Connect with us

Vijesti

JELUŠIĆ: Glavni odbor nije za ustoličenje na Cetinju, predsjednik Abazović govori iz pozicije vicepremijera

Published

on

S obzirom na to za koji je resor zadužen Dritan Abazović, u obavezi je da svim građanima omogući maksimalne uslove za ostvarivanje prava – kazala je u izjavi za Pobjedu poslanica GP Ura Božena Jelušić, upitana da objasni nesaglasje izjava predsjednika Ure sa stavovima stranačkih organa.

Jelušić je dodala i da je i Glavni odbor Ure, kao i cetinjski, mišljenja da planirano ustoličenje mitropolita Crkve Srbije Joanikija ne bi trebalo organizovati na Cetinju.

Odbornici Ure u cetinjskom parlamentu u petak su jednoglasno podržali zaključke sjednice kojima, između ostalog, pozivaju Srpsku pravoslavnu crkvu da revidira odluku o ustoličenju Joanikija u Cetinjskom manastiru, a Upravu policije da najavljeni događaj proglasi za skup visokog rizika i zabrani njegovo organizovanje na Cetinju.

Istoga dana, Srpska crkva saopštila je da ne odustaje od organizacije na Cetinju, ali da će planirana intronizacija biti sprovedena bez prisustva vjernika. Odluku crkve pozdravio je lider Ure i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, koji je istakao da na državi nije da arbitrira gdje će se obaviti čin ustoličenja, već da svima garantuje Ustavom propisana prava.

Jelušić je, komentarišući razlike u stavovima Abazovića i partije na čijem je čelu, kazala da nije riječ o suštinskoj koliziji, jer je i Glavni odbor Ure smatrao da bi bilo dobro najavljeno ustoličenje obaviti na nekom drugom mjestu.

-Trebalo bi uvažiti određeni kontekst, trenutak, vrijeme i bez obzira na sve vrste i oblike prava koje te grupacije imaju, izbjeći situacije povišenog rizika – ocijenila je Jelušić.

Abazović, smatra ona, govori sa stanovišta državničke, vicepremijerske funkcije, kada kaže da na državi nije da arbitrira oko odluke gdje će se obaviti čin ustoličenja.

Ura, zaključila je, na osnovu temeljne procjene ukupnih društvenih okolnosti sugerisala je da se razmisli o promjeni mjesta i ukupnom smirivanju tenzija u državi.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije