Connect with us

Vijesti

KNEŽEVIĆ: Rekonstruisana Vlada i Tužilački savjet mogući do 15. oktobra

Published

on

Jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević je kazao da se nada da bi trebalo da dođe do kompromisa među vladajućom većinom, te da bi u tom slučaju do 15. oktobra imali i rekonstruisanu Vladu i izabran Tužilački savjet.

Knežević je, gostujući u Jutarnjem programu TVCG, kazao da ova vlada nije eksperska već vlada URE i NVO “Ne damo Crnu Goru”.

Smatra da bi rekonstruisanu vladu potrebno osnažiti sa političkim ličnostima, i da predstavnici parlemanetarne većine budu njen dio.

Istakao je da nisu imerativ personalno rješenja ali i naglasio da DF treba da bude u Vladi.

–  Mi koji smo najviše glasova osvojili na izborima, treba da budemo u vladi. Da  li će to biti predsjednici strananaka, potprdsjednici ili poslanici , nije bitno- ističući da nigdje u svijetu nema da kolaicija koja ima 27 poslanike u Skupštini, nema pozicije u Vladi.

Komentarišući tekst u Pobjedi  DF-u devet resora, Demokratama pet, Uri četiri, dok su svi ministri osim Spajića i Milatovića „na ledu“, Knežević je istakao da nisu razgovarali o persolalnim rješenjima, te o tome koji je ministar “na ledu” a koji ” u medu”, ali da će se gledati rezultati aktuelnih čelnika Vladinih resora.

Smatra da DF treba da dobije najviše resora kao najveći konstituent vlasti. Knežević ističe da sadašnji koncept Vlade nije dao rješenja, i da broj ministarstava treba da se poveća a jedan dio podijeli.  Neprihvatljivo je, smatra, da jedan ministar upravlja jednim sa četiri resora, pa da je Anštajn ili Tesla.

– Nama je namjera da pokušamo da nađemo kompromis, da ono što nas razdvaja stavimo po strani i  da vladi produžemo mandat, pa kada dođu izbori, izmjerimo snage- kazao je Knežević, ističući da izbori u ovom trenutku ne bi odgovarali nikome, ali da je DF spreman za njih ukoliko se utvrdi da ne postoje osnovi za dalji rad parlementarne većine.

– Ako dođe do izbora, DF bi imao više glasova nego u avgustu 2020. godine, a neki koalicioni partnerui ne bi ni prošli cenzus i ne bi vidjeli Vladu bez kad prođu Karađorđevom ulicom – kazao je Knežević.

Istakao je da je da su manjine pozvane da budu dio rekonstruisane Vlade, i kazao da se nada pozitivnom odgovoru.

– Mi smo ih pozivali i prošle godine i smatram da treba da budu bio rekonstruidane vlade, i prestavnici albanskih stranaka i Bošnjačke stranke –  ističući da ima korektne odnose sa čelnicima tih patrija.

Upitan da prokomentariše jučerašnje saopštenje GP URA, kazao je da će se uzdržati od ozbiljnih komentara. Komentarišući prozivke sa te satrane da su DF i Demokratama bitne fotelje, Knežević je kazao da su oni sa 5 odsto uzeli 90 odsto pozicija u Vladi i cijeli bezbjednosni sektor, te da to dovoljno govori kome su bitne fotelje.

Očekivao je kaže, čestitke, piće, tortu ili sliku.

Knežević je  kazao da potprdsjednik Vlade i lider URE Drir+tan Abazović nije mogao biti iznenađen dogovorom DF i DEmokrata, jer ga je on, kako navodi, blagovremeno obavještavao o tome.

– Taj model je bio poznat Abazovićau. Zaključak parlemntarne većine sa sastanka u julu je bio da će prihvatiti sve što DF i Demokrate odluče samo da se ne dira Sporazum – kazao je Knežević, dodajući da je možda za neke ljude iz URE to sve bilo iznenađenje.

Ističe da će DF nastaviti i dalje da bojkotuje Skupštinu dok se  ne prevaziđe politička kriza.

– Bojkot će potrajati dok ne utvrdimo da smo došli do razrješenja krize i da možemo konsenzusom izaći pred građane ali svaka važna životna tema koja se nađe na skupštinskom zasijedanju biće podržana od DF-a. Mislim da bi poslije saopštenja DF-a i Demokrata moglo da dođe do kompromisa i razrješenja najkasnije do 15. oktobra da imao i rekonstruisan uvladu i da imamo izabran Tužilački savjet i da Skupština i Vlada mogu da počnu da funcionišu u skadu sa ustavom i zakonom i bez turbulencija – istakao je on.

Istakao je da treba da naprave koalicioni sporazum kada dođe do rekonstrukcije Vlade, kojim će, kako kaže, biti utvrđeni prava i obaveze. Podsjetio je da su napravili veliki, kompromis, jer im je prvi zahtjev bio nova vlada sa novim premijerom, a da su sada pristali na rekonstrukciju.

Na pitanje, osjeća li se odgovornim za podjele u zemlji odgovorio je “ni najmanje”.

– Ja sam godinama hapšen, progonjen…majku su mi hapsili. Skoro da ne postoji nijedan član moje porodice koji nije procesuiran. Umjesto da budem ostrašćen, ja sve vrijeme pozivam na mir i poštovanje zakona. Smatram da su svi oni koji su se protivili ustoličenju u Cetinjskom manastiru imali pravo da protestuju ali u skladu sa zakonom da skup prijave da se znaju odgovorna lica. Ne osjećam odgovornost za 4. i 5. septembar – zaključio je Knežević.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije