Connect with us

Vijesti

Borelj: Crna Gora da poštuje princip odvojenosti crkve od države

Published

on

Od suštinskog je značaja da crnogorske demokratske institucije budu u stanju da svoju politiku sprovode autonomno, bez ikakvog nepotrebnog spoljnog uplitanja. To je u najboljem interesu ne samo Crne Gore, već je veoma važno za stabilnost cijelog regiona, poručio visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj.

On je kazao i da se u sekularnoj zemlji kao što je Crna Gora, mora poštovati princip odvojenosti države od crkve.

Poslanik Evropskog parlamenta pita Brisel što će uraditi povodom situacije u našoj zemljiIlčić: Srbija neredima na Cetinju pokušala da destabilizuje Crnu GoruPoslanik Evropskog parlamenta i predsjednik stranke HRAST – Pokret za uspješnu Hrvatsku – Ladislav I…

Ilčić zbog toga pita Evropsku komisiju što Brisel namjerava da uradi kako bi se stabilizovala situacija u Crnoj Gori.

-Komisija je zajedno sa visokim predstavnikom duboko angažovana u Crnoj Gori, uključujući i preko Delegacije EU u Podgorici, kako bi podržala zemlju u napredovanju ka njenom strateškom cilju, a to je pristupanja EU i podsticala međusobnu saradnju u nizu oblasti, uključujući bezbjednost – odgovorio je Borelj.

Borelj je istakao da je uplitanje spoljnog uticaja u rad crnogorskih institucija neprihvatljivo.

-Od suštinskog je značaja da crnogorske demokratske institucije budu u stanju da svoju politiku sprovode autonomno, bez ikakvog nepotrebnog spoljnog uplitanja. To je u najboljem interesu ne samo Crne Gore, već je veoma važno za stabilnost cijelog regiona – naveo je Borelj u odgovoru Ilčiću.

Komentarišući nerede na Cetinju prilikom ustoličenja mitropolita SPC Joanikija, Borelj je kazao da EU očekuje od nadležnih organa nepristrasnu istragu.

-Sloboda okupljanja je osnovno pravo, koje treba ostvariti bez štete po javno zdravlje i uz puno poštovanje vladavine zakona i javnog reda. EU očekuje od svih nadležnih organa da propisno istraže i obezbijede efikasne sudske mjere za sve slučajeve fizičkog i verbalnog nasilja kako nad demonstrantima tako i nad službenicima za sprovođenje zakona – ocijenio je evropski predstavnik.

Ponovio je i da regulisanje vjerskih zajednica treba da bude urađeno na inkluzivan način.

-Iako je regulisanje verskih zajednica u nacionalnoj nadležnosti, to treba da se radi na inkluzivan način, okupljajući sve relevantne aktere, I u skladu sa relevantnim međunarodnim i evropskim standardima ljudskih prava, uključujući princip odvojenosti države od crkve, što treba poštovati u jednoj sekularnoj državi kakva je Crna Gora – zaključio je Borelj.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije