vladi da prema sadašnjem rješenju nadziru te firme”, naveo je sagovornik “Vijesti”.

Ministarstvo finansija u jučerašnjem saopštenju navodi da su pojedine zemlje otišle korak dalje pa im udjele u javnim korporacijama imaju nezavisne agencije, holding ili investicione kompanije.

”Model holding kompanije ima prednost angažovanja profesionalnih menadžera za upravljanje imovinom sa referencama iz privatnog sektora, koji mogu efikasnije upravljati portfolijom javnih preduzeća”, saopšteno je iz Ministarstva.

“Zaposlenima u ministarstvima često nedostaje znanje”

”Osnivanjem MW odgovaramo na apele menadžera državnih preduzeća, koji su obasipali MFSS i resorna ministarstva, tražeći finansijske analize i finansijsku stručnu pomoć. Ovo je prvi korak u realizaciji vizije domaćinskog upravljanja državnim dijelom privrede i svaki naredni korak će objediniti napore svih društvenih aktera u istom pravcu da zaživi projekat “Crna Gora radi” i to za preporod državnih preduzeća”, kazao je Spajić.

On navodi da u osnivanju ovog preduzeća “ide i činjenica da zaposlenima u resornom ministarstvu često nedostaje dovoljno znanja o sektoru koje je potrebno za efikasan nadzor”.

”Takođe, u resornom ministarstvu fali zaposlenih sa specifičnim vještinama koje su potrebne, budući da ova preduzeća posluju u različitim sektorima ekonomije od kojih su neka i regulisana posebnom nacionalnom i međunarodnom legislativom. Zato se očekuje i tehnička podrška od međunarodnih partnera (MMF, Svjetska banka, Evropska komisija), da bi se kroz “Montenegro Works” DOO uspostavio efikasan mehanizam nadzora nad kompanijama u većinskom državnom vlasništvu. Podsjećamo da međunarodna i evropska praksa ukazuje na to da funkciju finansijskog nadzora nad privrednim društvima u većinskom vlasništvu države najčešće obavlja preduzeće koje je ispod Ministarstva finansija ili je potpuno nezavisna jedinica (preduzeće)”, kazao je Spajić.

(Vijesti)

2 Comments

2 Komentara

  1. Anonim

    05.08.2021. at 11:00

    Spajić na svom stolu ima pečat i potpis države,Vlade, za sva djela bez kontrole. Država u njegovim rukama je samo još jedan učesnik u mešetarskim berzanskim poslovima, pa postajemo bitkoin država bez mogućnosti odbrane

  2. Mico

    05.08.2021. at 13:25

    Mickey sprovodi ono sto je zacrtano u centru moci van CG. Pogadjajte s kim je u Bg bio nedelju pre nego je postao ministar i sta je ugovarao.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije