Connect with us

Vijesti

Đonović: Joković će trpjeti velike pritiske iz same stranke, tako i iz DF-a i Beograda

Published

on

Uplašen je Andrija Mandić od Jokovića i njegovog potencijalnog prelaska u drugi politički tim, a dobro zna koliko bi to bilo loše za njih. Jokovićeva principijelnost i dosljednost za dati potpis bila bi velika dobit, ali ako toga nije duboko svjestan, ne može biti ni odlučan u odbrani svog današnjeg stava – ocijenio je Đonović

To što je Socijalistička narodna partija potpisnica Memoranduma o saradnji dobro je za Crnu Goru i njihovo ostajanje na tom kursu značilo bi pravi preporod ove prosrpske stranke, čime bi započela i njena građanska profilacija – ocijenio je za Pobjedu politički analitičar Ranko Đonović.

Time bi SNP, istakao je, najviše pomogao Srbima u Crnoj Gori, pa i dobrano omeđio djelovanje velikosrpskoj gardi iz Beograda.

-Ali, sumnjam da će Vladimir Joković i SNP imati dovoljno političkog kapaciteta i političke kondicije na ovom putu. Lako je pretpostaviti da će on trpjeti velike posljedice i pritiske kako iz same stranke, tako i iz DF-a i Beograda – poručio je.

Zbog toga je, smatra Đonović, i jedan od lidera DF-a Andrija Mandić, nedavno hvalio Jokovića kao niko nikoga iz druge političke stranke.

-Uplašen je Mandić od Jokovića i njegovog potencijalnog prelaska u drugi politički tim, a dobro zna koliko bi to bilo loše za njih. Jokovićeva principijelnost i dosljednost za dati potpis bila bi velika dobit, ali ako toga nije duboko svjestan, ne može biti ni odlučan u odbrani svog današnjeg stava – ocijenio je Đonović.

Smatra je i da je potpisivanjem sporazuma Građanski pokret Ura i njen predsjednik Dritan Abazović poslao mnoge poruke, koje su prije svega namijenjene Demokratama, odnosno Aleksi Bečiću.

Takmičenje između malog broja poslanika Ure i više puta većih Demokrata, kazao je Đonović, očigledno je i ono je uspostavljeno na ličnoj i partijskoj ravni.

– Crna Gora, demokratija, Evropska unija i druge nesporne vrijednosti i kvaliteti njima služe kako bi ostvarili partijsko-lične interese – kategoričan je.

Ovakvom „koalicijom“, smatra on, Abazović šalje signal za buduće parlamentarne izbore, a dodao je i da bi bilo dobro da u tome uspije bez obzira što to čini na „lukav“ način.

-Ura je od nastanka do danas bila čas ovakva, čas onakva. Ako bi nastavila da se ponaša kao sada zaboraviće joj se ono njeno prepoznatljivo čas ovamo-čas onamo, kao što se i zaboravilo gotovo svim političkim subjektima u Crnoj Gori – kazao je Đonović.

Đonović je istakao i da je teško govoriti da potpisivanjem Memoranduma sa predstavnicima manjinskih stranaka Abazović „prijeti“ nekome i stavlja do znanja da su ove partije uz njega.

– Može Abazović misliti da su lideri partija manjina uz njega, no tu se i grdno vara, kao i mnogi prije njega. Te manjine su prije svega uz sebe, za svoje interese, uz Crnu Goru i njene interese. A političkog iskustva imaju dovoljno tako da njima niko, a pogotovo ne političke junoše, neće moći manipulisati – istakao je Đonović.

Pa ipak, dodao je, Memorandum o saradnji mogao bi biti vrlo značajan korak za dobrobit Crne Gore i njenih građana, a mogao bi rezultirati i formiranje manjinske Vlade.

-Bilo bi potrebno da Crna Gora uspostavi političke koalicije po programskom djelovanju, odnosno političkim ciljevima. Tada bi nacionalšovinisti i kleronacionalisti počeli nestajati iz Crne Gore. Ni danas ih nema preko 20 odsto od ukupnog broja stanovnika, a i najveći dio njih je prevaren i izmanipulisan – zaključio je Đonović.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije