Connect with us

Vijesti

IZBORI: Bečić očekuje da se Đukanović predomisli

Published

on

Ukoliko se usvoji zakon o izborima u jednom danu, predsjednik države je dužan da promijeni odluku o njihovom održavanju u Mojkovcu, Cetinju i Petnjici jer je to već uradio za Tivat iako nije bilo zakonskog osnova, objašnjavaju iz Skupštine

Ukoliko se u narednom periodu promijeni zakonski okvir, odnosno Skupština usvoji Predlog Zakona o dopuni zakona o lokalnoj samoupravi, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović bi bio dužan da Odluku o raspisivanju izbora u Mojkovcu, Cetinju i Petnjici, kao niži pravni akt, promijeni i uskladi s važećim zakonom.

To je “Vijestima” saopšteno iz Skupštine, podsjećajući da je čak i bez promjene zakona, prošle godine predsjednik države promijenio odluku i zbog epidemiološke situacije odložio izbore u Tivtu iako su bile predate sve izborne liste i kampanja se nalazila u samom finišu.

Đukanović je prije tri dana raspisao lokalne izbore u Mojkovcu, Petnjici i Cetinju za 5. decembar ove godine. Uporedo je u skupštinskoj proceduri Predlog Zakona o dopuni zakona o lokalnoj samoupravi kojim se omogućava objedinjavanje lokalnih izbora, koji je podnio predsjednik Skupštine Aleksa Bečićpolovinom jula ove godine.

Bečićevim predlogom, o kome će parlament raspravljati na prvoj narednoj sjednici, predlaže se da se mandat lokalnoj vlasti u opštinama Mojkovac, Petnjica, Cetinje, Ulcinj i Berane produži do proljeća, kada bi se održali izbori u 17 opština i eventualno u Tuzima, ako bi tamošnji lokalni parlament sam sebi skratio mandat. Lokalnoj Skupštini u Tuzima mandat ističe 2023.

Bečić je predložio da se naredne godine istovremeno održe lokalni izbori u 17 opština kako država ne bi konstantno bila u vanrednom političkom stanju i kako bi se spustile višegodišnje tenzije.

Iz Parlamenta su saopštili da pomenuti Predlog zakona do sada nije razmatran jer se dio parlamentarne većine nalazi u bojkotu plenarnih zasijedanja, pa zakon nije bilo moguće usvojiti.

”Predsjednik Crne Gore raspisao je izbore u skladu s važećim zakonodavstvom, ali je primjetno da ovoga puta nije, kao što je to do sada bio slučaj, izbore raspisao posljednjih dana isteka roka, već je to učinio dvadesetak dana ranije, i to baš u trenucima kada se u medijima aktuelizovala tema o potrebi usvajanja Predloga zakona o dopuni zakona o lokalnoj samoupravi”, odgovoreno je iz Skupštine.

Zakonski rok do kada je Đukanović bio u obavezi da raspiše lokalne izbore u tri opštine isticao je 6. oktobra.

Iz Parlamenta je ranije saopšteno da će se usvajanjem Zakona o dopuni zakona o lokalnoj samoupravi, stvoriti uslovi da svi lokalni izbori budu održani u jednom danu, podsjećajući da su se svi poslanici parlamentarne većine izjasnili da prihvataju predlog, pa će se naći na dnevnom redu prve naredne sjednice parlamenta.

Redovno zasijedanje počinje 1. oktobra.

Do kraja ove godine treba da se održe izbori na Cetinju, u Mojkovcu i Petnjici, početkom sljedeće godine u Ulcinju i Beranama, a na proljeće u još 12 opština, uključujući i Podgoricu.

Iz Evropske komisije su u više navrata ukazali da bi izbori trebalo da budu istovremeno održani.

Partije vlasti se nisu oglašavale nakon objave da su izbori u lokalnim sredinama raspisani.

Programska direktorica Centra za monitoring i istraživanje (CeMI) Teodora Gilić kazala je ranije da zastupaju stav da je nakon sprovedene izborne reforme, koja uključuje i depolitizaciju i profesionalizaciju Državne izborne komisije, potrebno održati istovremene izbore na svim nivoima.

”Isto znači da je potrebno održati prijevremene parlamentarne i predsjedničke, kao i lokalne izbore u svim crnogorskim opštinama. Ovo treba da bude predmet dogovora, odnosno kompromisa vlasti i opozicije”.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je prije dva dana da pravo glasa na lokalnim izborima na Cetinju ima 13.675 građana, u Mojkovcu 6.765, a u Petnjici 6.241.

Broj birača u biračkom spisku u opštini Mojkovac po kome su održani prethodni izbori 30. avgusta 2020. godine je bio 6.900, u Petnjici 6.200 građana, a u Prijestonici Cetinje 13.809.

Izborne radnje počele, a DIK bez predsjednika

Sprovođenje radnji moglo bi biti usporeno činjenicom da Državna izborna komisija (DIK) još nema predsjednika. Lokalni izbori su raspisani i opštinske izborne komisije imaju rok da u 72 sata donesu kalendare izbornih radnji.

Konkurs za šefa DIK-a objavljen je 3. jula, nakon što je Aleksa Ivanović razriješen na sjednici Skupštine 17. juna. Ivanović je razriješen na predlog Administrativnog odbora, a zbog odbijanja Državne izborne komisije da 28. decembra 2020. godine verifikuje mandat Suadi Zoronjić s poslaničke liste “Crno na bijelo”.

Prijave na konkurs su dostavili Nikola Mugoša, savjetnik u DIK-u, Amer Šukurica i advokat Nikola Medojević, kao i advokat Jovan Vojinović iz Bara. Kandidati su saslušani pred odborom 30. jula. Iz OEBS-a su ranije saopštili da na tu poziciju treba izabrati kandidata s iskustvom u izbornom procesu.

Član Državne izborne komisije (DIK) Zoran Vujičić (Građanska alijansa) je kazao “Vijestima” da članovi DIK-a od kada je smijenjen Ivanović nisu imali mogućnost da se sastanu jer se Poslovnikom o radu DIK-a precizira da predsjednik predstavlja i zastupa Komisiju, rukovodi radom, saziva sjednice i predlaže dnevni red i predsjedava sjednicama.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije