Connect with us

Vijesti

ĐEKA: Izbori najrealnija opcija za izlazak iz krize

Published

on

Manjinska ili tehnička vlada koja bi pripremila naredne izbore je najbolje rješenje aktulne političke krize, a i vanredni izbori su opcija za izlazak iz ove situacije, smatra predsjednik Demokratske partije Fatmir Đeka

Govoreći o pozivu premijera na razgovor, Đeka je rekao da se on desio preko poruka, a ocijenio ga je i neozbiljnim.

“Poziv je bio preko poruka. Da zovne u 11 sati da se ide na sastanak u dva je neozbiljno”, rekao je Đeka u Prelistavanju štampe.

On je u Jutarnjem programu TVCG rekao da je njihov stan jasan da bi bila poželjna manjinska ili tehnička vlada koja bi pripremila naredne izbore, “jer ovako ne funkcioniše i samo je nastavak agonije”.

“Oni mogu da nastave, imaju 41 poslanika, ali to je nastavak političke agonije. To ne funkcioniše. Izbori su najrealnija i najčistija varijanta da se izađe iz krize. Ali bolje bi bilo da to bude manjinska ili tehnička vlada koja bi pripremila izbore”, rekao je Đeka.

On je podsjetio kako su već nakon izbora 30. avgusta prošle godine imali jasan stav da je bilo bolje da se uopšte ne kreće u avanturu formiranja vlade.

“Dokazalo se da poslije godinu to ne funkcioniše. Da je funkcionisalo ne bi došlo do rekonstrukcije”, rekao je Đeka.

Napominje da su ideološke razlike među konstituentima aktuelne vlasti velike, što je pokazalo da vlada ne funkcioniše.

“Imali smo konstultacije zadnjih nekoliko dana i nedjelja sa stranim međunarodnim faktorima, ambasadorima Velike Britanije, SAD, gdje smo iznijeli našu zabrinutost. Od početka smo bili jasni da ne možemo biti u političkoj družini u kojoj su političke strukture protiv NATO-a, protiv priznavanja Kosova, koji negiraju Srebrenicu”, rekao je Đeka.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije